Fiecare director de școală poate să înlocuiască orele de Educație fizică și sport cu ore din disciplina Educație pentru viață, spune ministrul Educației

15.264 de vizualizări
Eliminarea orelor de educație fizică
Foto: Pexels.com
Fiecare director de școală poate să înlocuiască orele de educație fizică, cu ore din disciplina educație pentru viață, de exemplu, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a făcut declarația la Guvern, miercuri, după ședința Executivului.

Întrebat dacă elevii care fac orele de sport sunt exceptați de la portul măștii, Cîmpeanu a explicat că ordinul comun de ministru prevede că orele de sport se fac în exterior fără mască peste incidența de 2 la mie dintr-o localitate.

Ministrul a dat apoi un exemplu, spunând că „fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de Educație Fizică cu ore din disciplina Educație pentru Viață”.

Reporter: Mă uităm că tocmai s-a publicat în Monitorul Oficial – cred că ordinul privind obligativitatea măștii de protecție – și voiam să vă întreb ce se întâmplă în cazul elevilor care fac ore de sport în aer liber, dacă sunt exceptați sau nu.

Sorin Cîmpeanu: Ordinul comun de ministru prevede în continuare posibilitatea derulării orelor de educație fizică în spații interioare dacă rata de incidență în localitate este sub 2 la mie; peste 2 la mie, doar în spații exterioare fără mască de protecție. Având în vedere și condițiile climatice, care sunt din ce în ce mai evidente, este clar că nu vor putea fi derulate orele de educație fizică în exterior din cauza condițiilor climatice nefavorabile. În acest sens, fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de educație fizică cu ore din disciplina Educație pentru viață, spre exemplu.

Ordinul de ministru prevede, la articolul 3, alineatul 8 următoarele: ‘Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică'”.

  • Dacă orele de educație fizică și sport vor fi înlocuite cu ore de Educație pentru viață, nu este clar ce se întâmplă cu normele profesorilor de sport sau dacă tot aceștia predau disciplina Educație pentru viață.

Ministrul a vorbit despre „condiții climatice nefavorabile”, în contextul în care se referea la condiții de temperatură scăzute, adică eventual condiții meteorologice, clima fiind, încă, neschimbată pe teritoriul României, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

„Clima României este temperat-continentală de tranziţie, marcată de unele influenţe climatice oceanice, continentale, scandinavo-baltice, submediteraneene şi pontice. Astfel, în Banat şi Oltenia se face simţită nuanţa mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). În Dobrogea se manifestă nuanţa pontică, cu ploi rare, dar torenţiale”, potrivit meteoromania.ro.


6 comments
  1. Domnul ministru a luat-o razna!!!
    Din câte știm sportul este prevenția tuturor bolilor, așadar domnul ministru dorește sa aibă multe generații de elevi cu tot felul de afecțiuni!!!(probabil dorește sa le dea de munca medicilor!

  2. Sunt atatea de invatat despre sport și stil de viața sanatos care se pot face și teoretic de către profesorii de educatie fizica, incat nu cred ca era necesar ca domnul prim- ministru sa vina cu astfel de idei. Nu degeaba am făcut o facultate, am dat examene pt grade su facem tot felul de cursuri.

  3. Orele de educatie fizica si sport fac parte din trunchiul comun,sunt obligatorii.Nu exista bază legală de înlocuire cu altă materie(pe 2 săptămâni,sau pe o altă perioadă de timp).Ordinul comun nu specifică ce se întâmplă,cu orele de educaţie fizică,peste 2 la mie.

  4. Domnul ministru ar trebui de urgenta sa formeze profesorii de educatie fizica si sport sa poata preda ,,educatie pentru viata”.
    Ideea este buna, dar trebuie si personal calificat pentru a o aplica.

  5. In scoli sunt profesori confirmați covid si ce depășește numarul critic este trecut ca si contact chiar daca sunt vaccinati. Vaccinatii sa vina la munca daca nu au test Covid pozitiv, nu tine vrajeala ca sunt contacti. Contactii vaccinati vin la munca daca nu au test covid pozitiv cf legii.

  6. Ideea este buna ,pentru că ei au voie să
    facă sportul doar afară. Vin ploile ,vine frigul ! Chiar credeți că este necesar să îi îmbolnăvim aiurea? Ar fi bine să se ia o decizie corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în…
Vezi articolul

Peste 1.400 de tineri din România pot călători cu trenul prin Europa în cadrul rundei a doua a DiscoverEU 2022 / Experiența le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene, arată un sondaj al Comisiei Europene

Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde DiscoverEU, parte a Anului European al Tineretului, 35.000 de permise de călătorie cu trenul pentru tinerii născuți între 1 ianuarie 2004 și 31…
Vezi articolul

Noile reguli pentru asistenții maternali au fost aprobate de Guvern: Asistent maternal poate fi o persoană care a absolvit liceul, are peste 21 de ani, locuiește într-o zonă cu acces la servicii educaționale și medicale

Ordonanța de Guvern privind condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal, nerevizuite de peste 20 de ani, a fost aprobată de Guvern, astăzi, 1 august,…
Vezi articolul