Guvernul britanic vrea să impoziteze școlile private pentru a angaja 6.500 de noi profesori în școlile de stat. Creșteri estimate la buget de 1,9 miliarde de euro

243 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Impozitarea şcolilor private pentru a oferi mai mulţi bani învăţământului de stat: această măsură a noului guvern laburist britanic vizează crearea a mii de posturi didactice, dar îngrijorează familiile care deja strâng cureaua pentru a-şi trimite copiii la şcoli private, transmite France Presse vineri, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Keir Starmer, care a preluat funcţia după alegerile generale din 4 iulie, a declarat în repetate rânduri că nu are „nimic împotriva şcolilor private” în care sunt şcolarizaţi aproximativ 600.000 de copii, adică 6,5% din elevii britanici.

Dar „toţi părinţii au ambiţii pentru copiii lor”, a declarat Keir Starmer, ai cărui doi copii au urmat cursurile unei şcoli publice în cartierul său din nordul Londrei. „Pentru elevii din şcolile publice care nu au profesorii de care au nevoie, (…) este o problemă pe viaţă”.

După ani de austeritate în serviciile publice şi de creştere a inegalităţilor, guvernul a confirmat în iulie că va elimina scutirea de TVA pentru taxele de şcolarizare în şcolile private.

Guvernul îşi propune să strângă 1,6 miliarde de lire sterline (1,9 miliarde de euro), sumă care va fi utilizată pentru finanţarea a 6.500 de noi profesori în şcolile de stat.

  • De la 1 ianuarie, şcolile private vor trebui să plătească o taxă de 20%, ceea ce anunţă creşteri abrupte ale facturilor pentru părinţi.

Taxele de şcolarizare sunt deja în medie de 18.000 de lire sterline (21.390 de euro) în şcolile private, potrivit Consiliului şcolilor independente (ISC), care reprezintă şcolile private.

Preţul creşte la 42.000 de lire sterline (aproape 50.000 de euro) pentru internate – celebrele internate de elită de renume mondial prin uşile cărora au trecut mulţi membri ai clasei conducătoare.

Dar în timp ce publicul din aceste şcoli de lux ar trebui să îşi poată permite creşteri, problema nu se limitează la cei mai bogaţi.

Mărturiile multor părinţi panicaţi au umplut ziarele de luni de zile. Unii spun că vor trebui să îşi amâne pensionarea, să îşi schimbe locul de muncă, să-şi caute un al doilea loc de muncă sau să apeleze la bunici. Alţii se gândesc să se mute pentru a fi mai aproape de o şcoală de stat bună. Pentru că, spun ei, nu se pot mulţumi cu o şcoală publică slabă.

„Există o anxietate reală”, confirmă Tony Oulton, directorul şcolii Hulme din Oldham, în nordul Angliei, care se ocupă de 730 de elevi cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

El critică o măsură care, în opinia sa, se bazează în mod greşit pe „ideea că toţi oamenii care îşi trimit copiii la şcolile private sunt bogaţi”: „Părinţii de la şcoala mea sunt în principal din clasa muncitoare sau din clasa de mijloc inferioară. Mulţi dintre ei au două locuri de muncă pentru a plăti taxele şcolare, iar educaţia copiilor lor primează în faţa a orice altceva”. Unii nu merg în vacanţă.

În special, aceşti părinţi caută clase mai mici sau şcoli mai mici. Dar acum, spune el, „unele familii spun că vor trebui să plece”.

Oponenţii reformei susţin că numărul elevilor din şcolile publice va exploda dacă sectorul privat va experimenta plecări masive, crescând astfel costurile pentru stat.

Dar studiile îi contrazic. Institutul pentru Studii Fiscale (IFS) estimează că, din cauza declinului demografic, numărul copiilor din şcolile de stat chiar va scădea până în 2030.

Potrivit mai multor centre de cercetare, disparitatea dintre sectorul privat şi cel public a crescut semnificativ în timpul guvernării conservatoare, care a durat 14 ani.

„Taxele de şcolarizare au crescut mult în şcolile private, în timp ce cheltuielile în cele publice au fost reduse până anul trecut”, explică Harry Quilter-Pinner, director al Institutului pentru cercetarea politicilor publice (IPPR).

„Şcolile de stat au trebuit să inoveze” pentru a-şi respecta bugetele fără a afecta elevii, a continuat el. Guvernul laburist cere şcolilor private să facă acelaşi lucru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO USR transcrie de mână teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode / Teza sa nu poate fi consultată decât la Biblioteca Națională pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea ecranului e interzisă

Deputatul Cristian Ghinea a anunțat pe pagina sa de Facebook că “astăzi a dat startul unui maraton” la Biblioteca Națională, împreună cu Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură de la…
Vezi articolul

Lucian Ciolan: Liceele pedagogice pot funcționa în continuare, dar nu mai suntem în situația de acum 30 de ani, în care un tânăr absolvent de liceu pedagogic, de 17-18 ani, avea maturitatea necesară să primească responsabilitatea de a decide destinele educaționale ale unui grup de 25 sau 30 de copii

Complexitatea carierei didactice, complexitatea lumii în care trăim a crescut atât de mult – spune profesorul universitar Lucian Ciolan, prorector al Universității București – încât cred că un tânăr de…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2023. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale de limba și literatura română, fizică, biologie și limba franceză au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele și concursurile școlare naționale din anul școlar 2022-2023, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor,…
Vezi articolul

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri – un masterat didactic, manuale școlare pentru copii, nu cărți savante făcute pentru colegii noștri

“Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri, anumite reforme reale ale școlii. De pildă un masterat didactic foarte bine făcut. Nu îl avem”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul…
Vezi articolul