EXCLUSIV SONDAJ Avangarde: Peste 20% dintre români susțin că examenele ar trebui susținute pe calculatoare în școli, iar 73% că viitorii profesori trebuie pregătiți în facultate să predea și digital

3.807 vizualizări
Resurse școala online
Foto: Pixabay.com
22% dintre români consideră că examenele ar trebui susținute de elevi în școli pe calculator, și nu în format clasic așa cum se întâmplă în prezent. În același timp, 73% susțin că viitorii profesori trebuie pregătiți în facultate să predea și digital. Concluziile aparțin sondajului “Percepții publice asupra educației”, realizat de Avangarde. De remarcat că 66% dintre respondenți au ales opțiunea “Nu știu/ Nu răspund” la întrebarea: “A copiat sau a consultat surse nepermise în timpul testelor din perioada școlii online copilul dumneavoastră?”
Examenele ar trebui susținute pe calculatoare, consideră un sfert dintre respodenți.

Sondajul a fost realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, în perioada 17 – 27.03.2021, pe un eșantion de 900 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Aproape 40% dintre respondenți au declarat că nu sunt de acord cu sistemul de meditații existent în România.
În privința deciziei ministrului Educației de a ține școlile deschise de la începutul celui de-al doilea semestru, 61% dintre români au calificat hotărârea drept una corectă.

De precizat că sondajul a fost lansat înainte ca ministrul Sorin Cîmpeanu să anunțe închiderea din nou a școlilor, pentru o lună, începând din 2 aprilie și până pe 4 mai.

41% dintre respondenți consideră că școala ar trebui să mențină o componentă digitală și după pandemie.

La întrebarea “Considerați că examenele ar trebui susținute în școli pe calculator sau tot în format clasic cu pix și hârtie?”, 57% au ales formatul clasic (pix și hârtie), dar 22% au fost de părere că evaluările ar trebui derulate în școli pe calculatoare.

46% dintre români consideră că este obligatoriu ca viitorii profesori să fie pregătiți în facultate să predea și digital, 27% susțin că ar trebui să învețe opțional predarea digitală, în timp ce 13% nu sunt de acord cu formarea în predarea digitală.

Citește și: Premiu internațional pentru profesorii clujeni Simona Ștefan și Daniel David, implicați în psihoterapia științifică

La întrebarea “A copiat sau a consultat surse nepermise în timpul testelor din perioada școlii online copilul dumneavoastră?”, 66% dintre respondenți au ales opțiunea “Nu știu/ Nu răspund”, 30% au răspuns “Nu” și 4% – “Da”. Examenele ar trebui susținute pe calculatoare, consideră un sfert dintre respodenți.


7 comments
 1. Cei care refuză să plătească impozit sau nu declară că fac meditații să aibă dosar penal sau să nu mai aibă dreptul de a preda.

 2. Domnilor/doamne profesori/profesoare vă ,,înghesuți”să vă acuzați reciproc.Toți sunteți la fel-conform statisticii întocmite de Salvați copiii înainte de martie 2020,40% dintre elevii de liceu nu înteleg mesajul textului citit,iar pentru înv.universitar profesorii ,,valoroși” sunt ,,produsul înv.universitar” din ultimii 30 ani.

 3. Nu ducem grija profesorilor.
  Asa cum pot întra la facultate și absolvi facultatea după zeci de examene luate, se descurca ei și cu competentele digitale.
  Educația digitala a elevilor nu înlocuiește deprinderea de a învata.
  Am făcut aceasta observație pe care nu o face nimeni din minister și nici din Inspectoratele școlare, ca să nu îi înfurie pe părinții elevilor superficiali.

  1. Am avut 14 examene in fiecare sesiune. Ori 8 sesiuni…Sa nu ma planga Guvernul. Daca am fost in stare sa duc 8 sesiuni la capat cu 112 examene si inca altele partiale si licenta si Titularizare si grade, oi invata si “digitale”. Oricum stiu mai multe decat orice absolvent de optional de Tic si nu am facut macar o ora de informatica in viata mea(Da, cei pana in 40 de ani am vazut primul calculator in facultate si nu am facut informatica in scoala). Viata ne-a invatat sa ne descurcam singuri, fara marinimia maretului Guvern, care in plina pandrmie nu mi-a dat intru predarea online: nici laptop, nici internet, nici curent, nici caldura, nici sporuri, nici mancare si niciun leu compensare, dar a luat din plin. Ah, ba da, am uitat, ne-a dat ceva: dreptul, conform noii fise a postului la “voluntariat obligatoriu”. Intr-o tara care este republica constitutionala, asadar democratie, nu Coreea de Nord sau Republica Populara Chineza.

 4. Iauzi, să mai facă și ăia de la facultate rost de bani pe spinarea profesorilor din preuniversitar. Bravo, păi ăștia din universitar au impresia că cei din preuniversitar sunt mai proști ca ei și că stau toată ziua și nu fac nimic. Ar trebui pe voi ăștia din universitar să vă pună pe gânduri faptul că tot mai mulți tineri după ce termină 12 clase vor să plece afară pentru a face acolo o facultate. Poate ar trebui la admiterea la facultate să existe un examen serios iar examenele din timpul anului universitar să fie examene nu copiate ca acum după cărți, cursuri sau telefon. Rușine profesorilor universitari care vin la cursuri cu hârtiuța după care citesc. Habar nu au ce predau în schimb au doctorate pe bandă rulantă. Cred că ar trebui controale serioase la facultățile din România. Ia să te văd publici mesajul? Stiu că adevărul deranjează.[comentariu editat pentru a elimina majusculele]

 5. Examene se pot concepe spre a fi susținute online, in timp real, cu supraveghere video. Este o schimbare de viziune ce ar putea fi aplicată pentru anii următori, elevii trebuind să fie instruiți pentru a face față. Școlile ar trebui dotate standard pentru aceste examene, nu ghiveciul de dotări din prezent. Este nevoie de voință și de investiție! Este nevoie că școala sa fie văzută la modul real ca prioritate, nu doar slogan electoral!

 6. Educatia digitala este o realitate in toate tarile avansate. Dar pentru asta e nevoie de… educatie!
  Pana una alta, unde este ordinul promis de ministrul educatiei privitor la structura anului scolar, spunea pe 25.03 ca va fi publicat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicat din Educație: Vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câștigați în instanță de profesori și neincluși în rectificare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunță că “Guvernul României trebuie să se aștepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită” a sentințelor judecătorești. “În Proiectul de OUG privind…
Vezi articolul

Cum vor fi cazați studenții în cămine și câte persoane vor sta în cameră, informații solicitate de Alianța Națională a Studenților, care critică ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății

Universitățile trebuie să anunțe desfășurarea procesului de cazare, condițiile în care va avea loc, numărul de locuri de cazare și numărul de studenți în cameră, solicită Alianța Națională a Organizațiilor…
Vezi articolul