Evaluare Națională 2024. Varianta de rezervă de la proba de Limba română a fost publicată de Ministerul Educației

39.013 vizualizări
Subiectele de rezervă la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2024 au fost publicate de Ministerul Educației. Procedura prevede să fie extrasă și o variantă de rezervă pentru a fi folosită în cazurile excepționale sau pentru eventuale incidente.
  • La proba scrisă de Limba română nu s-au prezentat 7069 de elevi de clasa a VIII-a, adică 4,4% din totalul elevilor înscriși, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat de presă. De precizat este că anul acesta a fost cel mai mare număr al elevilor neînscriși la Evaluarea Națională din ultimii 5 ani, potrivit unei analize Edupedu.ro.
  • Proba la Matematică va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.

În varianta de rezervă, cele două texte suport sunt următoarele: primul din Nicolae Labiș – „Toamna” și al doilea din Andy Hertz – „Stresul sărbătorilor. Mutat la țară”, în Dilema Veche, nr. 976/2022. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe.

La subiectul al II-lea, candidații au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinte mesajul/o semnificație a textului Toamna de Nicolae Labiș.

Publicăm mai jos varianta de rezervă:

Baremul la Limba și literatura română

Calendar rezultate și depunerea contestațiilor

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

“Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Ministerul Educației pune la dispoziția linia Televerde 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Activitățile din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00″, anunță Ministerul Educației.

Citește și:
Ministerul Educației: 7069 de elevi au lipsit la proba scrisă de limba română la Evaluarea Națională 2024, număr similar cu cel de anul trecut / Un singur elev a fost eliminat din examen pentru tentativă de copiat
Subiecte Evaluare Națională 2024 – Limba și literatura română: Texte suport din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și din Cella Delavrancea – „Portret”. La subiectul al II-lea, elevii au avut de făcut o compunere în care să caracterizeze un personaj
Baremul de corectare pentru proba de Limba Română de la Evaluarea Națională 2024 a fost publicat. Descarcă subiectele și fișele de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Elevii din online, ignorați de Guvernul Cîțu în entuziasmul redeschiderii. Un clip al relaxării totale de după 15 mai, pus în circulație de premier, promite stadioane pline, concerte explozive, nunți fără mască și distanțare. Plus copii la școală – dar numai cei de primară

Un nou clip motivațional pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19, pus în circulație chiar de premierul Florin Cîțu, promite stadioane pline, concerte, evenimente, cârciumi aglomerate și nunți fericite începând cu…
Vezi articolul

Mircea Miclea, către Minister, după rata de eșec de la Evaluarea Națională: Arătați-ne planurile individualizate de învățare, aplicați-le în after school și evaluați profesorii după ce au făcut cu copiii

Aproape 40% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului au luat medii sub 5 sau au lipsit de la Evaluarea Națională 2019. “Rata aceasta de eșec este…
Vezi articolul