Generația care mănâncă

469 de vizualizări
Foto: Dan Tăpălagă
Într-una din rarele ieșiri publice, șeful SRI, Eduard Hellvig, a proiectat, marți, imaginea unei țări de invidiat: ”România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi”.

Fostul absolvent de științe politice a ales tribuna Universității Babeș Bolyai din Cluj pentru a le insufla studenților încredere că statul a încăput, în sfârșit, pe mâini bune după o lungă și zbuciumată istorie post comunistă.

În discursul său bine ticluit, România este zugrăvită ca o țară în care două generații s-au luptat și au muncit din greu, urmând ca a treia să culeagă roadele sau ”să mănânce”.

”Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă̆. O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea. Eu cred că, la scara istoriei României, generația care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări și de acumulări este generația voastră”, le-a spus șeful SRI tinerilor studenți de la UBB.  Pe mulți, foarte probabil nu-i veți mai găsi în România peste câțiva ani.

Șeful SRI n-ar fi singurul care vorbește despre o țară care nu există decât, poate, în mintea lui și a răsfățaților regimului. Președintele Klaus Iohannis le-a spus românilor din America, în timpul vizitei din septembrie, că economia României merge bine și că, în ciuda crizelor suprapuse, oamenii se descurcă.

”România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm”, le-a transmis șeful statului românilor de pe coasta de vest a SUA.

Un alt fel de a spune că în România se mănâncă o pâine albă și că vremurile grele au fost, cumva, depășite.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

1 comment
 1. Da, Domnule Eduard, aveti dreptate !
  Poti sa-mi explici de ce profesorii au salarii mizerabile, vin la scoala cu haine vechi, plictisite de uzura, cu rate la banca si CAR-uri interminabile ?
  Am fost in Italia, acum mai mult de zece ani , dar ca sa muncesc in vacanta !!! orice …..si am asistat din strada la deschiderea anului scolar din Italia ( era mai devreme ca la noi ) .
  M-am simtit umilit cand am vazut, ca profesor, din ce masini coborau profesorii !!! Ce costume aveau pe ei !!! Toata luna august , am cautat de munca sa pot plati rata la banca, ma uitam la aceeasi scoala din zona unde am locuit , nu am vazut profesori sa faca sluj in fata Directorului , chemati in vacanta sa daca hartii inutile ! Erau plecati in Elvetia, Maldive, faceau concediu, ….salariatii Primariei umblau ca furnicile sa faca curatenie in scoala, nu profesorii !
  Stiti Domnule ca am cautat 6 saptamani ceva de lucru si ajungand in final la un Inspectorat Scolar intreband despre un post , orice, ca personal nedidactic.. .un inspector m-a intrebat cat castig in Romania ca profesor ,…si cand am spus ca 300 euro, !!! m-a intrebat: pe zi ? Ha , buna gluma ! Apoi a intrebat daca pe saptamana! ha ha ! buna gluma ! Cand i-am spus ca asta este pe o luna si a chemat toti colegii sa auda cu urechile lor !
  Voi , domnilor guvernanti, cheltuiti zilnic salariul unii profesor din Romania intr-o zi, si nu ca ajunge, bani de buzunar ! Vreti educatie de calitate cu profesori flamanzi si plini de datorii ! Multumim cu ocazia zilei Educatiei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mărturia unei învățătoare care a reluat predarea pe 1 iulie: Copiii de clasa I a trebuit să-i iau din nou cu primele litere, au uitat ce au învățat în semestrul 1 / Cum se va recupera, se va face tot online? Facem recuperarea recuperării?

“Sunt învățătoare la o școală gimnazială, și în același timp lucrez cu copiii în cadrul programelor A doua șansă și Școală după școală, în cadrul Salvați Copiii”, și-a început prezentarea…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Sănătății a relaxat normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare, în condițiile în care 20% dintre unități nu au așa ceva. Apa potabilă de la rețea, înlocuită cu dozatoare. Modificarea apare în prima zi a campaniei electorale

Ministerul Sănătății a relaxat normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare, în condițiile în care 20% dintre unități (aproximativ 3.500) nu au așa ceva, potrivit…
Vezi articolul