Examenele naționale din 17 state europene se dau în această perioadă sau au fost amânate pentru luna iulie, arată purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației

3.376 de vizualizări
Regulile examenului de Bacalaureat
Foto: Pexels.com
Examenele de final de ciclu sau de absolvire au fost sau vor fi reluate și susținute în această vară în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, potrivit ultimelor date comunicate de președinția croată a Consiliului Uniunii Europene, publicate de purtătorul de cuvânt al ministerul Educației, Cristian Tănase.

În statistica publicată este situația din 17 state, dintre cele 27 ale blocului comunitar. Lipsesc state ca Italia și Spania, care au anulat examenele.

Situația privind examenele naționale este următoarea:

Austria

Examenele naționale de Bacalaureat au început pe 25 mai. Elevii din anii terminali s-au reîntors la școală pe data de 4 mai pentru examenele finale, iar restul elevilor continuă învățarea la distanță.

Bulgaria

Perioada de desfășurare a examenelor de absolvire a fost stabilită pentru prima săptămână a lunii iunie.

Croația

Examenele au fost programate pentru luna iunie (examenul de bacalaureat prevede probe pentru disciplinele obligatorii, iar disciplinele la alegere vor fi reduse).

Cipru

Examenul de bacalaureat se va desfășura, ca în fiecare an, la data de 9 iunie.

Cehia

Examenul de bacalaureat se va desfășura pe 1 și 2 iunie, cu teste didactice unice de limbă cehă și limbi străine, urmate de proba didactică de matematică, în data de 3 iunie.

Danemarca

Examenele erau prevăzute pentru perioada aprilie-mai. Examenele pentru clasele a IX-a și X-a vor fi anulate, iar examenele pentru ultimul an de învățământ secundar general, numărul examenelor va fi redus la 3 (trei) sau la 4 (patru).

Estonia

Perioadele de examen de Bacalaureat vor fi stabilite astfel încât elevii și profesorii să aibă suficient timp pentru a se pregăti, nu mai devreme de două săptămâni după reluarea învățământului normal, ceea ce înseamnă că nu înainte de 30 mai.

Germania

Toate examenele vor fi organizate, dar nu se cunosc datele examenelor de absolvire a învățământului secundar superior, nici de admitere în învățământul superior.

Grecia

Examenele naționale de absolvire a școlii vor avea loc spre sfârșitul lunii iunie.

Ungaria

Guvernul a decis ca examenele de finalizare a școlii să aibă loc doar în formă scrisă. Examinările orale au fost anulate.

Irlanda

Examenele de finalizare a învățământului secundar superior – Bacalaureat – vor fi amânate și vor începe în ultima săptămână a lunii iulie sau la început de august.

Letonia

Datele examenelor sunt reprogramate în luna iulie

Lituania

S-a decis că sesiunea principală a examenelor de absolvire va avea loc in perioada 22 iunie – 21 iulie.

Luxemburg

Examenele de absolvire a școlii secundare vor fi la datele prevăzute, în mod normal. Examenele de bacalaureat încep pe data de 25 mai și au loc conform graficului stabilit inițial.

Polonia

Examenele pentru clasa a VIII-a, Bacalaureat și cele profesionale, vor fi reprogramate în luna iunie. Informații despre data exactă vor fi furnizate cu cel puțin trei săptămâni înaintea examenelor.

Portugalia

Examenul național de Bacalaureat a fost amânat pentru luna iulie. Examenele de la sfârșitul liceului și pentru admiterea în învățământul superior vor fi amânate în funcție de momentul reluării cursurilor în școli, fiind programate, într-o primă etapă, în perioada 6-23 iulie. Anul școlar ar putea fi prelungit până pe 26 iunie.

Slovenia

Examenul de bacalaureat va începe pe 30 mai, iar rezultatele vor fi anunțate între 5-13 iulie.

Foto: pexels.com


7 comments
  1. De observat ca in cateva tari exista evaluarea natională la clasa a VIII a si acestea din partea estica a europei. Nu stiu de ce mai exista o astfel de evaluare, fara o miza reală, in conditiile in care tarile cu un siatem educational sanatos nu au mai gasit necesitatea susținerii acestui examen. Vom avea vreodată un sistem educațional modern, updatat la realitatea zilelor noastre? Am senzația că nici peste 30 de ani nu se vor modifica lucrurile. Viata mi-a aratat ca in 30 de ani de democrație, lucrurile nu doar că nu au evoluat, ci sunt mai rău ca înainte de 1989

  2. Bine ca ne luam dupa vecinii nostri maghiari care isi cer autonomia, culmea la noi in tara.

  3. Este vorba de o modalitate de argumentare, prin accentuarea elementelor care susţin punctul tău de vedere.
    În acest caz, se doreşte să se arate că mai mult de jumătate din statele europene au o politică similară.
    Este doar argumentare, nu manipulare.

  4. Edupedu, am observat ca întotdeauna ați adus argumente pro susținerii examenului de bacalaureat. De ce? Cred ca puteați exemplifica și cu tarile Uniunii Europene care au decis ca cine vrea merge la examen pe riscul lui și cine nu i se echivalează cu media. Întotdeauna ați adus știri despre persoane care au un rang înalt și susțin organizarea examenelor, dar nu ați pus știri despre persoanele cu rang înalt care susțin anularea lor. Cred ca doriți sa “păcăliți” pe unii făcându-i sa creadă ca chiar nu exista motive pentru a anula examenele deși știm cu toții ca sunt, chiar dacă nu doriți sa le expuneți voi (Anonimul Sucevean)

  5. Asa foarte bine, ne luam dupa vecinii nostri maghiari care culmea, isi cer autonomia in tara noastra. Am ajuns de râsul lumii

    Excelent! Mai bine nu se putea.

    Rusine!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DESCARCĂ AUDIO Modele de subiecte pentru competențele lingvistice în limba română, limbi străine și limbile minorităților pentru Bacalaureat 2024, publicate de Ministerul Educației

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul