La Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța se înregistrează un focar de tuberculoză, scrie G4Media.ro, citând Radio Constanța.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană, patru elevi ai unității de învățământ au fost diagnosticați cu tuberculoză, iar trei dintre ei sunt în prezent internați la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.
Reprezentanții DSP spun că a fost făcută o anchetă epidemiologică, au fost dezinfectate clasele, iar o acțiune de dezinfecție va avea loc marți și în căminele unității de învățământ.
Reprezentanții colegiului militar nu au menționat nimic despre cazurile respective nici pe site-ul școlii și nici pe pagina lor de Facebook. Luni, 24 februarie, a fost pus un mesaj despre Dragobete pe pagina de socializare a instituției, cu mai multe fotografii în care apăreau elevi care fie se jucau cu zăpadă, fie pozau pentru promovarea instituției.
Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch, care afectează în principal plamânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc).
Transmiterea bacilului este realizată prin picături de salivă eliminate de persoane infectate, prin tuse, strănut, spută. Odată ajuns in organism, bacilul ajunge până la nivelul alveolelor pulmonare, putând provoca o infecție latentă tuberculoasă. Persoanele infectate pot să nu aibă nici un simptom și să nu fie contagioase, și astfel să nu fie conștiente de prezența bacilului, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Tuberculoza progresează lent, pe parcursul a săptamâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate nu sunt de natură să alarmeze bolnavii, inițial cei infectați pierd in greutate, apare lipsa poftei de mâncare, oboseală, tuse și subfebrilitate.
În ultimele decenii a crescut numărul infectărilor în rândul tinerilor și persoanelor active social și la locul de muncă, mai arată INSP. Explicația oferită de specialiști constă în faptul că stilul de viață dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar și deschide o „poartă de acces” tuberculozei. Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă, fără odihnă, alimentația inadecvată sunt câteva din caracteristicile unui stil de viață dezorganizat, care duc la slăbirea organismului.
Tratamentul este de durată, pacienții trebuie să ia medicamente pe o perioadă între șase și nouă luni. Durata tratamentului este stabilită de medicul specialist in funcție de starea generală de sănătate a pacientului. Pentru vindecare, este vitală respectarea indicațiilor terapeutice. Întreruperea tratamentului sau reducerea dozelor sunt periculoase, pot duce la apariția unei forme mai grave de tuberculoză și la rezistență la medicația specifică. Cea mai eficientă modalitate de a preveni tuberculoza este vaccinarea cu vaccinul Bacille – Calmette – Guerin (BCG), potrivit INSP.
2 comments
Constanța e lumea a 3 a chiar și pentru România E trist Corupția ne duce la fundul prapastiei
Bietii copii… Ca la armata, desigur… Ce ne mai miram? O prostie liceele astea.. Tot copiii saraci sunt sacrificati. Saracii parinti care nu au bani sa isi creasca copiii ii dau statului sa isi bata joc de ei… Putini stiu ca dacă copiii se deșteaptă si vor sa renunte, parintii sunt nevoiti sa le plateasca din urma școlarizarea. Si cum nu au de unde… Ajung bietii de ei închiși fara voia lor.