Fetița de 5 ani, suspectă de hepatită severă de cauză necunoscută, nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa, spune ministrul Sănătății

5.191 de vizualizări
În România a fost raportat până acum un caz al unei fetițe în vârstă de 5 ani, cu simptomatologie de hepatită de cauză necunoscută. Este internată la un spital de specialitate din data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar starea ei este stabilă, primește medicație simptomatică, transmite ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Fetița nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către Organizația Mondială a Sănătății, se arată în comunicatul ministerului Sănătății.

“Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România,” se mai arată în comunicatul ministerului.

Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică, potrivit documentului.  

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna și 16 ani, până în data de 21 aprilie.

Spălarea pe mâini este măsură de prevenție împotriva infecției, spun specialiștii.

“Aceste cazuri au prezentat insuficienta hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, se mai precizează în comunicatul ministerului sănătății.

Regatul Unit a raportat pentru prima dată o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși. O creștere neașteptată a unor astfel de cazuri a fost acum raportată de alte câteva țări, în special Irlanda și Țările de Jos.

Citește și: Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra unui focar european de „hepatită acută de origine necunoscută” la copii. Spălarea pe mâini, măsură de prevenție împotriva infecției


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Distanțarea și izolarea socială a copiilor provocate de pandemie pot avea consecințe negative pe termen lung. Părinții nu sunt suficient de informați în legătură cu aceste riscuri – studiu în două școli din București

Distanţarea şi izolarea socială a copiilor provocate de pandemie pot avea consecinţe negative pe termen lung, deoarece le afectează starea de bine şi dezvoltarea, atât în plan fizic, fiziologic, cât…
Vezi articolul