Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar solicită ministrului Educației, în regim de urgență, clarificarea situației angajaților din școli care primesc atât pensie, cât și salariu, deoarece ordonanța de urgență nr. 9 din 6 martie 2025, care a fost transmisă școlilor, a generat confuzie, conform unei adrese către MEC, obținută de Edupedu.ro.
- Dacă a fost emisă decizia de pensionare, raportul de muncă al profesorilor încetează de drept, chiar dacă aceștia au solicitat suspendarea plății pensiei, potrivit ordonanței de urgență nr. 9 din 6 martie 2025, după cum a relatat Edupedu.ro.
„Guvernul face tot posibilul să blocheze activitatea în sistemul de învățământ. După ce ne-au ținut în grevă peste 3 săptămâni, după ce au amânat majorările salariale prin tergiversarea aprobării noului proiect al Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, acum membrii Executivului vor să închidă peste noapte contractele de muncă pentru toți cei care au primit deciziile de pensionare, indiferent dacă sunt indispensabili pentru unitățile de învățământ. Și au făcut totul pe sub masă, fără consultarea partenerilor sociali, cu un articol ascuns într-o ordonanță de urgență privind gazele naturale.
Cel puțin asta reiese din măsurile anunțate de inspectorate care vin să interpreteze dispozițiile art. IV din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 9/2025. Nu mai contează că suntem în mijlocul anului școlar, nu mai contează nimic, contează doar să scăpăm de pensionarii care-și completau veniturile și așa mici după o viață dedicată școlii românești”, scriu sindicatele pe Facebook. „Am cerut astăzi Ministerului Educației și Cercetării să dispună, în regim de urgență, măsurile necesare pentru ca în unitățile de învățământ preuniversitar să nu aplice acest articol din OUG 9/2025. Sperăm ca cel târziu mâine să avem un răspuns. În funcție de acesta, vom stabili următorii pași”, continuă sindicatele.
„Vă solicităm să dispuneți, în regim de urgență, măsurile necesare pentru ca în unitățile de învățământ preuniversitar să nu se procedeze la încetarea de drept [în temeiul art. IV din O.U.G. nr. 9/2025, respectiv al art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017] a contractelor individuale de muncă ale salariaților care cumulează pensia cu salariul”, potrivit adresei.
Sindicatele atrag atenția că această interpretare este greșită și legislația prevede că profesorii pensionari pot lucra până la finalul anului școlar și că nu trebuie concediați imediat:
- „În cazul personalului didactic auxiliar și administrativ din învățământ s-a procedat, în temeiul art. 56 alin. (1) lit. c), la încetarea de drept a contractului individual de muncă pe care îl executau anterior pensionării.
- În cazul personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control – pentru care se aplică prevederile speciale ale art. 229 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – acestuia îi încetează, de regulă, contractul individual de muncă la încheierea anului școlar. De aceea, pentru salariații din învățământ – indiferent de categoria profesională din care fac parte – încadrați în cumul pensie cu salariu, de fapt, nici nu se pune problema aplicării art. IV din O.U.G. nr. 9/2025.”
De asemenea, sindicatele cer modificarea urgentă a legii, astfel încât personalul din școli să fie clar exceptat de la regulile care limitează cumulul pensiei cu salariul.
„În egală măsură, vă rugăm să întreprindeți demersuri la nivelul Executivului pentru abrogarea art. IV din O.U.G. nr. 9/2025 sau, cel puțin, pentru modificarea textului – în sensul clarificării că se aplică doar personalului plătit din fonduri publice cărora li s-au aplicat prevederile Codului administrativ și al exceptării personalului din învățământ de la aplicarea art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017.”
Adresa către MEC a sindicatelor din Educație:
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, au luat act de dispozițiile art. IV din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 9/2025 pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere şi schimbare a destinaţiei, conversia sau modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1261/2024 privind aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a proiectelor de extindere şi schimbare a destinaţiei, conversia sau modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203/07.03.2025), potrivit cărora:
„Art. IV. La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:
«(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplineşte condiţiile de pensionare şi pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condiţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plăţii pensiei.»”
Trecând peste faptul că articolul respectiv nu are nicio legătură cu obiectul de reglementare al O.U.G. nr. 9/2025, iar în preambulul acesteia nu există niciun considerent care să motiveze inserarea dispozițiilor cuprinse în art. IV și să justifice urgența completării Legii-cadru nr. 153/2017, textul ordonanței de urgență a fost deja transmis de inspectoratele școlare unităților de învățământ.
În absența unor precizări suplimentare, transmiterea în teritoriu a conținutului art. IV din ordonanța de urgență mai sus menționată a fost interpretată la nivelul unităților de învățământ în sensul că trebuie procedat, de urgență, la încetarea de drept a raporturilor de muncă ale personalului încadrat în regim de cumul al pensiei cu salariul, deoarece singurii angajați care au deja decizie de pensie emisă și care încasează și salariul sunt cei încadrați în regim de cumul al pensiei cu salariul.
Vă rugăm să observați că, în cazul personalului didactic auxiliar și administrativ din învățământ s-a procedat, în temeiul art. 56 alin. (1) lit. c), la încetarea de drept a contractului individual de muncă pe care îl executau anterior pensionării. În cazul personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control – pentru care se aplică prevederile speciale ale art. 229 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – acestuia îi încetează, de regulă, contractul individual de muncă la încheierea anului școlar. De aceea, pentru salariații din învățământ – indiferent de categoria profesională din care fac parte – încadrați în cumul pensie cu salariu, de fapt, nici nu se pune problema aplicării art. IV din O.U.G. nr. 9/2025.
În aceste condiții, vă solicităm să dispuneți, în regim de urgență, măsurile necesare pentru ca în unitățile de învățământ preuniversitar să nu se procedeze la încetarea de drept [în temeiul art. IV din O.U.G. nr. 9/2025, respectiv al art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017] a contractelor individuale de muncă ale salariaților care cumulează pensia cu salariul.
În egală măsură, vă rugăm să întreprindeți demersuri la nivelul Executivului pentru abrogarea art. IV din O.U.G. nr. 9/2025 sau, cel puțin, pentru modificarea textului – în sensul clarificării că se aplică doar personalului plătit din fonduri publice cărora li s-au aplicat prevederile Codului administrativ și al exceptării personalului din învățământ de la aplicarea art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017.”
Foto: © Gualtiero Boffi | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
22 comments
este o idioțenie totul, ar trebui să îi lase să termine anul școlar, mai sunt câteva luni, astfel nu se creează o criză intenționată, iar domnii pensionari nu ar trebui să se grăbească intenționat să își arate mușchii…, sunt destui profesori care așteaptă, corect ar fi sa aștepte guvernul până pe 15 iulie. pentru ce se creează o criză intenționată și o lovitură direct in copii!!!?
Sa plece la pensie si marii savanti ai Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești ( A.S.A.S. Bucuresti) care sunt remunerati pana la moarte pe langa salariu si cu o indemnizatie lunara de cel putin 2000 lei, inclusiv si dupa moarte sunt renumerati prin urmasii lor.
In aceasta mareata institutie media de varsta este de cel putin + 70 ani.
Agricultura nu se termina daca ei pleaca la pensie!
Mult succes!
Pe perioada mobilitatii cadrelor didactice,toate posturiile vacante sunt scoase la concurs si pot fi ocupate de toate persoanele calificate ne pensionate . Abia la sfarsitul calendarului de mobilitate,numai posturile ramase neocupate ( de tineri sau de cine vreti dv) vor fi ocupate la plata cu ora de cd pensionare. In concluzie,pensionsrii nu ocupa posturile in detimentul celor tinei.Ei vor ocupa posturile ramase liber dupa epuizarea etapelor de concurs Deficitul de cd sau salariile ne atractive duc la situatia de a fi imperioasa necesara apelarea la cd aflate la pensie. In lipsa lor n ar avea cine sa le predea copiilor. Eu spun sa le multumi nu sa i blamam
Cred că e vorba de cadrele didactice titulare, cu gradul I, care au ajuns la vârsta pensionării şi care pot solicita prelungirea contractului de muncă (pe catedra lor) conform legislației.
Văd că toți sunteți foarte satisfăcuți de această ordonanță, pe modelul dacă moare capra mea, să moară și a vecinului.
Nici unul nu își pune întrebarea dacă un tânăr vine să se angajeze Intr o școală ca salariat nedidactic, portar, lăcătuș, electrician, îngrijitor pe salariu de 3000 lei aproximativ după ultima lege a învățământului din 3023 pt că înainte salariile erau minime pe economie.
Dacă își poate întreține familia cu acest salariu?.
Tinerii niciodată nu au venit la angajare in scoli.
O spun din experiență. Îți făceai cruce când își depunea cineva dosarul pt angajare, de obicei oameni care mai aveau 3-4 ani până la pensie sau pensionari.
Nu mai fiți ipocriți că nici voi cei care comentați nu v-ați fi angajat în aceste condiții.
Catedra de FIZICĂ are COLOSAL DEFICIT de profesori! Absolvenții Facultății de Fizică proaspeti aleg Cercetarea, Companiile Multinaționale unde sunt foarte bine plătiți! Doar pensionari mai intră la clasa la orele de Fizica ,și ,câțiva profesori trecuți bine de tinerețe ,in rest Scoli multe rămase fără profesor de Fizică.!!! Sunt curioasa cine mai intra la orele de Fizica!!!
Asa cum pentru functionarii publici s-a aplicat hotararea ICCJ publicata in M.O. din 29.01.2025 care spune ca pentru cei care au decizie de pensionare si cumuleaza pensia cu salariul, trebuie sa inceteze raporturle de munca (si chiar asa s-a intamplat, eu fiind unul din acestia), la fel trebuia si pentru personalul contractual, altfel era discriminare intre o categorie de salariari la stat si alti salariati la stat! Se vor gasi solutii, sunt sigur, se vor angaja cei tineri care nu gaseau posturi in sanatate sau invatamant din cauza pensionarilor!
cunoaste cineva ce lipsa de profesori calificati este in invatamânt? matematica, fizica, chimie!
Intre un suplimitor necalificat si un pensionar pe cine ati alege?!
Foarte bine. Sa se bucure fericiți de pensie si sa lase pe altii tineri sa lucreze. Dacă vor pot face pfa și sa aibă contracte cu privatul de exemplu. Oricum un profesor bun nu o sa aibă probleme în a găsi de munca chiar și după pensionare
Nimeni nu ieste de neînlocuit ! Cei care sau pensionat, sa plece și să lase loc la alții. Sa meargă și salucreze la privat dacă vor, unde sunt bani mai mulți și lucru mai puțin !
Dl. Papucea, matale nu “teai” pensionat de la gramatica limbii române?
Nimic de mirare… Pe când concedierea tuturor?… Nu mai e mult, e visul lui Ciolacu și al acoliților lui, ce nu se pricepe?!…
Felicitări pentru revendicare pensionarii sa stea acasă nu pensie și salariu la stat
Dar acelasi guvern isi respecta promisiunea si OUG-ul dupa greva de vara trecuta?
Care este pozitia sindicatelor care au oprit pe proprie raspundere greva?
faceți loc la catedra tinerilor absolvenți !!!
la fel și în spitale. medicii cu rezidențiat și examen de specialitate sânt șomeri iatpr medicii de 70 de ani , șefi de clinica , profesori universitari , șefi de clinici private sânt pretutindeni și .. nicăieri. nu ai loc să mănânci o pâine de ei
Adica dl Hancescu nu se vrea pensionat ca de….Foarte bine a gandit guvernul. Pentru unii si pensie si salariu si debutantii nu au posturi sa se titulariseze! Interpretarea legii este clara ,, de regula la finalul anului scolar,, adica se poate si…si…si e foarte bine asa cum s-a decis
Ați dormit ani la rând în cizme…De ce va mai mirați? Oricum, sunteți degeaba numite sindicate…
Eu aș lăsa-o așa. Să vedem cum rezolvă ministerul haosul care ar urma inevitabil. Mai sunt 4 luni până la terminarea cursurilor, nici acum nu sunt oameni pentru toate catedrele neocupate, așa că dacă-i obligă pe pensionari să meargă acasă, cine va veni să predea în locul lor?
Total de acord cu eliberarea posturilor pentru anul viitor, pentru etapele de mobilitate, pentru concurs, etc… dar ce fac ăștia e să taie mai întâi și să măsoare apoi, cu speranța că vor găsi directorii ce să facă așa, pe repede-înainte.
Nu era mai simplu să nu mai prelungească activitatea didactică după vârsta de pensionare, măcar în preuniversitar, și să nu se mai agațe aiurea de veșnica scuză a universitarilor, care-s mereu verzi și eterni la catedră? Ați semănat vânt, culegeți furtună. Ce era așa de greu de prevăzut că ar urma după toate deciziile luate pe genunchi de politruci?
… Și stați să vedeți ce vine dacă lasă aberațiile de noi planuri, nefinanțate, măsuri făcute de ONG-iști care n-au avut niciodată treabă cu învățământul…
Multe locuri nu sunt ocupate pentru ca directorii le pastreaza pentru titularii scolii, care au cu mult ore peste norma de 18 ore si multi cu note peste 9 la Titularizare nu isi pot constitui catedra complet din aceasta cauza. Sa elibereze locurile si vor vedea ca exista candidati suficienti.
Locurile nu sunt ocupate pentru că sunt păstrate pentru titulari… păi atunci de ce au rămas neocupate și acum? Și aici pe edupedu apar periodic articole despre liste de posturi vacante acum, rămase de la începutul anului. Nu e pe undeva o fractură de logică?
Eu, abia acum am primit…o ora. Toata vara am fost plimbata ca o proasta, ca am cerut, după examen titularizare, câteva ore. Foarte grav ca am 2 licențe si cu 2 mastere…si am primit 1 ora…
Discuția e simplă, de fapt. UNDE erau acele ore? Dacă profesorul îndreptățit să solicite o oră, două, jumătate de catedră, post întreg etc, le vrea ACASĂ, în orașul de domiciliu, eventual lângă casă, e cam greu. Copiii sunt cei care sunt, clasele sunt cele care sunt, omul se duce unde e loc, nu vine locul la el.
Dacă e vorba de discipline unde sunt 100 pe loc (cum e la engleză de exemplu), e ușor de înțeles de ce nu sunt ore. Când e vorba de științe… fluieră vântul prin clase, unde-ar trebui să fie profesori de specialitate. Pentru că orele sunt puține (și vor fi și mai puține), elevii sunt ”montați” împotriva matematicii și științelor (rar veți auzi pe cineva să spună că îi plac matematica sau vreo știință, toți se plâng că matematica e grea, dar efort n-ar depune oricum…), concursul are cele mai grele subiecte (doar comparați-le cu ce se cere la alte specializări) și pentru că sunt din ce în ce mai puțini cei care termină facultăți de profil, au mai multe oferte din alte domenii decât învățământul.
Deci, pe scurt… cerere și ofertă.