EXCLUSIV Taxa de 3.000-5.300 de lei la grădinițele private sportive finanțate de guvern cu până la 500.000 euro

5.490 de vizualizări
Taxa percepută de grădinițele sportive private, finanțate prin schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în Ordonanța de Urgență 114/2018, va fi corelată cu costul standard pentru preșcolari. Asta prevede un Memorandum adoptat miercuri de Guvern. Darius Vâlcov și Ecaterina Andronescu au declarat în decembrie 2018 că ideea de a acorda ajutor de stat pentru firmele care vor să facă grădinițe olimpice sportive a fost discutată cu omul de afaceri Ion Țiriac. Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre acest subiect.

Memorandumul adoptat în Ședința de Guvern, consultat de Edupedu.ro, prevede că firma/ONG-ul, asociația/fundația/federația/clubul care va accesa schema de ajutor de stat are obligația de a acorda un singur loc fără taxă la o grupă de 25 de copii, dacă doar modernizează o clădire deja existentă și două locuri fără taxă pe o grupă de 25, dacă grădinița e construită de la zero. Gratuitatea este valabilă doar un an, doar pentru copii proveniți din familii cu venituri sub nivelul salariului minim pe economie și compania/organizația care primește ajutorul de stat este obigată să mențină gratuitatea pentru acești unul sau doi copii pe grupă, doar pe o perioadă de 4 ani de la terminarea construcției.

Vezi aici detaliile proiectului: Guvernul îi face lui Ion Țiriac schemă de ajutor de stat: câte 500.000 de euro nerambursabili pentru înființarea unei grădinițe olimpice private

Cât va fi taxa la grădinițele private

Memorandumul arată că entitățile care vor aplica pentru schema de ajutor de minims de până la 500.000 de euro au obligația ”de a facilita accesul copiilor la aceste gradinițe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin Hotărârea Guvernului nr.30/2018”. În actul respectiv sunt prevăzute costuri pentru preșcolarii de la grădinițele cu program normal între 3.200 de lei în mediu rural și 2.926 de lei în orașe.

Pentru grădinițele cu program prelungit, taxa ar fi, dacă s-ar corela cu acest cost standard per preșcolar, de 5.367 de lei.

buget de o jumătate de miliard de euro.

printre Beneficiari: grupuri fiscale

Memorandumul obținut de Edupedu.ro prevede că pentru anul 2019 bugetul va fi de 320 de milioane de lei, din care credite de angajament de 300 milioane lei și credite bugetare de 20 milioane lei. Pentru finanțarea maximă, de 500.000 de euro, banii ar ajunge pentru 40 de proiecte. Guvernul estimează faptul că 1000 de firme sau asociații și cluburi vor aplica pentru acest program, pentru a construi sau transforma 1.000 de grădinițe. În mod neobișnuit însă, în memorandum apare formularea ”grupuri fiscale” la beneficiari.

G. Beneficiarii măsurii de finanțare.

”Persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale. De asemenea, beneficiari ai  Programului pot fi şi Comitetul Olimpic şi Sportiv  Român, asociaţiile şi fundaţiile, federaţiile sau cluburile sportive care iau iniţiativa construirii de grădiniţe cu profil sportiv. Numărul total estimat de beneficiari ai schemei este de 1000 persoane juridice de drept privat.

Ce a spus Viorica Dăncilă despre schema de ajutor de stat

Facem astăzi încă un pas pentru punerea în aplicare a programului “Investim în copii, investim în viitor”, prin care vom susține construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv. Adoptăm un memorandum prin care instituim o schemă de ajutor de stat, cu un buget multianual de 500 de milioane de euro, cu începerea finanțării din acest an.

Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizații neguvernamentale, asociații, fundații, federații și cluburi sportive. Sprijinul va consta atât în acordarea unui ajutor de minimis de până la 500.000 de euro din cheltuielile eligibile, cât și în garantarea creditelor de către stat în procent de maximum 50%.

Este un proiect de perspectivă, prin care dorim să creăm condiții pentru încurajarea copiilor să practice sportul, cu beneficii pentru sănătate,” a declarat premierul.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre schema de ajutor de stat gândită pentru omul de afaceri Ion Țiriac încă din luna decembrie 2018, de la apariția proiectului OUG 114/2018. Citește și:


5 comments
 1. Nu are decat sa isi dezvolte aceasta retea de invatamant privat pe PROPRII LUI BANI. Dar nuuu …. hapsanul jinduieste la banii STATULUI – a se intelege AI NOSTI, ca statul in sine este o entitate abstracta – sa-si faca inca o afacere ultra-super-extra profitabila. Ce acte de binefacere a facut omul asta in viata lui? Il mai intereseaza si altceva in afara de a se imbogati, a se imbogati, a se imbogati ….fara numar ? Credeti ca romanii vor castiga ceva din aceasta afacere? Se apropie alegeri si trebuie sifonati bani si tataia Tiriac este complicele lor?

 2. ma intreb ce o mai fi si asta: gradinita cu profil sportiv. olimpica, auzi!

  eu zic ca daca tot incepem cu gradinitele aste cu profil sportiv olimpic, sa facem si gradinite cu profil tehnic, si gradinite cu profil uman, si gradinite cu profil de transporturi pe calea ferata, si gradinite cu profil militar, si gradinite cu profil culinar si gradinite cu profil naval si general sa facem gradinite cu toate profilurile la care ne putem gandi, pentru ca de ce nu?

 3. Cum ramane cu gratuitatea invatamantului asigurata prin Constitutie?

  N-ar trebui ca statul sa investesca in gradinite PRIVATE sportive dupa ce a investit in unitatile de invatamant de stat care sunt cu probleme grave (ex: risc seismic, lipsa canaluzare, apa potabila, incalzire etc)

  Tiriac nu este suficient de bogat? De ce are nevoie de schema de ajutor de la stat? Cati dintre cei pe care ii aduce Tiriac in fiecare an la partidele de vanatoare din Romania au investit in tara?
  Cati parinti isi vor permite sa-si duca copiii la aceste gradinite PRIVATE SPORTIVE?

  1. Prea putini parinti din tara asta isi vor duce copiii la asa ceva, insa vedem anuntandu-se cu surle si trambite, programul va incepe, asta nu inseamna ca vom si vedea vreo gradinita de-asta, ca pana sa se si termine, mai va vreo cativa ani. Adica psd umfla banii si-i da la cine are interes, iar de vazut gradinite de-astea, ar fi termen abia peste vreo 4 ani, deci de-acum in 4 ani se si uita de nebunia asta, dar banii s-au dat. Maine-poimaine auzim de candidat psd la prezidentiale tiriac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sindicatele vor protesta, de luni, în fața Guvernului și avertizează că nu vor încheia mediile elevilor dacă nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani. Nistor: Profesorii vor primi o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu

Reprezentanții sindicatelor au anunțat că, începând de luni, vor picheta sediul Guvernului pentru a-și cere drepturile salariale promise de doi ani și tot amânate, iar dacă situația nu se remediază,…
Vezi articolul

VIDEO Aplicație pentru profesori, făcută de soțul unei educatoare, prin care camera telefonului se poate conecta la calculator drept cameră suplimentară pentru a-i ajuta să predea online. Funcționează pe dispozitive iOS (iPhone, iPad)

O nouă aplicație care le permite profesorilor să își folosească iPhone-ul sau iPad-ul ca o cameră foto suplimentară care să filmeze un caiet de lucru, sau activități, ori tabla, în…
Vezi articolul