FOTO Modelul primei școli smart din mediul rural, cea de la Ciugud, preluat în comuna Căbești din Bihor / Școala a fost renovată în timpul pandemiei

1.396 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Școala din comuna bihoreană Căbești are un nou suflu, inspirat după modelul primei școli smart din mediul rural, cea de la Ciugud, din județul Alba. Începând de pe 5 septembrie, copiii se întorc într-o școală care a fost dotată cu tehnologii moderne, mobilier nou, chiar și o sală de muzică, după cum anunță Primăria de la Ciugud într-o postare pe Facebook, la debutul acestui an școlar.

Potrivit postării, până de curând copiii comunității de doar 1.800 de oameni erau nevoiți să aducă lemne la școală pentru a face focul în sobe: “Este realitatea dureroasă din multe școli din satele “României educate'”. “Singura grijă a copiilor este acum să învețe, să viseze și să fie fericiți”, mai scriu cei din Ciugud.

În școală învață 105 copii. “Am decis că e timpul să renovăm totul, doar pereții rămăseseră, atunci când am văzut că majoritatea copiilor sunt duși la grădinițe din comunele vecine și nici nu se mai întorc la școală în Căbești”, a declarat primărița comunei din Căbești, Corina Ene, pentru EduPedu.ro. Școala a început să fie renovată în octombrie 2020, cu bani prin PNDL 2, după ce și-a preluat mandatul, iar lucrările au fost accelerate după câteva neînțelegeri cu firma contractată.

În timpul renovărilor, elevii treceau printr-o perioadă de învățare online, dar când a fost nevoie să învețe cu prezență fizică, au fost amenajate spații în clădirea primăriei, mai spune edilul pentru EduPedu.ro. În prezent, temperatura în clădirea școlii se reglează prin telefon, există o centrală pe peleți, copiii beneficiază de o stație de încărcare de Chromebook-uri, iar profesorii vor fi formați complet pentru predarea digitală în următoarele două săptămâni.

FOTO cu școala din Căbești
Există și o sală de muzică și de gătit

Chitară, pian, fluier și saxofon – copiii învață gratuit, după școală, de la profesori contractați de unitatea de învățământ cu bani de la primărie alocați pe activități culturale, cum să cânte la aceste instrumente muzicale. Au fost cumpărate cu bani din donații, așa cum sunt și cărțile bibliotecii din sala de muzică. “Copiii se puneau la instrumente, să cânte, e o bucurie, a fost frumos luni”, mai spune primărița despre prima zi de școală, 5 septembrie, pe care a pregătit-o comunitatea, prin voluntari, cu două săptămâni dinainte.

“O învățătoare a vrut să aibă un atelier de gătit gogoși cu cei din clasa I. Am zis ‘bine’, am pregătit o sală cu un cuptor, mașină de spălat vase și ustensile de bucătărie, bineînțeles cu promisiunea să gătească prăjituri cu copiii, nu pentru alte ocazii”, a adăugat aceasta.

Cum arăta școala în septembrie-octombrie 2020

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima casă de creație din inima Bucureștiului pregătită de Institutul Francez își deschide poarta către artiștii români. Cristian Mungiu, primul găzduit în “la résidence de poche”

Institutul Francez din București a inaugurat vineri o locuință–rezidență aflată chiar în curtea institutului, pe Bulevardul Dacia din Capitală. Inițiativa poarta numele “La résidence de poche/ Rezidenţa de buzunar” și…
Vezi articolul

DOCUMENT Examenele de licență și disertație 2022 vor fi înregistrate integral și pot fi susținute online numai în stare de alertă, necesitate sau urgență. Vezi proiectul metodologiei cu regulile de organizare a examenelor susținute de studenți la finalul facultății și al masterului

Examenele de licență și disertație 2022 se pot desfășura și online, pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar,…
Vezi articolul