EXCLUSIV Ce a făcut Portugalia, deținătoarea recordului de imunizare împotriva Covid-19, să vaccineze “aproape complet” profesorii și 9 din 10 elevi de 12-17 ani – explicațiile Ministerului Educației din Lisabona

1.935 de vizualizări
Foto: © Jacek Sopotnicki | Dreamstime.com
În Portugalia, țara cu cea mai avansată rată de vaccinare din Europa, imunizarea împotriva Covid-19 în rândul profesorilor este “practic completă”, iar 9 din 10 elevi cu vârste de 12-17 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, arată, în răspunsuri transmise Edupedu.ro, Ministerul Educației de la Lisabona. Cum au reușit portughezii să aibă astfel de rezultate-record? În societate există în mod tradițional o înclinație foarte puternică în favoarea vaccinării, dar autoritățile au acționat îndeaproape în relația cu populația, inclusiv la nivelul comunităților școlare, pentru a promova importanța prevenției împotriva bolilor, afirmă ministerul citat. Instituția precizează că acest lucru s-a manifestat și în cazul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, inclusiv în context școlar.
 • Similitudinile dintre Portugalia și România, țări aflate la poli opuși în privința vaccinării anti-Covid, nu sunt puține, de la faptul că ambele au implicat militarii în coordonarea campaniei la faptul că ambele au prioritizat accesul profesorilor la vaccin. Diferențele în rezultate se văd, însă, în statisticile privind cazurile și decesele de Covid-19 și în cele referitoare la imunizarea populației.

Context: Portugalia s-a aflat în momentul în care România e acum – anume, cu număr maxim de cazuri și decese cauzate de Covid-19 – la începutul anului, când, potrivit datelor agregate de Johns Hopkins University, înregistra pe 28 ianuarie peste 16.000 de cazuri, iar pe 31 ianuarie, peste 300 de decese. Tot din prima parte a anului, campania de vaccinare, care a început cu dificultate, a fost trecută sub coordonare militară, iar rata de vaccinare atinsă în prezent a depășit considerabil valorile și așa foarte mari înregistrate pe parcurs la capitolul dorință a populației de a se vaccina (circa 80% în mai a.c.).

Portugalia este acum liderul european în privința vaccinării împotriva Covid-19, potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Acestea indică, la data de 27 octombrie, că 98,6% din populația adultă a țării s-a vaccinat cu cel puțin o doză.

Pe lângă interesul general al populației pentru vaccinare, autorități precum Ministerul Educației au luat la rândul lor măsuri pentru a promova acest proces în rândul unor categorii precum profesorii și elevii. Cum s-au îmbinat acțiunile generale ale autorităților medicale și cele specifice mediului educațional?

Lucru strâns în relația cu populația, inclusiv la nivelul comunităților școlare

“Portugalia are, de decenii, o aderență solidă la vaccinare. Autoritățile din sănătate dezvoltă o rețea de lucru foarte strâns cu populația, inclusiv la nivelul comunităților școlare, promovând conștientizarea nevoii de vaccinare și importanța prevenirii bolilor prin Planul Național de Vaccinare. Aceasta poate să explice cifrele aderării la vaccinarea împotriva Covid-19”, arată Ministerul Educației în răspunsurile sale la întrebările Edupedu.ro.

La nivel general, “această muncă de promovare a conștientizării a fost dusă de autoritățile medicale și, atunci când a vizat populația tânără, a fost stimulată și de Ministerul Educației. În săptămânile dinaintea începerii anului școlar 2021-2022, a fost reluată pentru a sublinia importanța vaccinării împotriva Covid-19, așa încât să fie creat un nivel suplimentar de protecție în școli”.

Pe parcursul pandemiei, arată ministerul, școlile din Portugalia “au fost locuri relativ sigure. Au fost aplicate măsuri sanitare precum folosirea măștilor, bulele stabilite la nivel de clasă pentru a evita interacțiunea între clase, circuite de circulație, măsuri suplimentare de curățenie, spălarea frecventă a mâinilor. Profesorii și personalul școlar au fost considerați prioritari pentru vaccinare, din martie-aprilie. Rata de vaccinare a acestora este practic completă acum: 99% dintre profesori și personalul nedidactic sunt vaccinați împotriva Covid-19”. Pentru angajații din învățământ, campania de vaccinare condusă de grupul special format sub autoritatea Ministerului Sănătății a fost coordonată cu Ministerul Educației.

Campania de vaccinare a adolescenților a avansat și ea rapid, după ce a fost aprobată la nivel european la începutul verii. “Până la începutul anului școlar 2021-2022 pe 19 septembrie, 87% dintre tinerii cu vârste între 12 și 17 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar 72% s-au vaccinat în formulă completă. Ultimele date disponibile, din 17 octombrie, arată că aceste procente au crescut la 89%, respectiv 85%”, potrivit Ministerului Educației.

La ora actuală, protocoalele sanitare se mențin în școli, “inclusiv folosirea măștilor, bulele stabilite la nivel de clasă, circuitele de circulație, curățenia suplimentară și spălarea frecventă a mâinilor. În cazul în care apar noi cazuri, decizia privind necesitatea izolării la nivel de clasă sau școală e luată de autoritățile din sănătate”, precizează sursa citată. Aceasta arată că, în privința posibilei vaccinări a elevilor cu vârste sub 12 ani, guvernul portughez urmărește, în acest moment, discuțiile și deciziile care se iau la nivel internațional.

Foto: © Jacek Sopotnicki | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comentarii
 1. Și în Portugalia, condițiile de trai sunt la fel ca la noi? Și în Portugalia, profesorii sunt călcați în picioare de oamenii proști lipsiți de educație care sunt puși în funcții de conducere pe pile? Și în Portugalia, părinții dau ordine profesorilor ce note să pună în catalog loazelor? Și în Portugalia, ard de vii în spitale, mor de foameșide frig? IMBECILILOR, atât vă duce capul, ce fac alții!

 2. ClickBait:

  Intrebare: “Ce a făcut Portugalia …”
  Raspunsuri:
  1. Profesorii și personalul școlar au fost considerați prioritari pentru vaccinare …- si la noi sunt “prioritari”
  2. Campania de vaccinare a adolescenților a avansat și ea rapid … – si la noi, dar “rapid” e o definitie relativa.
  3. Procentele au crescut … – si la noi au crescut, cifrele difera
  4. protocoalele sanitare se mențin în școli …. si la noi, cu “mici” exceptii

  Pe scurt ” lucru strans in legatura cu populatia”.
  Alte raspunsuri concrete nu am gasit in articol.

  1. Si la noi s-a facut la fel, ba chiar pornisem in fruntea clasamentului. Populatia in schimb e proasta. Ce poti sa-i mai spui unuia care crede ca va ramane steril pe 3 generatii de la un vaccin facut acum un an?? Si ca el sunt milioane. Am elevi care au spus ca nu se vor vaccina in vecii vecilor ca a spus mama ca mor. Mama, instanta tuturor virusologilor din lume. De fapt, despre ce vorbim? In scoala mea niciun elev nu este de acord cu vaccinarea. Din cei eligibili. Trist. Foarte trist. Indobitociti pe 3 generatii. Si pentru asta nu trebuie sa treaca timpul sa se faca studii. Se poate prevedea cu ochiul liber. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Mircea Miclea, analiză dură a rezultatelor de la Evaluarea Națională 2020: Acuz direct și brutal clasa politică. Din 2014 noi știam că rata de eșec școlar este între 20 și 30% / Nici măcar nu se începe școala din 1 septembrie, ca rezervă pentru cazul în care vine iar în iarnă pandemia

Rata de succes de 76% anunțată de Ministerul Educației la Evaluarea Națională 2020 ascunde 10.000 de elevi care n-au mai ajuns din clasa a VII-a până la examen și alți…
Vezi articolul

Criza Covid-19 pune frână „internaționalizării” universităților – se așteaptă scăderea cererii din partea străinilor pentru România, încă o lovitură după scăderea abruptă a numărului de studenți autohtoni

Universitățile românești, confruntate în ultimul deceniu cu o scădere acută a numărului de studenți, încearcă să compenseze această scădere prin diverse măsuri și strategii, între care un loc aparte îl…
Vezi articolul

EXCLUSIV Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an. Tudor Oprea, subsecretar de stat la Educație, responsabil cu digitalizarea: Câștigătorul va fi anunțat într-o lună-două. 600 de profesori vor realiza conținuturi / Care sunt firmele care au depus oferte

Biblioteca școlară virtuală, cel mai ambițios proiect de digitalizare a lecțiilor și conținuturilor educaționale al Ministerului Educației, finanțat cu peste 40 de milioane de euro din bani europeni și prevăzut…
Vezi articolul