Hărțuirea la școală. Emmanuel Macron propune o serie de măsuri pentru combaterea violenței din școlile franceze: o aplicație de mobil, control parental, opționale de educație media. Un elev din 10 este hărțuit verbal, fizic ori sexual în Franța

421 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
O serie de măsuri pentru lupta cu hărțuirea și violența – de orice tip – din școlile franceze a fost anunțată de curând de președintele Franței, Emmanuel Macron. Printre acestea se numără o aplicație pentru telefoane inspirată din numărul unic de urgență pentru astfel de pericole, adică 3018, prin care victimele pot să anunțe prin ce au trecut. Recent, oficialii francezi au anunțat o investiție de 7 de milioane de euro pentru puncte de consiliere psihologică și ajutor în colegii universitare și universități – detalii aici.

19 copii și adolescenți, victime ale hărțuirii școlare, au murit de la începutul anului în Franța, iar Emmanuel Macron a anunțat noi măsuri pentru combaterea acestui fenomen în creștere, joi, 18 noiembrie, scrie FranceTvInfo.

Aproape unul din zece copii este afectat de bullying la școală. Consecințele pot fi dramatice. Pe 4 noiembrie, Emmanuel Macron a primit asociații de tineri, victime ale bullyingului, la Palatul Elysée, potrivit aceleiași surse.

Chiar dacă s-au luat măsuri, fenomenul persistă

Cu ocazia Zilei Naționale Împotriva Agresiunii Școlare, Macron a publicat un filmuleț pe Internet în care afirmă că, în ciuda inițiativelor luate, „bullying-ul este încă răspândit la școală, pe rețelele de socializare, fără a lăsa vreun moment de răgaz celor care sunt victime”. Președintele Republicii a adăugat: “De aceea, vom continua să ne mobilizăm, mai ales că elevii hărțuiți sunt adesea izolați și se tem. Trebuie să le facem încât să le fie mai ușor să denunțe când sunt victime”.

Lupta este “colectivă” și “să nu îi abandonăm”. Măsurile anunțate

Printre măsurile indicate de oficial se află controlul parental obligatoriu pentru timpul petrecut în fața ecranelor, o aplicație care se alătură numărului de urgență 3018 – din februarie 2022 – și informarea elevilor din clasa a V-a cu privire la pericolele din mediul digital, aceasta din urmă de la începutul anului școlar 2022. Predarea acestei materii – opțională sau obligatorie – ar putea fi extinsă și la alți ani de studiu.

  • “Suntem de partea ta. Școala, asociațiile, familiile, colegii de clasă, cu toții trebuie să fim vigilenți și responsabili pentru a observa bullying-ul copiilor noștri, prietenilor noștri. Încurajați-i să vorbească despre asta, ajutați-i să o facă și niciodată să nu îi abandonați”, a subliniat Emmanuel Macron, citat de FranceTvInfo. Guvernul vrea, astfel, să întărească sprijinul pentru adolescenți, dar și pentru părinți, uneori tulburați.

Deoarece această luptă este colectivă, vom schimba legea pentru a îmbunătăți controlul parental, asigurându-ne că aplicația de sprijin este instalată implicit pe toate telefoanele, computerele, tabletele folosite de copii, așa cum am anunțat acum doi ani“, conchide președintele în videoclip.

Cifre – hărțuirea la școală, în Franța

Se spune că circa 5% – 6% dintre elevii francezi sunt victime ale hărțuirii școlare în Franța, cifre infirmate de asociații de tineri care susțin că, de fapt, 10% dintre elevii școlilor din Republică sunt hărțuiți, scrie FranceTvInfo.

Potrivit guvernului, în Franța, atunci când un copil este insultat, amenințat, bătut, împins sau primește mesaje abuzive în mod repetat, atunci se poate vorbi de bullying. Conform ultimelor cifre, un total de 5% până la 6% dintre studenți sunt victime ale unei forme de bullying, dar asociațiile estimează că această cifră s-ar ridica în realitate la 10%. Un studiu recent al IFOP (Institutul Francez de Opinie Publică) arata că cea mai mare parte din cazurile de violență are loc în școli gimnaziale (54%), dar are loc și în școli primare (23%) și licee (13%).

Sunt cifrele de încredere? În ultimii zece ani, cifrele privind hărțuirea în Franța au fost relativ stabile, dar un raport al Senatului avertizează asupra preciziei acestora. Într-adevăr, sondajele realizate de guvernul francez pe această temă nu sunt suficient de numeroase și nici de recente pentru a reuși să măsoare cu adevărat evoluția fenomenului în țară, mai informează sursa menționată.

Propunerea unui partid din Franța – calificare penală a cazurilor de violență din școli

Propunerea pentru reducerea majoră a cazurilor de bullying în școlile din Franța, din partea partidului MoDem (Mișcarea Democrată), este o calificare penală a cazurilor de violență din școli.

Partidul de centru, al 3-lea din Adunarea Națională a Franței (camera inferioară a Parlamentului) ca număr de reprezentanți (sursa) vrea să inițieze o lege relevantă în acest sens. Proiectul de lege pentru reprimarea hărțuirii școlare pe care dorește să o depună MoDem în următoarele săptămâni la Adunarea Națională va permite să “califice penal” cazurile de hărțuire, a asigurat la franceinfo, pe 30 octombrie, Patrick Mignola, vicepreședinte al MoDem și președinte al Grupul MoDem în Adunarea Națională.

Există pentru infracțiunea de hărțuire [măsuri] care există în legea noastră, avem o calificare penală privind hărțuirea morală, o calificare penală privind hărțuirea sexuală. Și noi putem face una și pe hărțuirea școlară“, explică Mignola.

“Obiectivul principal este acela de a transmite un mesaj întregii societăți. Toată lumea din societate trebuie să lupte împotriva acestor tragedii. Problema nu este să găsești vinovatul și să-l condamni, ci să faci prevenție pe mai departe, de exemplu, cu personal care este pregătit în depistarea cazurilor”, asigură el, dând exemplu cadrele didactice sau personalul administrativ. Politicianul a mai recunoscut și că, “în lumea școlii, ne lipsesc asistenții medicali și psihologii”.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Depresii, anxietate și “fobii sociale”: Efectele dăunătoare ale restricțiilor Covid-19 asupra sănătății mintale a tinerilor, descrise într-un raport francez
VIDEO Cum combate un colegiu universitar din Franța agresiunea sexuală / Un instrument de realitate virtuală le arată studenților pericolele la care sunt expuse fetele. “Ideea este să le vorbim studenților adecvat, nu cu un discurs moralizator” – profesor francez
Cazul Samuel Paty în Franța, la un an de la asasinatul profesorului de istorie-geografie / Profesor: Acum îmi cântăresc fiecare cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un raft cu cărți lângă o pușculiță: un elev de clasa a II-a și-a desenat visul în cadrul concursului de educație financiară “Școala banilor bine-crescuți”. Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara este câștigătoarea ediției din acest an

Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara a câștigat anul acesta concursul de desene dedicat claselor P-IV, „Școala banilor bine-crescuți”, organizat de BCR – Școala de Bani. Elevii care au desenat…
Vezi articolul

Profesorii care își doresc să abordeze un alt fel de predare pot alege dintre manualele Editurii Corint, concepute de cadre didactice care au darul de a modela viitorul copiilor și de a facilita învăţarea cu pasiune şi profesionalism (P)

Grupul Editorial Corint se situează și anul acesta pe podium la licitația organizată de Ministerul Educației. 12 manuale câștigătoare, pentru clasele I și a VI-a, concepute de profesori care au…
Vezi articolul