Guvernul s-a răzgândit: nu mai oferă voucherele de 250 de lei pentru rechizite, cărți și echipament sportiv pentru elevi. SURSE: Banii necesari, tăiați la rectificarea bugetară

40.037 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional și liceal. Propunerea a fost publicată săptămâna trecută și urma să ajungă în Guvern pentru aprobare, după cum Edupedu.ro a scris pe 30 iulie. Banii ar fi fost oferiți pentru ca părinții să le poată cumpăra elevilor echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. Potrivit surselor Edupedu.ro, retragerea proiectului vine după ce Ministerul Finanțelor ar fi luat decizia să taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educației la rectificarea bugetară. Acest program ar fi avut alocate peste 593 milioane lei.

Fără niciun anunț sau explicație publică, Ministerul Educației a retras de pe site proiectul de HG care înființa programul „Merg la școală”. Ce prevedea acest proiect:

  • Valoarea totală primită de fiecare elev era de 250 lei, împărțită în 5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei, potrivit regulilor din normele metodologice ale proiectului. Acordarea acestor tichete tuturor elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional.
  • Condiția pe care trebuia să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete era frecventarea cursurilor.
  • Titularul (părintele) putea utiliza tichetul educațional de tip tichet social în perioada de valabilitate (un an), numai pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite, exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale, potrivit proiectului de act nromativ.
  • Programul anunțat de minister se numea „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”.
  • În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar fi primit toți elevii aceste tichete, așa cum prevedea proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar fi ridicat la 593.473.500 lei.
  • Descarcă de aici normele metodologice ale Programului „Merg la școală”.

Acest program fusese anunțat încă din 12 februarie, de la aprobarea în Parlament a bugetului Educației, când reprezentanții ministerului scriau că:

  • „Ministerului Educației Naționale i-au fost acordate următoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019:

Asistență socială: 790 milioane lei în anul 2019, cu o creștere de 302,12%. Majorarea se datorează introducerii Programului de susținere a Educației Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare, manuale școlare”, prevedea documentul.

La vremea respectivă Guvernul a mizat în comunicarea publică pe faptul că a majorat bugetul Ministerului Educației cu 47% față de execuția bugetară din 2018. Potrivit surselor Edupedu.ro, fondurile vor fi reduse serios la rectificarea bugetară pregătită de Finanțe pentru luna august. Aceleași surse au precizat că vor fi tăiate creditele bugetare (2 miliarde de lei alocate de la bugetul statului) și pentru programul ”România digitala”, cel prin care fostul ministru Ecaterina Andronescu promitea că va dota școlile cu tablete pentru fiecare elev și cu table inteligente pentru fiecare clasă.

  • ”Prin introducerea Proiectului Național România digitală s-a majorat titlul 58 Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 cu suma de 2.000 milioane leiAceastă sumă este destinată schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete”, potrivit anunțului oficial.

FOTO: Imagine de Igor Magno Cabral Goiaba de la Pixabay


15 comments
  1. AVETI CE ATI VOTAT. Ce bine mi pare ca a ti luat teapa,ha ha ha. Problema e ca sufera si altii pe langa cei care i au votat pe tradatorii si habarnistii astia analfabeti. Ce credeati ca taie pensiile si salariile cele nesimtite,corb la corb nu si scoate ochii.

  2. Felicitări pentru ajutor, lăsați copii la urmă încurajați abandonul școlar. Unde sunt Tabletele, alocațiile de rahat.Sa aveți grijă de voi. Oare cine va mai votează peste câți va ani.

  3. Sigur … pai se pute sa faca si ei ceva bun!!!
    Daia cati mai multi parinti pleaca in strainatate si au copii acolo la scoala … Ce benefici ofera Guvernul cu ce ajuta copii dai scade natalitatea !!!!!

  4. Este foarte bine pentru ca suma era insuficienta.Sper ca urmatorul guvern pnl-usr-plus sa ofere macar 1000 de lei, suma care ar arata cu adevarat grija fata de tanara generatie.

  5. Trebuie sa creasca alocatiile de hrana pentru “persoanele rpivate de libertate”private de libertate”, trebuie sa plateasca incompetentii din administratia publica, din politie plus pensiile lor speciale. Treburi serioase, nu gluma!

    1. Huuu sa va fie rusine .cornul si lapte la lați tăiat, manualele nici nu mai exista in scoli.copiii noștri au nevoie de un sprijin .Nu aveti bani pentru elevii ?pentru acele vouchere ? Pai sa va zic eu ce sa faceti sa fie bibe TAITI pensiile nesimțite ca si voi sunteti la fel.pentru pușcăriași aveti bani ei sunt mai importanți decât viitorul acestei țări RUSINE

  6. Au nevoie de bani pentru puscariasi, ei sunt mai importanti pentru viitorul tarii!
    Oricum nu credeam ca vor face asa ceva, asteptam sa se razgandeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanța 57/2023, cea după care sindicatele au anunțat că vor suspenda greva dacă actul normativ conține solicitările profesorilor. Condiția era ca după apariția în…
Vezi articolul

Titularizarea în învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, cerută de peste 1.200 de profesori care deja au luat peste 7 la examenul de intrare în profesie și cu toate acestea sunt obligați să-l susțină iar și iar, ca să prindă post, conform sistemului actual / Titularizarea „pe viabilitatea postului” nu este temeinic reglementată, susțin aceștia

Peste 1.200 de profesori calificați solicită titularizarea în Învățământ fără a susține din nou concursul național, după ce s-au angajat pe perioadă determinată în școli, se arată într-un memoriu primit…
Vezi articolul

Ministrul Educației Ligia Deca, în vizită la Departamentul de Stat al SUA împreună cu rectorul SNSPA Remus Pricopie: Avem o serie de întrevederi cu reprezentanți ai guvernului american, ai unor universități și organizații partenere

Timp de 4 zile ministrul Educației, Ligia Deca, este într-o vizită în Statele Unite ale Americii împreună cu Remus Pricopie, rectorul SNSPA, potrivit unui mesaj publicat luni de ministră pe…
Vezi articolul