Guvernul Ungariei, încă o investiție majoră în România: campus universitar la Sfântu Gheorghe

1.320 de vizualizări
Fundația care administrează Universitatea Sapientia a cumpărat zece hectare de teren la Sfântu Gheorghe, pentru a construi un campus universitar, scrie agenţia ungară de presă MTI. Terenul este cumpărat cu sprijinul statului maghiar, notează agenția.

Concret, Guvernul de la Budapesta sprijină cu 4,15 miliarde de forinţi dezvoltările de la Sfântu Gheorghe ale fundaţiei, potrivit MTI. Construcţia campusului este una din priorităţile acestui an, chiar dacă procesul este îndelungat şi birocratic, a declarat președintele fundației.

Planurile sunt ca anul acesta Fundația să lanseze și specializarea silvicultură, iar în următorii doi ani un program de studiu educaţie fizică, a anunțat preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Sapientia, Béla Kató, care este episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, potrivit sursei citate.

Lectorul universitar István Nyárádi, director al centrului de studii de la Sfântu Gheorghe al universităţii, a explicat că misiunea Universității Sapientia este să completeze paleta “incompletă” a pregătirii universitare în limba maghiară din România, scrie agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit agenției, Universitatea Sapientia are în prezent 30 de programe de studii la nivel de licenţă şi 12 specializări la masterat în mai multe localităţi din Transilvania.

Cererea de autorizare a specializării silvicultură va fi înaintată autorităţilor române la sfârşitul lunii ianuarie, iar dacă avizele vor fi obținute, atunci în septembrie 2019 universitatea va scoate la concurs 30 de locuri – dintre care 25 gratuite şi 5 cu plată, a spus lectorul universitar.

David Laszlo / Foto: www.sapientia.ro

Rectorul Universității Sapientia, Dávid László, spune în mesajul publicat pe site-ul instituției că “Universitatea a luat ființă în toamna anului 2001, ca expresie a unei năzuințe de mai multe decenii a comunității maghiare din România, precum și ca rezultat al eforturilor depuse de către Fundația Sapientia. În decursul acestor ani de existență, Universitatea Sapientia s-a remarcat ca o instituție particulară cu predare în limba maghiară din România”.

“În cadrul Universității au fost înființate facultăți în trei orașe transilvănene (Miercurea Ciuc, Târgu-Mureș și Cluj-Napoca). Aceste facultăți oferă o gamă largă de specializări, care în anul universitar 2017/2018 cuprinde 30 de programe de studii de licență și 12 programe de master”, afirmă rectorul. Acesta precizează că 2.300 de studenți studiază în prezent în cadrul Universității Sapientia.

În ceea ce privește Fundația Sapientia, pe site-ul universității se precizează că “în 1999 Guvernul și Parlamentul Republicii Ungare au decis finanțarea educației superioare în limba maghiară din Transilvania prin înființarea unei universități particulare maghiare independente în România, scop pentru care au alocat resurse din bugetul anului 2000″.

“Pentru a asigura folosirea resurselor conform intenției donatorului și în conformitate cu principiile morale ale acestuia, cei opt conducători ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania, arhiepiscopul romano-catolic Dr. Jakubinyi György, episcopii romano-catolici Tempfli József, Reizer Pál și Martin Roos, episcopii reformați Dr. Csiha Kálmán și Tőkés László, episcopul unitarian Dr. Szabó Árpád, și episcopul lutheran Mózes Árpád, au înființat Fundația Sapientia, care a fost înregistrată la tribunalul din Cluj-Napoca la data de 16.03.2000”, prezintă instituția de învățământ superior.

Potrivit acesteia, “în aprilie 2000 s-a încheiat o Convenție de Colaborare pentru finanțarea unei Universități Private Maghiare din Transilvania între Fundația Sapientia și Oficiul Maghiarilor de Peste Hotare (OMPH) din Ungaria. În prezent finanțarea este asigurată de Fondul Bethlen Gábor înființat de Guvernul Republicii Ungare”.

  • Amintim că Guvernul Ungariei a finanţat cu aproape 200 de milioane de forinţi (circa 3 milioane de lei) construirea unei grădiniţe şi a unei creşe maghiare în localitatea Păsăreni din judeţul Mureş, a scris în martie 2018 publicația Punctul.ro. Însărcinatul Guvernului Ungariei a declarat că aceea este doar una din cele 151 de grădiniţe şi creşe pe care guvernul ungar le construieşte în tot Bazinul Carpatic, potrivit sursei citate.
  • În urmă cu jumătate de an, vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt a inaugurat la Cluj-Napoca un nou corp de clădire al unui liceu cu predare în limba maghiară, construit din fonduri de 2 milioane de euro alocate de Guvernul de la Budapesta, a scris MonitorulCJ.ro.
  • Guvernul Ungariei dă 5 milioane de euro pentru terminarea Centrului Reformat din Timişoara, relata în august 2018 Adevărul.
  • Un teren de sport multifuncțional a fost deschis în noiembrie 2018 în Satu Mare, tot pe o investiție de aproape 100.000 de euro din partea Guvernului Ungariei, potrivit PortalSM.ro.

Foto: facebook.com/SapientiaEMTE

Citește și:

EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cseke Attila denunță o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și acuză comportamentul unor „pedagogi”, părinți și elevi, care acum nu se mai implică: Avem acest sport, fuga de răspundere / Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol. Nu sunt acte medicale, școala trebuie să decidă cine le face

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a acuzat de fugă de răspundere „foarte mulți participanți în domeniul educațional, fie că vorbim de pedagogi, fie că vorbim de elevi, fie că…
Vezi articolul

Explicația lui Francisc Doboș, reprezentant al Bisericii Catolice, pentru cererea cultelor religioase ca “orientarea sexuală” să fie ștearsă din proiectul Legii educației: “Marea majoritate de ce să fie discriminată?” / Întrebat de patru ori cum ar arăta proba de religie la Bac, el nu a putut răspunde

Opoziția cultelor față de menționarea sintagmei “orientare sexuală” în proiectul de Lege a învățământului preuniversitar “reflectă învățătura bisericii” și a fost exprimată în contextul unei “tendințe, la nivel mondial, de…
Vezi articolul

Mai multe tipuri de diplome și atestate, recunoscute printr-un nou acord de recunoaștere reciprocă a diplomelor și titlurilor științifice, pregătit între România și Republica Moldova

Atestatele de studii medii de cultură generală eliberate în Republica Moldova, studiile universitare de scurtă durată și diplomele și certificatele obținute la absolvirea studiilor postuniversitare vor fi recunoscute printr-un nou…
Vezi articolul
Foto: Asociatia Speologica Exploratorii

Asociația Speologică Exploratorii lansează proiectul “RuralKarst”, care vizează elevii și profesorii de geografie și de biologie, pentru a-i implica în activități pentru protejarea mediului carstic

Asociația Speologică Exploratorii din orașul Reșița derulează un proiect la nivel național intitulat RuralKarst, care vizează să implice 6.040 de cetățeni din 27 de județe, în marea lor majoritate elevi…
Vezi articolul