Eurobarometru: Peste jumătate dintre românii de 15-30 de ani care ar vrea să învețe o nouă limbă străină ar învăța germana

1.036 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Românii sunt pe locul al doilea în Europa, după croați, la dorința de a învăța o nouă limbă străină. Potrivit Eurobarometrului ”The European Education Area”, 87% dintre cei care au participat la interviurile telefonice, în cadrul sondajului reprezentativ la nivelul populației de 15-30 de ani din cele 28 de state membre, au declarat că ar vrea să învețe o nouă limbă străină. În Croația procentul este de 89%, iar după noi sunt Italia (87%), Grecia (86%), Belgia (84%), Lituania (84%). Ungaria este pe ultimul loc în acest clasament, cu 61% doritori de a învăța o nouă limbă străină.

Dintre cei care au răspuns că ar dori să învețe o nouă limbă străină, 51% au declarat că germana ar fi acea limbă – cel mai mare procent de doritori de germană din Uniunea Europeană. Iar germana este populară (fiind cel mai frecvent răspuns) în doar 6 state din UE. După noi sunt portughezii (48%), spaniolii (42%), croații, slovenii și letonii.

În România, după cei care vor germana au urmat doritorii de franceză, italiană și engleză, cu câte 17% dintre răspunsuri. Pe locul a cincilea fost limba spaniolă cu 14%. 18% au vrut alte limbi străine și doar 8% rusa.

La nivel european, spaniola (35%) este limba cel mai des menționată în răspunsuri, urmată de germană (23%) și franceză (20%). Cu mai puțin de o cincime din mențiuni sunt și italiana (17%) și rusa (11%). Surprinzător, doar mai puțin de unul din 10 a spus că ar vrea să învețe engleza (7%), asta, evident, pentru că engleza deja este cunoscută de majoritatea locuitorilor UE.

Când au fost întrebați ce limbă străină ar vrea să-și îmbunătățească, românii au răspuns că engleza, 67%, urmată de franceză (26%), germana (10%) și spaniolă (6%).

Când au fost întrebați în câte limbi străine știu să vorbească, 17% dintre români au spus că în trei limbi, 48%, în două limbi străine, iar 29% au declarat că știu o limbă străină.

În timpul studiului au fost procesate 8.153 de interviuri, câte 300 în fiecare stat.

 

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație…
Vezi articolul

ANALIZĂ Cu cât e mai mare gradul de educație în rândul femeilor, cu atât e mai mică răspândirea obezității, potrivit datelor Eurostat / În privința bărbaților, „nu a existat un model clar care să asocieze nivelurile de educație cu indicele masei corporale”

Cu cât e mai mare educația în rândul femeilor, cu atât e mai mică obezitatea, potrivit datelor Eurostat. Acest trend a avut loc în toate statele membre UE, inclusiv în…
Vezi articolul