Germania: Primele două școli închise din cauza Covid-19, în prima săptămână a noului an școlar. Plus: Cum a început școala în Hamburg, oraș comparabil ca mărime cu Bucureștiul

13.193 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Câteva sute de elevi au fost trimiși acasă, vineri, din cauza unor cazuri de Covid-19 în două școli, în primul land german care a deschis săptămâna aceasta școlile pentru începutul noului an școlar, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, potrivit TheLocal.de. Măsura vine la doar o zi după ce a doua cea mai mare zonă metropolitană a Germaniei, Hamburg, a redeschis la rândul său școlile. În acest oraș, comparabil ca mărime cu Bucureștiul, predarea a fost reluată la clasă, în condiții normale, dar cu reguli de igienă stricte, în pofida creșterii numărului de cazuri de Covid-19 în localitate și în ciuda nemulțumirii multor părinți, referitor la condițiile de reluare a cursurilor, potrivit Die Welt.

Despre cazurile din Mecklenburg-Pomerania Inferioară, potrivit TheLocal.de:

  • Circa 800 de elevi de la o școală au plecat acasă după ce un profesor a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Profesorul nu predase la clasă săptămâna aceasta, dar toți cei 55 de colegi trebuie testați. Școala va rămâne închisă cel puțin până miercuri.
  • În același timp, 100 de elevi de la o școală primară din Rostock au fostr trimiși în carantină după ce un elev a fost confirmat cu noul coronavirus.

Situația în Hamburg:

  • Hamburg are o populație comparabilă cu București – aproximativ 1,84 milioane de locuitori. Potrivit Deutsche Welle, acolo se aplică mai multe scenarii privind restricțiile epidemice – dacă numărul de infecții noi în ultimele șapte zile a depășit 50/100.000 de locuitori, sunt discutate noi măsuri. Joi, când a început școala, numărul infecțiilor se situa la 8/100.000 de locuitori, după ce fuseseră înregistrate 44 de cazuri într-o zi – număr mare, comparativ cu zilele precedente.
  • Comparativ, în România, pentru începerea școlii, scenariile sunt stabilite după numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitate, însemnând că pragul pentru trecerea de la scenariul verde la scenariul galben (școală hibrid) este de 150 de cazuri noi pe zi, în medie pentru două săptămâni – detalii aici.

Hamburg a reluat școlile după ce, la începutul săptămânii, Mecklenburg-Pomerania Inferioară a devenit primul land care a reluat cursurile pentru noul an școlar. Potrivit Die Welt, școala a început, în Hamburg, cu toți copiii la clasă. Inițial, nu era nevoie să fie purtate măștile deloc, dar imediat a fost introdusă regula purtării măștilor pe culoare, iar în unele școli masca trebuie purtată și în clase, cel puțin în primele două săptămâni.

A fost introdus un număr telefon la care părinții, profesorii și elevii pot suna pentru a face reclamații, iar potrivit sursei citate, în prima zi au fost foarte multe apeluri.

Decizia autorităților de a începe școala în condiții normale a fost criticată aspru prin acțiuni publice. O organizație a părinților a lansat o petiție care, până joi la prânz, a strâns 1.000 de susținători. Semnatarii se plâng că nu există măsuri suficiente de prevenție în școli și nici un Plan B, pentru cazul în care școlile ar fi forțate să se închidă din cauza epidemiei.

Oficialitățile locale insistă, însă, că este nevoie de deschiderea școlilor, pentru a asigura dreptul la educație al copiilor.

  • Grădinițele și centrele de îngrijire și-au reluat și ele activitatea normală, joi, fiind eliminate restricțiile de timp aplicate până acum. Acolo, spațiile trebuie aerisite des și suprafețele dezinfectate la anumite intervale. Nici educatoarele, nici copiii nu au obligația să poarte măști, dar părinții trebuie să le poarte când vin să aducă sau să ia copiii.

2 comentarii
  1. Daca nemtii au inchis deja doua scoli in prima saptamana dupa reluarea cursurilor, nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi la noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Italia: Acolo unde se țin cursuri cu toți elevii vaccinați, va fi posibil să vă scoateți măștile în clasă și să vă arătați zâmbetul / Autoritățile de la Roma discută eliminarea măștii în toate școlile cu 100% vaccinați

Autoritățile italiene au anunțat joi că se discută posibilitatea ca în școlile în care există un grad de vaccinare de 100%, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, anunță Corriere della…
Vezi articolul
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a…
Vezi articolul