Gimnaziu Învățământ Primar Liceu Știri

Guvernul s-a răzgândit: nu mai oferă voucherele de 250 de lei pentru rechizite, cărți și echipament sportiv pentru elevi. SURSE: Banii necesari, tăiați la rectificarea bugetară

Citire în 3 min
Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional și liceal. Propunerea a fost publicată săptămâna trecută și urma să ajungă în Guvern pentru aprobare, după cum Edupedu.ro a scris pe 30 iulie. Banii ar fi fost oferiți pentru ca părinții să le poată cumpăra elevilor echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. Potrivit surselor Edupedu.ro, retragerea proiectului vine după ce Ministerul Finanțelor ar fi luat decizia să taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educației la rectificarea bugetară. Acest program ar fi avut alocate peste 593 milioane lei.

Fără niciun anunț sau explicație publică, Ministerul Educației a retras de pe site proiectul de HG care înființa programul „Merg la școală”. Ce prevedea acest proiect:

  • Valoarea totală primită de fiecare elev era de 250 lei, împărțită în 5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei, potrivit regulilor din normele metodologice ale proiectului. Acordarea acestor tichete tuturor elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional.
  • Condiția pe care trebuia să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete era frecventarea cursurilor.
  • Titularul (părintele) putea utiliza tichetul educațional de tip tichet social în perioada de valabilitate (un an), numai pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite, exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale, potrivit proiectului de act nromativ.
  • Programul anunțat de minister se numea „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”.
  • În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar fi primit toți elevii aceste tichete, așa cum prevedea proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar fi ridicat la 593.473.500 lei.
  • Descarcă de aici normele metodologice ale Programului „Merg la școală”.

Acest program fusese anunțat încă din 12 februarie, de la aprobarea în Parlament a bugetului Educației, când reprezentanții ministerului scriau că:

  • „Ministerului Educației Naționale i-au fost acordate următoarele fonduri, conform proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2019:

Asistență socială: 790 milioane lei în anul 2019, cu o creștere de 302,12%. Majorarea se datorează introducerii Programului de susținere a Educației Merg la școală” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare, manuale școlare”, prevedea documentul.

La vremea respectivă Guvernul a mizat în comunicarea publică pe faptul că a majorat bugetul Ministerului Educației cu 47% față de execuția bugetară din 2018. Potrivit surselor Edupedu.ro, fondurile vor fi reduse serios la rectificarea bugetară pregătită de Finanțe pentru luna august. Aceleași surse au precizat că vor fi tăiate creditele bugetare (2 miliarde de lei alocate de la bugetul statului) și pentru programul ”România digitala”, cel prin care fostul ministru Ecaterina Andronescu promitea că va dota școlile cu tablete pentru fiecare elev și cu table inteligente pentru fiecare clasă.

  • ”Prin introducerea Proiectului Național România digitală s-a majorat titlul 58 Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 cu suma de 2.000 milioane leiAceastă sumă este destinată schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete”, potrivit anunțului oficial.

FOTO: Imagine de Igor Magno Cabral Goiaba de la Pixabay

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Viorica Dăncilă promite că rupe “ciclul nesfârşit de reforme şi viziuni” din Educaţie cu “o viziune pe termen lung” şi “substanţă”

Mihai Peticila

Ministerul Educaţiei dublează taxele de echivalare şi avizare a diplomelor de studii şi calificări, potrivit unui proiect de ordin

Mihai Peticila

O fabrică din Kosovo, transformată într-o şcoală modernă, cu grădiniţă şi cantină, plus terenuri de sport interioare în doar un an

Mihai Peticila

10 comentarii

Rectificarea bugetară aduce un miliard de lei în minus pentru Educație. Guvernul nu și-a făcut tema, programul "merg la școală" nu a fost pregătit - PeROL 12 august 2019 at 20:04

[…] ”Asistență socială” se propune diminuarea cu 440 milioane lei, din cauza nederulării programului ”Merg la școală” întrucât până în prezent actul normativ necesar…. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media […]

Răspuns
hauhau 7 august 2019 at 17:59

Este foarte bine pentru ca suma era insuficienta.Sper ca urmatorul guvern pnl-usr-plus sa ofere macar 1000 de lei, suma care ar arata cu adevarat grija fata de tanara generatie.

Răspuns
Damocles 5 august 2019 at 13:09

pensii speciale > bani pentru copii la școală

Ce vă trebe atâta educație.

Răspuns
Dani 5 august 2019 at 13:03

Trebuie sa creasca alocatiile de hrana pentru “persoanele rpivate de libertate”private de libertate”, trebuie sa plateasca incompetentii din administratia publica, din politie plus pensiile lor speciale. Treburi serioase, nu gluma!

Răspuns
Elevii nu vor mai primi bani de rechizite și cărți. Voucherele au fost anulate la rectificarea bugetară 5 august 2019 at 12:41

[…] Retragerea proiectului vine după ce Ministerul Finanțelor ar fi luat decizia să taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educației la rectificarea bugetară, potrivit Edupedu.ro. […]

Răspuns
Ministerul Educației s-a răzgândit: nu mai oferă vouchere pentru rechizite și cărți – Orizontul 5 august 2019 at 11:59

[…] Edupedu.ro, banii necesari ar fi fost tăiați la rectificarea […]

Răspuns
Ministerul Educației s-a răzgândit: nu mai oferă vouchere pentru rechizite și cărți – e-Gazeta 5 august 2019 at 11:57

[…] Edupedu.ro, banii necesari ar fi fost tăiați la rectificarea […]

Răspuns
Ministerul Educației s-a răzgândit: nu mai oferă vouchere pentru rechizite și cărți – Informat24 5 august 2019 at 11:55

[…] Edupedu.ro, banii necesari ar fi fost tăiați la rectificarea […]

Răspuns
Ministerul Educației s-a răzgândit: nu mai oferă vouchere pentru rechizite și cărți – Romania Live 5 august 2019 at 11:49

[…] Edupedu.ro, banii necesari ar fi fost tăiați la rectificarea […]

Răspuns
Liliana P. 5 august 2019 at 09:32

Au nevoie de bani pentru puscariasi, ei sunt mai importanti pentru viitorul tarii!
Oricum nu credeam ca vor face asa ceva, asteptam sa se razgandeasca.

Răspuns

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.