Generația care mănâncă

498 de vizualizări
Foto: Dan Tăpălagă
Într-una din rarele ieșiri publice, șeful SRI, Eduard Hellvig, a proiectat, marți, imaginea unei țări de invidiat: ”România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi”.

Fostul absolvent de științe politice a ales tribuna Universității Babeș Bolyai din Cluj pentru a le insufla studenților încredere că statul a încăput, în sfârșit, pe mâini bune după o lungă și zbuciumată istorie post comunistă.

În discursul său bine ticluit, România este zugrăvită ca o țară în care două generații s-au luptat și au muncit din greu, urmând ca a treia să culeagă roadele sau ”să mănânce”.

”Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă̆. O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea. Eu cred că, la scara istoriei României, generația care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări și de acumulări este generația voastră”, le-a spus șeful SRI tinerilor studenți de la UBB.  Pe mulți, foarte probabil nu-i veți mai găsi în România peste câțiva ani.

Șeful SRI n-ar fi singurul care vorbește despre o țară care nu există decât, poate, în mintea lui și a răsfățaților regimului. Președintele Klaus Iohannis le-a spus românilor din America, în timpul vizitei din septembrie, că economia României merge bine și că, în ciuda crizelor suprapuse, oamenii se descurcă.

”România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm”, le-a transmis șeful statului românilor de pe coasta de vest a SUA.

Un alt fel de a spune că în România se mănâncă o pâine albă și că vremurile grele au fost, cumva, depășite.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

1 comment
 1. Da, Domnule Eduard, aveti dreptate !
  Poti sa-mi explici de ce profesorii au salarii mizerabile, vin la scoala cu haine vechi, plictisite de uzura, cu rate la banca si CAR-uri interminabile ?
  Am fost in Italia, acum mai mult de zece ani , dar ca sa muncesc in vacanta !!! orice …..si am asistat din strada la deschiderea anului scolar din Italia ( era mai devreme ca la noi ) .
  M-am simtit umilit cand am vazut, ca profesor, din ce masini coborau profesorii !!! Ce costume aveau pe ei !!! Toata luna august , am cautat de munca sa pot plati rata la banca, ma uitam la aceeasi scoala din zona unde am locuit , nu am vazut profesori sa faca sluj in fata Directorului , chemati in vacanta sa daca hartii inutile ! Erau plecati in Elvetia, Maldive, faceau concediu, ….salariatii Primariei umblau ca furnicile sa faca curatenie in scoala, nu profesorii !
  Stiti Domnule ca am cautat 6 saptamani ceva de lucru si ajungand in final la un Inspectorat Scolar intreband despre un post , orice, ca personal nedidactic.. .un inspector m-a intrebat cat castig in Romania ca profesor ,…si cand am spus ca 300 euro, !!! m-a intrebat: pe zi ? Ha , buna gluma ! Apoi a intrebat daca pe saptamana! ha ha ! buna gluma ! Cand i-am spus ca asta este pe o luna si a chemat toti colegii sa auda cu urechile lor !
  Voi , domnilor guvernanti, cheltuiti zilnic salariul unii profesor din Romania intr-o zi, si nu ca ajunge, bani de buzunar ! Vreti educatie de calitate cu profesori flamanzi si plini de datorii ! Multumim cu ocazia zilei Educatiei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce este esențial să meargă copiii la școală și ce trebuie să facă petru a evita un nou val de infectări? Medic pediatru: Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, a atacurilor de panică

Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru elevi să meargă la şcoală, întrucât socializarea şi comunicarea sunt esenţiale,…
Vezi articolul

De ce e atât de greu pentru unii să se comporte responsabil în timpul epidemiei COVID-19? Despre lipsa de educație, efectul Dunning-Kruger și disonanța cognitivă – cercetătorul Dacian Dolean

În această perioadă numeroși specialiști din țară și din străinătate atrag atenția asupra rolului crucial pe care îl are distanțarea socială pentru minimizarea impactului de epidemie COVID-19. Cu toate acestea,…
Vezi articolul

Evaluările naționale – singura măsură-cheie aplicată de România pentru a reduce numărul de elevi cu rezultate slabe la Matematică și Științe, dar și aceasta e folosită fără efect / Experiența europeană arată că optim ar fi să combine cel puțin două dintr-un total trei măsuri-cheie de politică educațională – raport Eurydice

România folosește sistematic doar una dintr-o serie de trei măsuri-cheie de politică educațională pentru combaterea rezultatelor slabe la matematică și științe, anume testarea națională, iar pe aceea o folosește fără…
Vezi articolul