Ministerul Educației vrea să afle opiniile elevilor, părinților și profesorilor despre organizarea BAC-ului în timpul orelor de curs, cum s-a întâmplat anul acesta, pentru a vedea dacă va continua sau nu această formulă, au spus secretarii de stat Sorin Ion și Zoltan Kallos, în conferința de presă de luni, 30 iunie, cu ocazia publicării rezultatelor finale de la BAC 2025.
- Amintim, Simion Hăncescu, liderul FSLI, a spus recent că a cerut ministrului David să se regândească perioada în care se va da Bacalaureatul 2026 pentru că anul acesta, în foarte multe unități de învățământ, lucrurile au fost puțin agitate. Nu puteau, în același timp, profesorii să fie și la examenul de bacalaureat, și la ore
Ministerul Educației vrea să afle de la părinți, elevi și profesori despre organizarea examenului de Bac în timpul anului școlar, cum s-a întâmplat în acest an ca să ia o decizie dacă va continua această formulă sau nu.
„Considerăm că este bine să transmitem beneficiarilor, și anume părinților, elevilor și cadrelor didactice un chestionar online pentru a-l completa cu privire la organizarea probelor în această perioadă”, a spus Kallos, președinte al Comisiei Naționale de BAC.
„Realitatea este că au fost câteva situații unde într-adevăr perioada cursurilor a fost puțină deranjată, dar repet, noi dorim să luăm cele mai bune decizii pentru sesiunile următoare, astfel încât bacalaureatul nu doar să acorde șanse egale tuturor celor care îl susțin, dar să nici nu-i priveze de dreptul de a învăța pe ceilalți elevi care sunt în celelalte clase”, a spus secretarul de stat.
Redăm răspunsurile secretarilor de stat pe acest subiect
Zoltan Kallos, secretar de stat: În urma organizării probelor de competență respectivă, a probelor scrise în perioada cursurilor, ceea ce a însemnat o noutate față de anii anteriori, am primit și în această perioadă destul de de destul de multe opinii și scrise și verbale, astfel că considerăm că este bine să transmitem beneficiarilor, și anume părinților, elevilor și cadrelor didactice un chestionar online pentru a-l completa cu privire la organizarea probelor în această perioadă.
Să vedem dacă în opinia lor, a fost o o idee bună sau nu. Realitatea este că au fost câteva situații unde într-adevăr perioada cursurilor a fost puțină deranjată, dar repet, noi dorim să luăm cele mai bune decizii pentru sesiunile următoare, astfel încât bacalaureatul nu doar să acorde șanse egale tuturor celor care îl susțin, dar să nici nu-i priveze de dreptul de a învăța pe ceilalți elevi care sunt în celelalte clase.
Diana Dumitrașcu, TVR: După experiența de anul acesta, atât în ceea ce privește susținere a probelor de competență, cât și în ceea ce privește probele scrise ale examenului de BAC, personal din funcția în care sunteți, ați repeta această experiență anul viitor?
Sorin Ion, secretar de stat: V-a anunțat deja domnul secretar de stat că adresăm un chestionar celor interesați, părerea noastră e mai puțin relevantă acum, pentru că cei care au dus examenul sunt în școli. În funcție de rezultatele chestionarului aplicat către toate categoriile elevi, părinți, profesori, atunci decizia se va lua bazată pe date.
Asta nu înseamnă că un chestionar online nu poate obține un număr de răspunsuri reprezentative.
Zoltan Kallos, secretar de stat: În completare, aș spune doar că dintre acei elevi care au plecat acum din sistem și au au reușit la bacalaureat, s-ar putea ca un număr semnificativ să aibă frați care sunt în continuare în sistemul de învățământ. Și încă ceva, eu cred că la acest moment părerile noastre personale contează mai puțin decât ceea ce spun cei care au simțit pe pielea lor, ca să mă exprim mai plastic, ce înseamnă organizarea probelor în timpul cursurilor. Astfel că noi nu vom lua decizii în baza părerilor noastre personale, ci după centralizarea acelor chestionare.
Sorin Ion, secretar de stat: În momentul în care vom realiza un chestionar online, el va fi foarte greu de restricționat la anumite categorii. Atunci când va fi transmis părinților în școli, prin intermediul școlilor, evident că vor avea acces la el toți părinții care sunt interesați să răspundă. Nu avem un deadline, dar vă dați seama că trebuie să-l aplicăm cât mai repede, deoarece în metodologia pentru BAC și calendarul bacalaureatului pentru 2026, care trebuie să apară înainte de 31 august, trebuie să cuprindem aceste modificări”.
Informații de context
Anul acesta, potrivit structurii anului școlar 2024-2025, pentru elevii de clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile s-au încheiat la data de 6 iunie, iar pe 10 iunie au început probele scrise ale examenului național de Bacalaureat. Însă, pentru elevii din celelalte clase, ultima zi de cursuri a fost vineri, 20 iunie, astfel că probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se suprapun cu orarul lor.
În acest context, elevii celorlalte clase din liceele desemnate centre de examen au putut face cursuri online asincron, adică nu au fost conectați simultan, ci au primit sarcini de lucru individuale, în perioada 10-16 iunie 2025, în timp ce absolvenții de liceu susțineau probele scrise ale examenului de Bacalaureat.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a explicat, pentru Edupedu.ro, ce înseamnă pentru profesori și elevi organizarea examenului național de bacalaureat în timpul cursurilor. „Practic, înseamnă că nu se face școală în accepțiunea clasică a cuvântului. Dacă ar fi numai această săptămână ar mai fi cum ar mai fi, dar această săptămână vine după un lung șir de zile libere, de punți, de vacanțe între module, de Săptămâna verde, de Săptămâna altfel”, a spus aceasta.
Recent, Andreia Bodea a declarat, pentru TVR Info, că îi este jenă să le mai dea mesaje părinților că „sunt olimpiade în timpul orelor, că este test de bilingv în timpul orelor pentru clasa a VIII-a, că este bacalaureat”. Aceasta a afirmat că i se pare că „ignorăm cu totul calupul claselor V-XI”.
Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 au început cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.
Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a declarat la TVR Timișoara că, după examenul național de BAC 2025, „mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare la celelalte clase”. Acesta este de părere că „va fi o perioadă extrem de grea pentru școli”, deoarece orele de curs pentru elevii de clasele Pregătitoare – a XI-a coincid cu activitatea comisiilor de BAC 2025.
În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.
Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.
3 comments
Sunt profesoară dar consider ca școala este întreruptă prea mult cu Săptămâna verde, cu Saptamana Altfel, cu simulările și bac ul ( inclusiv competențele). Aș prefera să se renunțe la competențe, nu sunt luate în considerare în viața reală iar clasele 9-11 sunt neglijate în timpul acelor zile – ce ore să mai faci după ce ai stat ca profesor asistent de la ora 7 -14 ( prof sunt chemați mai devreme decât elevii și durează predarea lucrărilor), dar aș vrea ca al treilea examen scris ( proba la alegere ) să fie un test grilă cu întrebări 50 % din info la mate info ( au 4-5 ore de info pe săptămână și este disciplină inclusă în denumirea profilului , ce e aia să aleagă majoritatea anatomia la mate info ca e mai ușor ?!) , …la uman idem cu o disciplină umanistă ..iar 50 % gen Pisa din toate celelalte materii, dar să fie de nivel mediu – cultură generală ). De asemenea aș renunța la Școala altfel, aș introduce o zi de acest fel în Școala verde, sau invers, e suficient . As vrea sa atrag atenția și asupra faptului ca media la bac pe raport uman/ real e inegală , la proba a doua la uman, la istorie, iei 5 f ușor, lucrând efectiv pe informațiile de pe foaia cu subiecte, comparativ cu mate unde iei doar punctul din oficiu ; la mine la liceu, doar 4 elevi de la mate info au fost ca medie între primii 40, ceilalți 36 fiind de la uman; iar apoi, cum nu se dau examene la facultăți ( din păcate ) , toți ,,se luptă “ pt aceleași locuri, cei de la uman fiind clar în avantaj ca medii de bac .
Adevărul este că elevii celorlalte clase (IX-XI sau V-XI, in funcție de unitatea de învățământ) NU au făcut deloc ore în săptămâna în care au fost susținute probele de examen pentru Bacalaureat. Au fost într-adevăr câțiva profesori (cazuri izolate) care au trimis material de studiu sau teme prin intermediul platformelor on-line, însă și în cazul acestora a fost la alegerea elevilor dacă le accesează sau nu. Elevii care nu au susținut Bacalaureatul anul acesta puteau primi liniștiți vacanță de la începutul lunii iunie….
profesorii v au spus opinia: e o porcărie! dar cine îi ascultă?!