Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra unui focar european de „hepatită acută de origine necunoscută” la copii. Spălarea pe mâini, măsură de prevenție împotriva infecției

12.114 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a fost raportat cel puţin un deces de „hepatită acută de origine necunoscută” ce afectează copiii din Europa şi Statele Unite, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

Începând cu 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Regatul Unit a raportat pentru prima dată o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși. O creștere neașteptată a unor astfel de cazuri a fost acum raportată de alte câteva țări, în special Irlanda și Țările de Jos.

Cazurile au vârsta cuprinsă între 1 lună și 16 ani. Șaptesprezece copii (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic și a fost raportat cel puțin un deces. Sindromul clinic printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute.

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, premergând apariția cu hepatită acută severă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L) și icter. Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

Investigații suplimentare sunt în desfășurare în țările care au identificat cazuri și includ istorii clinice și de expunere mai detaliate, teste toxicologice (adică teste de toxicitate pentru mediu și alimente) și teste virusologice/microbiologice suplimentare. Țările afectate au inițiat, de asemenea, activități de supraveghere sporite.

Măsurile comune de prevenire a adenovirusului și a altor infecții comune implică spălarea regulată a mâinilor și igiena respiratorie, transmite OMS.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Top 5 măsuri educaționale cu impact. Dragoș Iliescu, expert în testare: Sunt școli care ignoră știința și merg pe o ideologie de genul “să lăsăm copiii să devină ce vor, să nu îi forțăm și anxietăm”

Măsurile care au cel mai mare impact la clasă, în procesul de învățare, și care sunt validate de cercetările științifice ca investiții cu eficiență maximă au fost publicate, ca bază…
Vezi articolul

Admitere la liceu 2023. Luni și marți au loc înscrierile pentru probele de aptitudini sau pentru probele de limbi străine / Lista centrelor, publicată de Inspectoratul Școlar București, plus actele necesare / Calendar complet

Elevii de clasa a VIII-a încep luni procedurile premergătoare admiterii la liceu, dacă vor să opteze pentru licee vocaționale sau pentru licee cu clase cu program bilingv de predare a…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Granturi pentru combaterea abandonului școlar 2022. Ghidul solicitantului, publicat în dezbatere la aproape două luni de la lansarea programului / Care sunt condițiile de eligibilitate și activitățile decontate

Peste 1.000 de școli sunt vizate, în prima rundă de finanțare, în cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului școlar, potrivit Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi…
Vezi articolul