GeoEcoMar și EMSO-ERIC – Parteneriat în cercetarea marină de monitorizare avansată a oceanelor și mărilor europene

254 de vizualizări
Foto: GeoEcoMar
Întreaga societate are nevoie de informații corecte și complete pentru a înțelege în profunzime schimbările climatice și pericolul reprezentat de hazardele naturale. Până acum aproape o decadă, monitorizarea acestor schimbări, ca și observarea activității seismice din mări și oceane era realizată prin intermediul unor stații plasate pe uscat, deși planeta este acoperită în proporție de 70% de apă și doar în proporție de 30% de uscat. În ultimii ani însă, cercetătorii din mai multe domenii ale științei și-au unit forțele într-un efort științific comun de studiere a schimbărilor ce se petrec în geosferă și biosferă, și în special în hidrosfera Pământului, prin intermediul unor stații de monitorizare plasate în largul mărilor și oceanelor.

GeoEcoMar este implicat activ în acest efort de studiere a oceanului planetar. Institutul participă încă din 2012 la EMSO, infrastructura de cercetare paneuropeană care coordonează facilități de cercetare și monitorizare a mediului acvatic marin din mările şi oceanele Europei. EMSO, devenit din 2016 EMSO ERIC, este alcătuită dintr-o rețea de observatoare ce furnizează seturi de date coerente, ce conțin informații privitoare la apele de suprafață și de mică adâncime (colectate prin coloana de apă) și informații despre fundul oceanului, cu aspectele lor geologice, fizice, biochimice și ecologice. Zona de cercetare este una extinsă – de la Oceanul Atlantic până la Marea Mediterană și de la Marea Marmara la Marea Neagră, iar acest lucru permite un spectru larg de studiu al diverselor medii. Datele colectate sunt transmise stațiilor aflate pe uscat prin cabluri de telecomunicații și conexiuni prin satelit.

GeoEcoMar Black Sea

EMSO ERIC reprezintă un element important în crearea Sistemului European de Observare a Oceanului – European Ocean Observing System (EOOS) și joacă un rol cheie în furnizarea de observații in situ pentru Programul COPERNICUS. Infrastructura de cercetare răspunde astfel provocărilor și priorităților cheie ale Programului Orizont 2020 prin furnizarea de instrumente ce oferă cunoștințe necesare pentru o înțelegere completă a schimbărilor de mediu. De asemenea, EMSO ERIC este implicată în inițiative europene precum Blue Growth „Creșterea albastră: deblocarea potențialului oceanelor” și „Rezistența la dezastre: protejarea și securizarea societății, inclusiv adaptarea la schimbările climatice”.

E important de precizat că GeoEcoMar deține încă din 2014 primul sistem complex de monitorizare – alarmare în timp real la hazarde naturale marine în Marea Neagră de Vest –EUXINUS EMSO. Sistemul are o deosebită importanță pentru securitatea zonei costiere a României, deoarece este capabil să colecteze date în timp real pentru mai mulți parametrii – cheie de mediu, date colectate de la trei observatoare acostate în larg la 160 de km de zona costieră a Mării Negre și la aproximativ 90 de metri adâncime. EUXINUS reprezintă unul dintre elementele centrale ale infrastructurii de cercetare marină a României, fiind, la nivel naţional, singura structură de acest fel care face parte dintr-un consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare (ERIC) din domeniul marin – EMSO ERIC. De asemenea, EUXINUS EMSO promovează colaborările multidisciplinare privind sistemele de monitorizare a mediului marin prin cooperarea cu alte inițiative europene ESFRI. Centrul National de Monitorizare și Alarmare la Hazarde Naturale Marine – EUXINUS este coordonat de către geofizicianul Vlad Rădulescu, cercetător cu peste 18 ani de experiență practică în domeniul geo-științei și industriei de petrol și gaze. El este reprezentantul consultativ EMSO ERIC pentru România și șeful echipei regionale a nodului EMSO ERIC pentru Marea Neagră.

Astfel, în mod firesc, GeoEcoMar s-a implicat și în proiectul EMSODEV, demarat în 2015 și încheiat în 2019. Obiectivul general al EMSODEV îl reprezenta coordonarea tuturor activităților infrastructurii de cercetare EMSO ERIC prin crearea, dezvoltarea și implementarea EGIM (EMSO Generic Instrument Module) – un echipament multidisciplinar standardizat, ce posedă un sistem de observare comun si armonizat. EGIM are capacitatea de a colecta mai multe tipuri de date, printre care temperatura, presiunea, salinitatea, nivelul de oxigen dizolvat, turbiditatea, clorofila, curenții și caracteristicile valurilor, pe care le colectează și stochează în timp real în bănci publice de date, baza de date realizată prin intermediul EMSODEV oferind o imagine de ansamblu a întregii hidrosfere. În perioada de derulare a proiectului s-au realizat testarea, calibrarea, validarea și evaluarea eficienței acestui modul inovativ, asigurându-se astfel calitatea, durabilitatea și fiabilitatea pe termen lung. Promovarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului și stabilirea unui parteneriat public – privat sunt punți importante de legătură cu partenerii din mediu de afaceri (inclusiv IMM-uri) pentru realizarea transferului de tehnologie.

GeoEcoMar Black Sea Mare Nigrum

În prezent, GeoEcoMar participă la proiectul EMSO-Link, aflat în derulare, care intenționează să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a infrastructurii de cercetare paneuropeană EMSO-ERIC. EMSO-Link urmărește stabilirea regulilor și procedurilor de funcționare și dezvoltare a EMSO ERIC, precum și consolidarea EMSO ERIC ca o platformă europeană puternică de inovare în domeniul tehnologiei marine. Unul din obiectivele sale este cooperarea cu industria și partenerii din IMM-uri în sectoarele de creștere economică cheie, ca și susținerea diferitelor aplicații privitoare la protecția mediului și a acelora ce privesc siguranța mărilor Europei și a oceanul planetar. Ambele proiecte – EMSODEV și EMSO-Link – au fost finanțate de Uniunea Europeană (Directoratul General pentru Cercetare – Inovare al Comisiei Europene) prin programul Orizont 2020.

Așa cum o face de la înființarea sa în 1993, GeoEcoMar caută cu asiduitate excelenţa ştiinţifică. Implicarea sa în infrastructura de cercetare EMSO ERIC, ce aduce împreună mai multe institute naționale de cercetare europene, în fapt, organizaţii de prestigiu care au făcut istorie în cercetarea științifică din domeniul geologiei marine, nu face decât să confirme încă o dată acest lucru. Prezența sa este cu atât mai relevantă cu cât Marea Neagră are un rol unic în contextul geologic european datorită caracteristicii sale anoxice unice (ape de adâncime cu conținut scăzut de oxigen) și situării la interacțiunea dintre trei plăci tectonice majore (euro-asiatică, anatoliană și arabă).

___

Autori:
Mirela Dinicoiu și Ruxandra Zamfir – GeoEcoMar

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXPERIMENT Studii științifice verificate pe bani, independent, cu scopul de a identifica eventuale erori de cercetare ale căror costuri reale ar fi usturătoare – proiect pilot elvețiano-german inspirat din practicile industriei de tehnologie digitală

Un program-pilot de verificare contra cost a unor studii științifice publicate deja și care înregistrează numeroase citări în literatura de specialitate, pentru a identifica eventuale erori conținute de acestea, a…
Vezi articolul

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul