Grupul de Comunicare Strategică “explică” modul de calcul al ratei de infectare la 14 zile și de ce nu coincid cifrele anunțate zilnic cu cele folosite pentru stabilirea scenariului / Instituțiile specializate nu mai comunică nicio cifră fără girul GCS

1.668 de vizualizări
Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com
Printr-o precizare de presă emisă de Grupul de Comunicare Strategică, autoritățile explică diferențele sesizate de Edupedu.ro în calculul ratei de infectare la 14 zile. Astfel, instituția care a scris această precizare susține că momentul introducerii în sistem a rezultatului probei, fără să fie precizat ce sistem, este diferit de momentul în care centrul de testare comunică datele pentru centralizare. Astfel, continuă “explicația”, datele folosite de DSP pentru calculul ratei de infectare sunt diferite de datele anunțate zinic de Grupul de Comunicare Strategică.

În funcție de rata de infectare la 14 zile este decis scenariul în care sunt școlile dintr-o localitate. Dacă această rată trece de 3 la mia de locuitori, atunci școlile intră automat în scenariul 100% online. La fel ca ieri, GCS întârzie să anunțe rata de infectare din Capitală.

În această după-amiază Edupedu.ro a întrebat mai multe instituții publice care au atribuții specializate în stabilirea indicatorilor epidemiologici care sunt cifrele care stabilesc rata de infectare pentru Capitală, valabile pentru azi 16 octombrie. Am primit același răspuns: “întrebați la Grupul de Comunicare Strategică, ei sunt singurii care comunică aceste cifre”. Menționăm că până acum reprezentanții acestor instituții erau deschiși în oferirea de informații.

Această situație apare după ce premierul Ludovic Orban a declarat public, la începutul ședinței de Guvern din 14 octombrie: “vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre”, după ce INSP a inclus în raportul său săptămânal indicii de infectare la 14 zile calculați după metodologia europeană/ a Organizației Mondiale a Sănătății, iar aceștia nu coincideau cu cei comunicați de către grupul de Comunicare Strategică. Explicația găsită de Premier a fost că acești indici ar fi calculați după populația de la Evidența Populației.

Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică, declarase că INSP folosește populația rezidentă de la Institutul Național de Statistică în calculele sale, aceasta fiind metodologia impusă în toată Uniunea Europeană.

Edupedu.ro a trimis o solicitare Centrului European pentru Controlul Bolilor, Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății prin care a cerut să fie explicat modul de calcul al acestor indici, modalitatea de raportare și dacă vreun stat din Uniunea Europeană sau din lume folosește datele administrative de la instituția care acordă cărțile de identitate și certificatele de deces/naștere (Evidența Populației) în calculul ratelor de infectare și al parametrilor epidemiologici.

Redăm integral textul precizării de presă primite de Edupedu.ro de la Grupul de Comunicare Strategică:

Având în vedere întrebările primite din partea dumnevoastră și în urma solicitării Grupului de Comunicare Strategică de clarificare a modului de calcul al indicelui de incidență la 14 zile, au rezultat următoarele:

Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării.

Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic.

Astfel, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta.

Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive”.

“Explicația” face referire la diferențe de timp în înregistrarea datelor, deși perioada de timp considerată reper este una precisă, de 14 zile.

De asemenea, se face referire la un “sistem” în care se încarcă datele, însă nu este precizat ce fel de sistem este, cine îl coordonează, cine are acces la date și de ce datele nu coincid cu cele anunțate, introduse în același sau în alt sistem. Metodologia de calcul nu este prezentată cu toate detaliile și rigorile unei astfel de metode de monitorizare.

Edupedu.ro a calculat joi seară rata de infectare din București, folosind cifrele comunicate oficial de autorități, rezultatul fiind o rată de infectare de 3,04 la mie. Asta în timp ce Grupul de Comunicare Strategică a transmis un mesaj de la DSP București prin care această rată ar fi fost de fapt de 2,89, calculată după explicațiile de mai sus.

Calculele pot fi văzute aici.

Reamintim că azi au fost anunțate 592 de cazuri noi în Capitală, totalul cazurilor noi din București, în ultimele 14 zile fiind de 7.202.

Foto: © Alexey Androsov | Dreamstime.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Decizie controversată a unui primar ecologist din Franța: meniu fără carne în școli, doar ouă și pește / Fermierii au protestat în stradă, ministrul agriculturii acuză ”o ideologie scandaloasă”

O nouă dezbatere agită apele în Franța. Primarul ecologist din Lyon,Grégory Doucet, a decis să impună meniuri unice, fără carne în cantinele școlare, transmite Radio France Internationale. Ideea a scos imediat…
Vezi articolul

DOCUMENT Modelul de contract educațional pe care părinții îl încheie cu școala s-a modificat. A fost introdusă “clauza COVID” – obligația părintelui de a nu trimite la școală copilul care are simptome

Modelul contractului educațional, pe care toți părinții în semnează cu școlile la care au copiii, a fost schimbat prin aprobarea noului Regulament de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ…
Vezi articolul

Ludovic Orban: Numărul de elevi cu COVID-19, ca procent, a fost de 6,3% pe populație școlară. Nu există o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor pe această categorie de vârstă / În școli și universități, deciziile comitetelor pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale, nu de bunul plac al unor directori de școli

Premierul Ludovic Orban a declarat în această seară că “este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri” de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care le-a cerut comitetelor…
Vezi articolul