Fraudă la Bacalaureat, anchetată de corpul de control al Ministerului Educației la Drobeta Turnu Severin după ce cinci elevi au fost prinși că aveau foi cu subiectele deja rezolvate

6.078 de vizualizări
– Fotografie din timpul probei scrise de la Bacalaureat –
Ministerul Educației a confirmat pentru Edupedu.ro că a trimis corpul de control la Drobeta Turnu Severin, la Centrul de examinare de la Colegiul Economic Theodor Costescu. Asta după ce cinci candidați au fost prinși copiind, la prima probă scrisă, cea de Limba și literatura română, care a avut loc pe 16 august. Tinerii aveau asupra lor foi cu subiectele deja rezolvate, potrivit inspectorului general școlar al ISJ Mehedinți, Alin Tomoescu. Într-o declarație pentru Edupedu.ro, acesta a spus că anchetatorii verifică înregistrările audio-video din cele 15 săli de clasă, în care a avut loc proba de la Bacalaureatul de toamnă, pentru a vedea dacă sunt și alte cazuri de fraudă.

„Anchetăm o suspiciune de fraudă la examenul de Bacalaureat, sunt echipe de control, vom vedea dacă se confirmă sau nu”, a declarat Alin Tomoescu.

Acesta a spus că frauda a avut loc la proba de Limba și literatura română, pe 16 august, când „am avut cinci eliminați, după aceea iarăși 1-2 și suspiciune de fraudă că ar fi copiat mai mulți copii”.

Acesta a negat că ar fi vorba despre o breșă în canalul securizat pe care se trimit subiectele de la Ministerul Educației/Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

„Subiectele se trimit de la minister exact în ziua probe pe canal securizat, deci nu a fost o greșeală în sistemul de trimitere a subiectelor”, a spus Tomoescu.

Edupedu.ro: Elevii respectivi au fost prinși în timp ce copiau la examen?

Alin Tomoescu: O parte dintre ei da, o parte nu. De-asta zic, acum s-a extins cercetările să se vadă dacă mai sunt și alte cazuri. S-a întâmplat la unul dintre centrele de examen dintre cele două pe care le-am avut.

Sunt două anchete în desfășurare. O dată verifică centrul comisia de evaluare la nivelul județului și mai este într-adevăr o echipă de control de la corpul de control al Ministerului.

Edupedu.ro: Sunt implicate și cadre didactice respectate că ar fi contribuit la această fraudă?

Alin Tomoescu: Nu știu deocamdată. Eu nu am fost membru în comisia de bacalaureat, nici în cea de evaluare și nici în cea de examen sau județeană și nu mă pot implica pentru că după aceea se interpretează.

Edupedu.ro: La ce probă s-a întâmplat?

Alin Tomoescu: La prima probă s-a întâmplat.

Edupedu.ro: Cât estimați că va dura ancheta?

Alin Tomoescu: E un volum foarte mare de muncă pentru că această comisie de anchetă verifică toate sălile și toate probele, adică trei ore ori 15 săli.

Edupedu.ro: Ce anume verifică în aceste săli?

Alin Tomoescu: Vizionează înregistrările audio video din timpul probei de trei ore.

Edupedu.ro: Și sunt verificate și lucrările elevilor, ca să vadă dacă ele coincid?

Alin Tomoescu: Nu, acest lucru nu l-am verificat, nici nu putem să îl verificăm, pentru că nu suntem centru de evaluare. Va fi important să vedem dacă sunt lucrări identice pentru că se coroborează faptele.

Edupedu.ro: Cei cinci eliminați despre care știți, cum copiau, prin ce metodă?

Alin Tomoescu: Aveau o foaie asupra lor cu subiectele rezolvate.

Edupedu.ro: Și cum a ajuns acea foaie la ei au ieșit în timpul probei și au venit cu foaia?

Alin Tomoescu: Probabil, nu știu exact”.


3 comments
  1. Profesorii le-au adus elevilor rezultatele si in data de 16 la Limba si Literatura Romana Dar si pe 17 la Matematica,dar sau auzit zvonuri ca s-ar fi copiat si la Biologie.

  2. La CNPEE, locul din care vin subiectele, este un director care a fost inspector general la Mehedinți și care a plecat împreună cu fostul sau subaltern, actualmente informatician la aceeași instituție și persoana care asigură transmiterea subiectelor în toate inspectoratele din țară. Pe vremea când cei doi erau la Mehedinți se întâmplau tot felul de hoții la toate examenele. Din echipa lor facea parte și actualul șef de la ISJ Mehedinți. Această întâmplare este una dintr-un lung șir de hoții. Una în care au fost prinși.

  3. Mai mult ca sigur că au fost ajutați de niște profesori, care ori au cerut de la obraz bani, ori părinții au insistat să primească bani sau au avut, unii dintre ei, pile pe la inspectoratul școlar județean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, anunță Rodica-Luminița Barcari, secretarul de stat…
Vezi articolul

Subiect și barem română Bac 2020, etapa specială: Text la prima vedere din Mihail Sebastian, poezie de Vasile Voiculescu și un eseu despre particularitățile unui text narativ al lui Slavici sau Călinescu

Varianta extrasă pentru prima probă scrisă de la Etapa specială a Bacalaureat 2020 a fost varianta cu numărul 1, potrivit subiectelor publicate de Ministerul Educației. Elevii au primit la subiecul…
Vezi articolul