Eurobarometru: Peste jumătate dintre românii de 15-30 de ani care ar vrea să învețe o nouă limbă străină ar învăța germana

958 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Românii sunt pe locul al doilea în Europa, după croați, la dorința de a învăța o nouă limbă străină. Potrivit Eurobarometrului ”The European Education Area”, 87% dintre cei care au participat la interviurile telefonice, în cadrul sondajului reprezentativ la nivelul populației de 15-30 de ani din cele 28 de state membre, au declarat că ar vrea să învețe o nouă limbă străină. În Croația procentul este de 89%, iar după noi sunt Italia (87%), Grecia (86%), Belgia (84%), Lituania (84%). Ungaria este pe ultimul loc în acest clasament, cu 61% doritori de a învăța o nouă limbă străină.

Dintre cei care au răspuns că ar dori să învețe o nouă limbă străină, 51% au declarat că germana ar fi acea limbă – cel mai mare procent de doritori de germană din Uniunea Europeană. Iar germana este populară (fiind cel mai frecvent răspuns) în doar 6 state din UE. După noi sunt portughezii (48%), spaniolii (42%), croații, slovenii și letonii.

În România, după cei care vor germana au urmat doritorii de franceză, italiană și engleză, cu câte 17% dintre răspunsuri. Pe locul a cincilea fost limba spaniolă cu 14%. 18% au vrut alte limbi străine și doar 8% rusa.

La nivel european, spaniola (35%) este limba cel mai des menționată în răspunsuri, urmată de germană (23%) și franceză (20%). Cu mai puțin de o cincime din mențiuni sunt și italiana (17%) și rusa (11%). Surprinzător, doar mai puțin de unul din 10 a spus că ar vrea să învețe engleza (7%), asta, evident, pentru că engleza deja este cunoscută de majoritatea locuitorilor UE.

Când au fost întrebați ce limbă străină ar vrea să-și îmbunătățească, românii au răspuns că engleza, 67%, urmată de franceză (26%), germana (10%) și spaniolă (6%).

Când au fost întrebați în câte limbi străine știu să vorbească, 17% dintre români au spus că în trei limbi, 48%, în două limbi străine, iar 29% au declarat că știu o limbă străină.

În timpul studiului au fost procesate 8.153 de interviuri, câte 300 în fiecare stat.

 

 


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like