Fostul director al Muzeului Național Brukenthal, profesorul Sabin Luca, a plagiat într-o carte publicată în 2006, a stabilit Comisia națională de etică din cadrul Ministerului Cercetării / Cartea va fi retrasă de la vânzare din România și Germania

2.079 de vizualizări
Foto: Turnul Sfatului
Consiliul național de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării a decis că “prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, constând în plagiat”, scrie publicația Turnul Sfatului. Hotărârea a fost publicată în data de 17 noiembrie 2022.
 • Sabin Luca a primit luna trecută, în noiembrie, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu, “pentru contribuţia deosebită la promovarea municipiului Sibiu pe plan naţional şi internaţional prin prestigioasa sa activitate ştiinţifică şi culturală, artistică, educaţională şi de cercetare”.

Potrivit deciziei Consiliul național de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării, fostul director al muzeului Brukental, Sabin Luca, a plagiat în cartea de 121 de pagini publicată în 2006 sub titlul ”A Short Prehistory of Transylvania (Romania)”. Cartea a fost publicată sub egida Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, la editura Altip, din Alba Iulia. Volumul a fost utilizat și drept suport de curs la Universitatea din Tübingen, Germania.

Foto: Turnul Sfatului
Prima sesizare privind o suspiciune de plagiat a fost în urmă cu 5 ani, dar nu s-a putut reuni o comisie

În 2017, conducerea Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a fost sesizată de către un alt cadru didactic și arheolog cu privire la faptul pe zeci de pagini din cartea semnată de Sabin Luca sunt redate paragrafe întregi din volumul „Începuturile istoriei pe teritoriul României“ (publicat în 1988 de către istoricul și arheologul Nicolae Ursulescu) și din cartea ”Dacia înainte de Dromihete” (publicată tot în 1988 de către Vladimir Dumitrescu și Alexandru Vulpe), scrie publicația citată.

După un an și o lună de la înregistrarea sesizării, președintele Comisiei de etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a răspuns petiționarilor că ”nu s-a putut întruni o comisie de specialitate în domeniul Arheologie, care să întocmească un raport în acest sens”.

A mai trecut încă un an până când mediul academic de la Sibiu să ia o decizie. Printr-o hotărâre adoptată în ziua de 1 aprilie 2019, Comisia de etică a ULBS a respins sesizarea depusă în urmă cu doi ani ”motivat de faptul că nu s-a putut constitui Comisia de analiză a existenței sau inexistenței plagiatului lucrării elaborată de către dl. Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, fiind necesar un număr de trei persoane”, mai scrie Turnul Sfatului.

Varianta lui Sabin Luca: un suport de curs, nu o carte

Hotărârea Comisiei de etică a ULBS a fost contestată în luna iunie a anului 2019. Membrii Comisiei naționale de etică au luat sesizarea în lucru trei ani mai târziu. Mai precis pe 14 iulie 2022, când au solicitat să li se precizeze dacă acea contestație mai este menținută.

După ce a solicitat o prelungire a termenului de formulare a unui punct de vedere, Sabin Luca a transmis comisiei naționale că acea carte a fost, mai degrabă, un suport de curs pe care l-a redactat ca urmare a unei finanțări atrasă de la Organizația sașilor din Heidelberg. 

Citește articolul integral pe Turnul Sfatului.

1 comment
 1. Bro, abia am luat licenta, dupa ce am cumparat carti si le-am citit 1,5 ani, 18 luni. Nimeni nu ne-a invatat ce sa facem. Am fost ca prima data cand am atins apa pana la piept si trebuia sa devin imediat peste.
  noroc cu umberto ecco si cartea lui, cum sa scri o lucrare de licenta, aproximativ. nimeni nu ne a invatat ce inseamna cercetare, nimeni nu ne-a spus ca trebuie sa fie 100 de procente originala. ne-au spus sa precizam in note de subsol citatele/autorii.
  si asta era in 2004.
  s-a schimbat ceva?
  cine are o cunostiinta la o editura, publica.
  cand cineva isi face o lucrare serioasa de… orice, chiar si energie, trece la bibliografie bode, etc?
  hai sa fim seriosi!
  sunt doctori pe bune, nu cred ca auzim de ei prea des, sunt doar pentru … uz intern…, si sunt DOCTORI. buni pentru politica. care i treaba? suntem toti albi, puri, virgini?
  scuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recomandările drastice pentru redeschiderea școlilor – calificate de Ministerul Sănătății drept “document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate” / Tătaru, în urmă cu 12 ore: Am pus în consultare și pentru Ministerul Educației niște reguli

Ministerul Sănătății anunță că recomandările publicate pe site-ul propriu referitoare la redeschiderea școlilor în contextul pandemiei sunt “un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Elevii din clasele primare și gimnaziu, care au ”abateri de la program”, vor sta mai mult la școală din semestrul 2

Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre cabinete de vaccinare în școli: Este nevoie de spaţii care să permită separarea fluxurilor, ştiut fiind faptul că elevii minori se vaccinează în prezenţa unuia dintre părinţi sau tutori legali. Suntem în curs de analiză caz cu caz / “Scenarii de sertar” există pentru începerea școlii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară că pentru a se organiza vaccinarea într-un cabinet medical şcolar este nevoie să fie asigurate „toate acele condiţii de infrastructură”. El a…
Vezi articolul