În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

214 vizualizări
Iulian Cristache / Foto: gov.ro
În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, despre campania de vaccinare in școli, în cadrul conferinței pe tema vaccinării la copii, organizată de Guvern. El a relatat la Guvern că a participat la o dezbatere pe tema vaccinării la care Direcția de Sănătate Publică a trimis economistul instituției.

„La nivelul școlilor este nevoie de o campanie reală. Nu s-a coborât decât declarativ la nivelul unităților de învățământ cu profesioniști. Avem nevoie de profesioniști măcar la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, pentru că eu am participat la o astfel de întâlnire și a venit economistul de la Direcția de Sănătate Publică să ne spună niște statistici. Nu așa venim în sprijinul părinților”, a spus Iulian Cristache.

Acesta a spus că informațiile transmise părinților trebuie să fie clare: „Avem nevoie de niște informații foarte, foarte clare. (…) Și o spun direct, lucrul acesta trebuia să-l facă inclusiv Guvernul României de acum doi ani de zile, într-o emisiune de televiziune, la o oră de prime time, astfel încât părinții să asculte ceea ce trebuie să asculte”.

Reprezentantul părinților a explicat cum a gestionat situația când fiica de 16 ani nu a vrut să se vaccineze: „Bineînțeles, am avut o discuție de câteva minute, a încercat ea acolo să-mi explice, n-am vrut să forțez lucrurile dar, în schimb, după o lună de zile, lăsând-o și văzând că nu-și dorește acest lucru, n-am făcut altceva decât să mă așez lângă telefon, am pus telefonul pe speaker și am sunat un domn profesor doctor de la București. Și i-am zis: ‘domnul doctor, fata mea este lângă mine, vă rog să-mi spuneți dacă este bine să se vaccineze sau nu’. În 3-4 minute a convins-o”.

Intervenția completă, Iulian Cristache:

„Dezbaterea de aici este foarte bună, pentru că are cea mai mare densitate de specialiști pe metru pătrat. Și o spun direct, lucrul acesta trebuia să-l facă inclusiv Guvernul României de acum doi ani de zile, într-o emisiune de televiziune, la o oră de prime time, astfel încât părinții să asculte ceea ce trebuie să asculte. Rolul meu nu este de a vorbi în numele tuturor familiilor. Nu pot și nimeni nu are calitatea de a obliga toate familiile se gândească cum gândim unii dintre noi, dar este foarte important ca informația să vină pe filieră științifică, calibrată, așa cum au spus aici și domnii doctori, astfel încât părintele să decidă. 

Vă spun ce-am făcut eu în calitate de părinte. Am doi copii (…) Fata mea care are 16 ani, în primăvară n-a dorit să se vaccineze, deși toată familia era vaccinată, ea a spus: „tată, eu nu mă vaccinez”. Bineînțeles, am avut o discuție de câteva minute, a încercat ea acolo să-mi explice, n-am vrut să forțez lucrurile, dar în schimb, după o lună de zile, lăsând-o și văzând că nu-și dorește acest lucru, n-am făcut altceva decât să mă așez lângă telefon, am pus telefonul pe speaker și am sunat un domn profesor doctor de la București. Și i-am zis: „domnul doctor, fata mea este lângă mine, vă rog să-mi spuneți dacă este bine să se vaccineze sau nu”. În 3-4 minute a convins-o. A venit cu niște argumente pertinente astfel încât copilul și-a dat seama că nu trebuie să se uite doar pe rețele de socializare sau doar „în gura unor colegi”, astfel încât vaccinul poate ajuta și o ferește de acest virus nenorocit.

Știți foarte bine că percepția rândul părinților este una negativă. Dacă ne referim pe grupe de vârstă între 5-11 ani, cam 70% dintre părinți nu doresc să-și vaccineze copiii. Și dacă ne referim la grupa de vârstă 12-18 ani, undeva la 50%. Și din experiența pe care o am, constat că această percepție diferă în funcție de rata incidenței la momentul respectiv. În momentul când suntem pe val, știți foarte bine că am avut niște cifre foarte bune în prin val pandemic când aveam 100 și ceva de mii de inoculări pe zi sub domeniul fricii, recunosc, dar până la urmă asta este, trebuie să luăm în calcul și aceste cifre. În momentul în care rata incidenței este foarte mică cum este acum, deja putem spune că ne culcăm pe-o ureche și aici Guvernul trebuie să vină cu niște politici publice, astfel încât să existe continuitate într-o astfel de abordare.

La nivelul școlilor este nevoie de o campanie reală. Nu s-a coborât decât declarativ la nivelul unităților de învățământ cu profesioniști. Avem nevoie de profesioniști măcar la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, pentru că eu am participat la o astfel de întâlnire și a venit economistul de la Direcția de Sănătate Publică să ne spună niște statistici. Nu așa venim în sprijinul părinților. Avem nevoie de niște informații foarte, foarte clare.”

Declarațiile – în video, la minutul 50:08:
Citește și:
EXCLUSIV Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic / Doar jumătate țin cont de opinia copilului în luarea deciziei, iar profesorii sunt cotați cu 1% încredere în privința informațiilor despre COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Învățământ convenită cu sindicatele, de la 1 ianuarie. Directorii și inspectorii ar primi și 1.500 de lei pe lângă cei 20%

Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire cu premierul Ciolacu…
Vezi articolul

Activități educaționale pentru copii și familiile lor la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, în weekenduri, chiar și în timpul anului școlar, „pentru a contracara efectele școlii online”

Activități educaționale sunt desfășurate pentru copii și familiile lor la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului în weekenduri și în timpul anului școlar „pentru a contracara efectele școlii online”, potrivit unui…
Vezi articolul