Textul suport pentru peste jumătate din cerințele din varianta de rezervă a subiectelor la Limba și literatura română de la examenul de Bacalaureat 2025 a fost un fragment semnat de Nichifor Crainic, unul din ideologii și promotorii extremei drepte din perioada interbelică, potrivit mai multor istorici consultați de Edupedu.ro. Crainic a fost ministru al Propagandei în regimul legionar antisemit condus de Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. A susținut guvernarea autoritară din anii 1930 și a teoretizat curentul etnocentrist, care miza pe marginalizarea grupurilor etnice și religioase minoritare din România.
Varianta de rezervă a subiectelor de la examenul de Limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului 2025, concepută de Ministerul Educației și Cercetării și publicată ieri după-amiază, plasează un text semnat de Nichifor Crainic ca bază pentru mai bine de jumătate dintre cerințele la care absolvenții de liceu au răspuns, în acele licee care au întâmpinat probleme în distribuirea subiectelor inițiale. Ele au fost distribuite în acest caz pentru absolvenți de la real și tehnologic.
- Variantele de rezervă sunt extrase de Ministerul Educației și Cercetării pentru a fi folosite în cazul în care într-un centru de examen există probleme cu varianta dată spre rezolvare candidaților la nivel național.
- Variantele de rezervă sunt făcute publice de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare (CNCE, fostul CNPEE) dacă au fost folosite într-un centru de examen. Nu este clar în care centru de examen a fost nevoie să fie distribuite candidaților această variantă de rezervă.
Concret, candidații la Bacalaureat au avut ieri, 10 iunie, un text din „Pribeag în țara mea. Sub mască. Memorii. 23 august 1944 – 24 mai 1947” semnat de Nichifor Crainic. La itemul 5 de la subiectul I, absolvenții de liceu a trebuit să comenteze o trăsătură morală reieșită din fragmentul de memorii, iar la subiectul I B – să argumenteze dacă experiențele din copilărie influențează sau nu comportamentul unei persoane, pornind inclusiv de la textul autobiografic dat, al lui Nichifor Crainic.
Contactat de Edupedu.ro, istoricul Mihai Manea a declarat că „ne raportăm la perioada interbelică în care avem mari spirite românești intelectuale – vorbim de Mircea Eliade, Emil Cioran, Nichifor Crainic – care susțin extrema dreaptă. Sigur că în epocă au fost blamate, dar nu la amploarea pe care o dăm astăzi: noi dăm astăzi această amploare din perspectiva prezentului că au susținut extrema dreaptă”.
„Ce era extrema dreaptă în perioada interbelică este cu totul altceva: ei au fost văzuți de contemporani ca spirite care au luat partea politicului – intelectualul care se pune în slujba cetății. În ziua de astăzi, desigur că analiza este critică. Atunci, lumea nu realiza pericolul extremei drepte la același nivel, ce era mișcarea legionară etc.. Era o viață destul de aventuroasă a lui Nichifor Crainic. A avut o atitudine a unui om politic față de o orientare în viața politică românească interbelică pe care azi, sigur, o punem la index, pentru că promova valorile antidemocratice. Azi îl combatem, dar atunci era combătut în limitele epocii”.
Iar istoricul a continuat: „Astăzi mă uit la el ca efectiv un reprezentant al extremei drepte. În contextul secolului XXI și a actualei evoluții a politicii românești, blamez intelectualii care au susținut extrema dreaptă. Să ne aducem aminte că în perioada comunistă Eliade era în exil și cartea sa circula în formă de samizdat, pe dedesubt, dar după epoca aceasta am început să-l vedem treptat ca un reprezentant al extremei drepte”.
Întrebat dacă, fiind teolog și literat, ziarist, Nichifor Crainic poate fi comparat de exemplu cu poetul legionar Radu Gyr, istoricul Mihai Manea a precizat că „amploarea lui Nichifor Crainic a fost mult mai mare decât a lui Radu Gyr. A fost o personalitate în comparație cu Gyr, [care era] un poet”.
- Radu Gyr a fost „un poet clar al extremei drepte”, mai spune Manea, iar numele lui intră sub incidența ordonanței de urgență (OUG) 131/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, potrivit G4Media.ro.
DOCUMENT Varianta de rezervă BAC 2025 Limba și literatura română:


DOCUMENT Barem Varianta de rezervă BAC 2025 Limba și literatura română:


2 comments
Cancel culture a ajuns si la noi. Sa citesti un autor e mai greu.
Nu ați găsit greșeli și vă legați de asta. Este un text literar. Ce să înțelegem? Că este interzis? A fost condamnat pentru ceva? Sunt interziși Cioran și Eliade? Opriți-vă.