„Situația pandemică și birocrația aferentă vizei de flotant”, printre motivele prezenței slabe a tinerilor la vot duminică – Horia Onița, președinte ANOSR

494 de vizualizări
Horia Onita / Foto: Facebook
„Situația pandemică, dezamăgirea față de așteptările avute de la clasa politică, lipsa unei emoții puternice care să influențeze mersul la vot și birocrația aferentă vizei de flotant” sunt motivele pentru care doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani, a explicat pentru Edupedu.ro Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Pe de-o parte vorbim de interesul scăzut de la parlamentare în general (indicator al faptului că educația civică nu își atinge obiectivele) și de birocrația aferentă vizei de flotant, aspecte recurente care sunt cauze favorizante a prezenței reduse la vot a tinerilor față de alte scrutine. De data aceasta, s-au conjugat factori suplimentari, fiecare cu o pondere mai mică sau mai mare: situația pandemică, dezamăgirea față de așteptările avute de la clasa politică, lipsa unei emoții puternice care să influențeze mersul la vot. Mai avem mult de lucrat la cultura civică a noastră, a tuturor, iar partidele trebuie să își restructureze activitatea. Nu e suficient să atingi nevoile tinerilor, nici acestea atinse suficient în campanie – trebuie să construiești încrederea, să dovedești prin ce ai făcut până acum că ai și voința și capacitatea de a le implementa după alegeri”, a explicat Onița.

El consideră, însă, că „deși cifrele categoric nu arată bine, puse în context observăm că scăderea prezenței tinerilor la alegerile parlamentare din 2020 prin raportare la alegerile din 2016 este mai redusă decât scăderea la celelalte grupe de vârstă. În cifre relative, astfel, proporția tinerilor din numărul votanților a crescut.”

În listele permanente de la BEC sunt 4.662.066 de tineri, cu vârste între 18 și 34 de ani, dintre care 1.183.680 au votat în România, duminică, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central. Numărul votanților tineri reprezintă 20,43% din numărul total al celor care au votat duminică în țară. În diaspora au votat 83.242 de tineri, reprezentând circa o treime din totalul votanților de peste granițe.

Sursă foto: Facebook

Citește și:
ANALIZĂ Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Contestații depuse după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională

Teza să fie notată normal, fără să mai aibă ponderea de 25% din medie, este una dintre variantele discutate de Ministerul Educației. Tezele școlare sunt evaluare sumativă și “fiecare cadru didactic va aplica modalități de evaluare sumativă”

“Lucrările scrise, era vorba despre acele teze, reprezintă o formă de evaluare sumativă și – indiferent de varianta pentru care se va opta – fiecare cadru didactic va aplica modalități…
Vezi articolul