Fiecare director de școală poate să înlocuiască orele de Educație fizică și sport cu ore din disciplina Educație pentru viață, spune ministrul Educației

15.238 de vizualizări
Eliminarea orelor de educație fizică
Foto: Pexels.com
Fiecare director de școală poate să înlocuiască orele de educație fizică, cu ore din disciplina educație pentru viață, de exemplu, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a făcut declarația la Guvern, miercuri, după ședința Executivului.

Întrebat dacă elevii care fac orele de sport sunt exceptați de la portul măștii, Cîmpeanu a explicat că ordinul comun de ministru prevede că orele de sport se fac în exterior fără mască peste incidența de 2 la mie dintr-o localitate.

Ministrul a dat apoi un exemplu, spunând că „fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de Educație Fizică cu ore din disciplina Educație pentru Viață”.

Reporter: Mă uităm că tocmai s-a publicat în Monitorul Oficial – cred că ordinul privind obligativitatea măștii de protecție – și voiam să vă întreb ce se întâmplă în cazul elevilor care fac ore de sport în aer liber, dacă sunt exceptați sau nu.

Sorin Cîmpeanu: Ordinul comun de ministru prevede în continuare posibilitatea derulării orelor de educație fizică în spații interioare dacă rata de incidență în localitate este sub 2 la mie; peste 2 la mie, doar în spații exterioare fără mască de protecție. Având în vedere și condițiile climatice, care sunt din ce în ce mai evidente, este clar că nu vor putea fi derulate orele de educație fizică în exterior din cauza condițiilor climatice nefavorabile. În acest sens, fiecare director de școală poate să suplinească aceste ore de educație fizică cu ore din disciplina Educație pentru viață, spre exemplu.

Ordinul de ministru prevede, la articolul 3, alineatul 8 următoarele: ‘Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică'”.

 • Dacă orele de educație fizică și sport vor fi înlocuite cu ore de Educație pentru viață, nu este clar ce se întâmplă cu normele profesorilor de sport sau dacă tot aceștia predau disciplina Educație pentru viață.

Ministrul a vorbit despre „condiții climatice nefavorabile”, în contextul în care se referea la condiții de temperatură scăzute, adică eventual condiții meteorologice, clima fiind, încă, neschimbată pe teritoriul României, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

„Clima României este temperat-continentală de tranziţie, marcată de unele influenţe climatice oceanice, continentale, scandinavo-baltice, submediteraneene şi pontice. Astfel, în Banat şi Oltenia se face simţită nuanţa mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). În Dobrogea se manifestă nuanţa pontică, cu ploi rare, dar torenţiale”, potrivit meteoromania.ro.


6 comments
 1. Domnul ministru a luat-o razna!!!
  Din câte știm sportul este prevenția tuturor bolilor, așadar domnul ministru dorește sa aibă multe generații de elevi cu tot felul de afecțiuni!!!(probabil dorește sa le dea de munca medicilor!

 2. Sunt atatea de invatat despre sport și stil de viața sanatos care se pot face și teoretic de către profesorii de educatie fizica, incat nu cred ca era necesar ca domnul prim- ministru sa vina cu astfel de idei. Nu degeaba am făcut o facultate, am dat examene pt grade su facem tot felul de cursuri.

 3. Orele de educatie fizica si sport fac parte din trunchiul comun,sunt obligatorii.Nu exista bază legală de înlocuire cu altă materie(pe 2 săptămâni,sau pe o altă perioadă de timp).Ordinul comun nu specifică ce se întâmplă,cu orele de educaţie fizică,peste 2 la mie.

 4. Domnul ministru ar trebui de urgenta sa formeze profesorii de educatie fizica si sport sa poata preda ,,educatie pentru viata”.
  Ideea este buna, dar trebuie si personal calificat pentru a o aplica.

 5. In scoli sunt profesori confirmați covid si ce depășește numarul critic este trecut ca si contact chiar daca sunt vaccinati. Vaccinatii sa vina la munca daca nu au test Covid pozitiv, nu tine vrajeala ca sunt contacti. Contactii vaccinati vin la munca daca nu au test covid pozitiv cf legii.

 6. Ideea este buna ,pentru că ei au voie să
  facă sportul doar afară. Vin ploile ,vine frigul ! Chiar credeți că este necesar să îi îmbolnăvim aiurea? Ar fi bine să se ia o decizie corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024,…
Vezi articolul

Eu nu mai vreau să trimit coroane și flori la familii îndoliate. Să înțelegem cu toții că este un efort național, așa cum au făcut și alte țări. Nu putem să fim numai noi într-o insulă – Valeria Herdea, medic pediatru

„Vaccinarea produce câteva efecte locale. Boala produce efecte dramatice. Având copii în îngrijire cu tulburări de comportament, cu tulburări de apetit, cu tulburări de somn, care sunt agitați, sunt hiperactivi,…
Vezi articolul

Gafe ale ministrului Deca, care vorbește despre „discipline importante“ în școală / De ce a păstrat titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“ a profesorilor: Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți

Gafe ale ministrului Educației Ligia Deca, care în încercarea de a explica de ce a păstrat în propriile proiecte de legi ale educației titularizarea ca sistem de angajare „pe viață“…
Vezi articolul