EXCLUSIV Procedura de închidere a şcolilor în care apar elevi infectaţi cu coronavirus

22.926 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educaţiei a trimis către toate şcolile regulile pe care acestea trebuie să le urmeze în cazul în care apare un elev infectat cu COVID 19, noul coronavirus, potrivit documentului obţinut de Edupedu.ro. Procedura implică raportarea imediată de către Direcţia de Sănătate Publică către şcoală în momentul apariţiei unui caz. În procedura trimisă nu apare nicio măsură în cazul în care un profesor este infectat cu COVID 19, însă aceste cazuri sunt prevăzute în procedurile anunțate duminică de Raed Arafat.
 • Secretarul de Stat în ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat duminică dimineaţa că printre “cele mai importante decizii care vor intra în vigoare” începând de astăzi și până pe 31 martie este cea privind procedura de închidere a şcolilor.

Procedura, obținută de Edupedu.ro, a fost deja trimisă şcolilor şi este însoţită de următorul mesaj semnat de ministrul Educaţiei, Monica Anisie:

Având în vedere confirmarea în câteva județe din România unor cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care două persoane sunt elevi, în scopul prevenirii răspândirii virusului în colectivele școlare, vă înaintăm atașat ‘Procedura de urmat de unitățile de învățământ în cazul confirmării unui elev cu coronavirus’, transmisă la Ministerul Educației și Cercetării de către Ministerul Sănătății prin adresa înregistrată cu numărul 8597M/06.03.2020.

Vă rugăm să transmiteți urgent procedura stabilită de Ministerul Sănătății în toate unitățile de învățământ de pe raza județului dumneavoastră și să vă asigurați o comunicare eficientă între ISJ și unitățile de învățământ, Direcția de Sănătate Publică județeană și instituția prefectului. De asemenea, solicităm transmiterea cu celeritate și la Ministerul Educației și Cercetării a informațiilor referitoare la cazurile de infectare confirmate”.

Procedura de urmat de unitățile de învățământ în cazul confirmării unui elev cu coronavirus

Documentul trimis de Minister către școli continuă cu procedura efectivă pe care grădinițele, școlile și liceele trebuie să urmeze, în cazul confirmării unui elev cu coronavirus.

“Caz confirmat pozitiv la COVID-19 într-o sală de clasă:

 • 1. DSP-ul anunță Inspectoratul Şcolar Județean de confirmarea cazului.
 • 2. DSP-ul Efectuează ancheta epidemiologică identificând persoanele din clasa respectivă care au intrat în contact direct cu elevul confirmat cu Covid – 19 timp de minimum 15 minute, la o distanță mai mică de 2 metri.
 • 3. DSP-ul efectuează recoltarea de teste de la contacții (elevii și profesorii) pacientului confirmat cu virusul COVID 19.
 • 4. Toți contacții vor fi testați în prima zi.
 • 5. Toți contacții direcți vor fi izolați la domiciliu timp de 14 zile.
 • 6. Contacții direcți (elevii și profesorii) vor fi testați în zilele 12 și 13 de la izolare.
 • 7. Inspectoratul Şcolar Județean și DSP-ul stabilesc împreună circuitul pe care l-a efectuat elevul (confirmat COVID-19) în școală și efectuează de urgență dezinfecția.
 • 8. În funcție de rezultatele anchetei epidemiologice și de evoluția situației, DSP-ul împreună cu Inspectoratul Şcolar Județean poate decide închiderea (suspendarea) cursurilor la clasa/școala cu pacientul confirmat.”
FOTO DOCUMENT Procedura trimisă către școli:
Informații de background

În cursul dimineții, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că “s-a aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecție cu coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul Național de Sănătate Publică și nu ia în considerare doar aspectele medicale. La propunerea Inspectoratului Școlar Județean, comisia de situații de urgență poate să analizeze alte criterii: criterii sociale, bazate pe discuțiile cu părinții șamd“.

Acesta a declarat că sunt persoane care se prezintă la spital pentru a obține certificat că nu au COVID-19. “Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase“, a anunțat Arafat.

Reamintim că până acum 3 elevi au fost infectaţi cu COVID 19 la Liceul Alimentar Timişoara. O altă elevă a fost diagnosticată cu coronavirus la Hunedoara.

Citește și:

 

 


5 comentarii
 1. Domnilor,am o intrebare, cica avem grija de copii, dar eu ca parinte trebuie sa merg la lucru, adica intr-un colectiv, sunt nevoita sa merg cu mijloacele de transport in comun, in care oamenii stau ca sardelele, deci in orice moment pot sa fiu infectata si sa duc virusul acasa, la copil (care este acasa pentru ca scoala s-a inchis)……..ce protectie e asta?? Oare nu stiti ca cei mai expusi sunt adultii (majoritatea oamenilor infectati la nivel mondial sunt adulti), cum protejati copiii daca parintii lor nu sunt protejati??? Credeti ca numai copiii vostri pot veni acasa cu virusii de la scoala, voi ca adulti nu puteti sa ii aduceti acasa de la serviciu, din mijloacele de transport in comun, din supermarketuri etc??? Despre ce vorbim!! Cand era epidemie de gripa normala, care apropo,a omorat mai multi oameni decat o face acest nou virus, nu s-a inchis nimic….Deci ganditi-va cum sa va protejati pe voi ca adulti, asa va puteti proteja si copiii….Este o masura buna dar cred ca este doar o picatura intr-un ocean…..

 2. Cata inconștienta din partea Ministrului Educatiei!
  La aglomerația din București, pana când va apărea primul caz în vreo școală, purtătorii asimptomatici sau cu forme foarte ușoare, încă nedepistati(asa sunt deocamdată considerați copiii și adolescenții în orice tara afectata de coronavirus), vor fi îmbolnăvit deja jumătate din Capitala.In primul rand cadrele didactice și familiile acelor copii.
  Și sa o vedem atunci pe doamna Anisie cum recunoaște ceva care nu poate fi probat.
  Germania, Japonia, Bulgaria, au închis școlile pentru doua săptămâni la primele cazuri nu în scoli, ci în rândurile populației.

 3. Ganduri asupra problemelor din sistem…
  Profesorii sunt considerati probabil nesemnificativi, nu intra in evaluarea cauzelor generatoare de suspendare a activitatii pentru Coronavirus!
  Situatia generala este veche! Daca un profesor se imbolnaveste de orice boala, atat timp cat nu este extrem de grav, se taraie la scoala sa isi faca orele! In scoli nu exista profesori de rezerva (prevazuti in schema de incadrare), capabili si pregatiti sa preia orele celor care lipsesc motivat! Institutia mentoratului, atat de sublima, ar trebui (parerea mea) sa tina cel putin doi ani viitori profesori pe post de asistenti, astfel invatand pe viu predarea de la cei cu experienta! Acesti asistenti ar putea prelua temporar orele maestrului de la care invata, daca acesta lipseste pe caz de boala… Asta ar insemna intr-adevar salarii in plus pentru acesti profesori asistenti, dar ar asigura pe termen lung profesionisti cu abilitati adevarate, dobandite in timp si practic! Dar asta e din alta lume, a viselor mele frumoase! La noi, scoala a fost o preocupare pentru cei care ne conduc doar inaintea alegerilor! Promovarea profesorilor in scoli este de multe ori justificata prin hartii produse in industria punctajelor, nu de activitatea efectuata cu maximum de devotament la clasa! Cine isi face orele cu maximum de responsabilitate nu mai are timp de activitatile minunate care produc puncte multe la diferite dosare de clasificare in invatamant! Olimpici nu poti sa ai in orice scoala, dar poti sa iti arati performanta didactica si predand la clase cu copii din medii defavorizate, care nu au cele mai favorabile conditii de invatate! Poate chiar atunci poti sa demonstrezi cu adevarat ca esti performant! Dar nu in sistemul nostru…

 4. Doamne, stau si ma uit la Orban cum se impauneaza cu masurile care au fost luate. Peste o saptamana vor fi depasiti de situatie. Ce anchete, ce circuit, ce procese verbale de efectuat de maine cu elevii, ce procedura. Directiva deja e ca in fiecare clasa sa fie sticla de spirt si servetele umede antibacteriene. De unde? Si pe banii cui? si la ce pret? Ca mamele, unele inconstiente, nici in casa nu au astea. Scoala nu le asigura. Si atunci? Aaaa… invatatorii si dirigintii.

  Pai trimiteti-i acasa sa aiba familia grija de ei ca statul nu e in stare. PARINTI, TREZITI-VA! Se vor molipsi la scoala si va vor aduce in familie virusul. Si daca ei vor avea o forma usoara voi nu o sa aveti norocul. Dumnezeu sa ne ajute!

 5. De ce permiteti in continuare desfasurarea de olimpiade, concursuri, chefuri si serbari de 8 Martie, consilii profesorale, sedinte cu parintii, baluri??? Lucruri care nu au legatura cu programa si orele de curs si unde se produce aglomeratie? Ca sa favorizati epidemia? ca nimeni nu declara daca este bolnav, de bunavoie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala luni – cursurile sunt 100% online pentru următoarele trei săptămâni. Cum se încheie mediile după noul regulament și care sunt regulile de predare online și de evaluare

Luni este prima zi de școală după vacanța de iarnă, iar potrivit Ministerului Educației 2.918.275 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Deși ar trebui să înceapă școala cu…
Vezi articolul

Elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ ale MApN vor fi testaţi pentru depistarea noului coronavirus, la reluarea cursurilor în format fizic

Instituțiile de învățământ preuniversitar al Ministerului Apărării Naționale (preșcolar, liceal și postliceal) au început de luni activitățile și procesul educațional în formatul față în față, iar în învățământul superior militar…
Vezi articolul

Organizațiile elevilor și studenților – apel către tineri: Rămâneți responsabili și în perioada de după starea de urgență / Autoritățile să garanteze siguranța celor care dau examene

Elevii, studenții și tinerii sunt îndemnați “să rămână responsabili și în perioada de după starea de urgență” decretată pentru a limita efectele pandemiei, într-un apel semnat de principalele organizații ale…
Vezi articolul