În toate scenariile profesorii de la gimnaziu și liceu trebuie să predea lecțiile și online, dacă există cel puțin un elev absent, prevede Ghidul oficial al Ministerului Educației

24.506 vizualizări
Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com
Atât în scenariul verde, cât și în cel galben, la toate clasele V-VIII și IX-XII profesorii trebuie să predea lecțiile și online dacă în clasele respective sunt elevi care nu pot participa la cursuri din diverse motive, chiar și independente de pandemie, prevede Ghidul pentru învățământ gimnazial și liceal publicat de Ministerul Educației.

Pe prima pagină a ghidului, principiul numărul 3 de selectare a scenariilor prevede: „în toate scenariile va exista o componentă online, adaptată contextului, cel puțin pentru menținerea contactului cu elevii absenți, chiar și din motive independente de pandemie”.

În pagina următoare, la capitolul „aplicarea scenariilor”, ghidul stabilește:

„Conform principiului 3 (trei) de mai sus, în vederea flexibilizării și pregătirii sistemului pentru situații viitoare, chiar și în cazul S1, cadrele didactice vor participa la formări pentru folosirea instrumentelor de comunicare online la ore și în intervalele dintre ore.”

Cum va fi predarea online, conform ministrului Educației: profesorul intră în clasă, se conectează pe platformă și își desfășoară ora normal cu elevii din clasă și urmăresc lecția și cei de acasă.

Organizarea orelor

Fiecare oră va avea două pauze, una de 5 minute pentru ca profesorii să schimbe clasele și alta de 10-15 minute pentru elevi, dar această pauză mai mare nu va fi organizată simultan pentru toate clasele ca până acum, ci la momente diferite, astfel încât să nu fie aglomerație mare pe holuri sau la toalete, potrivit ghidului pentru gimnaziu și liceu.

Realizarea acestui orar este la decizia fiecărei unități de învățământ.

De asemenea, profesorii nu vor mai plimba cataloagele de la o clasă la alta, ci vor scrie prezența și notele într-o agendă proprie, urmând ca acestea să fie trecute în cataloage după un program stabilit la nivelul unității de învățământ.

Detalii suplimentare în articolul pe larg

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


12 comments
 1. Cum vor sta copiii 4 ore cel puțin pe tableta sau pe alt dispozitiv electronic..le prajim creierul oameni buni..isi vor strica vederea..ii zăpăciti cu totul.. sau..chiar asta e scopul….cum vor rezista acele dispozitive atatea ore în priza..ca nici ele nu s mai rezistente..cine suporta costul reparațiilor.. Ce vor face cei ce nu au aceste dispozitive..pur si simplu își bat joc de copiii noștri.. Si nu ia nimeni masuri

  1. Mare dreptate aveți! Doar 4 săptămâni de școală online și am nevoie de ochelari, dioptrii 3.50 cu 4 și două telefoane scricate și prăjite datorită pușlamalei de Zoom. Cer de înadă să se deschidă școlile iar elevii să poarte viziere nu măști. Iar programul să nu dureze mai mult de 4 ore!

 2. Stimați autori ai ghidurilor? Voi chiar sunteti afectați neurologic de către acest virus, ori va dictează partidele, ori asa v-ati născut…Incompetenti, lipsiti de orice viziune, oportunisti, lista poate continua pana maine dimineata. Dar chiar nu va este un pic de jenă, chiar nu înțelegeți contextul, chiar va bateti joc de noi?? Brambureala asta va va costa sute ori mii de morți, veti raspunde penal, iar viata va va oferi fix raspunsul întrebării.. Ce naiba căutați acolo?? Mi-e rusine cu voi, mi-e rusine cu cei care isi bat joc, mi-e milă de cei care trec acum..elevi și părinți bolnavi de Covid…Aloha!!! Treziti-va. La naiba cu politica voastră de 2 lei. Scarba este imensa..Va transmit mesajul tuturor celor care vor sa mai faca carte.

 3. Da, cum sa nu…si marmota…ca eu traiesc pe luna, muncesc de doua ori, imi luati din salariu de trei. Serios? S -au deblocat posturile: online sa le predea cei care vor veni dupa deblocare: sa-i remedieze, sa-i consilieze, sa-i recupereze cat vrea. Eu n-am chef. Sunt pe jecmaneala.

 4. Si profesorii or sa primească acel spor de calculator pe care îl primesc cei de la IT si cine mai lucrează cu calculatorul etc?
  Dacă în toate scenariile e prevăzut si online cred ca normal ar fi sa fie prevăzut si acel spor.
  De ce unii sa beneficieze de el si alții nu?

  1. Sigur ca da, doamna,toate sporurile din lume merg catre profesori….Doar la asta va este gandul, la cat mai multi bani (nu conteaza de unde jecmaniti) si la cat mai putina munca (vacante peste vacante, excursii,zile libere) si, daca e posibil, sa nu va faceti deloc datoria (ca de vocatie si placere nu mai vb).

   1. Să spui unui profesor că doar la bani îi este gândul, ca și cum ar avea cine știe ce salariu și sporuri nenumărate, că jecmănește ( pe cine și cum??) e culmea cinismului.
    Sunt profesori care nu își fac treaba, sunt mulți, aici aveți dreptate. În orice domeniu, în România, daca poți trage mâța de coadă, o tragi. Ăștia suntem.
    Cu vocația și pasiunea lăsați-o mai ușor. Nicăieri nu sunt doar oameni cu vocație. Important este să îți faci meseria responsabil.
    Și, în general, dacă găsiți că a fi profesor este așa de tentant, poftiți în sistem! Cu pasiune, vă rog! Fără măriri de salariu, fără sporuri, fără pretenții.

   2. @ Otilia, mergeți într-o excursie numai o zi, cu 50 de copii, și să ne povestiți seara cât de relaxată v-ați întors!
    Mulți dintre cei care sunt în afara sistemului se pricep mai bine ca profesorii! Știu ei mai bine și cum se predă, și cum se pun note, și câte zile libere s-ar cuveni… Ne știu chiar și gândurile! Nu înțeleg de ce nu s-au făcut ei profesori, dacă sunt atât de cunoscători! Și nu înțeleg de ce se plâng că nu le-au fost copiii de 6 luni la școală, dacă profesorii nu sunt buni de nimic. Ar trebui să se simtă norocoși!

   3. Iti doresc sa ai tu parte de: banii si excursiile mele. Iti mai doresc si sa ai parte de vacantele mele, dar pentru asta ar trebui sa te faci profa. Daca nu stii cum, te indrum eu. Zilele mele libere sunt si ale tale, desteapto! Asta daca nu ai vreun patron la privat care te-a legat de glie. Altfel nu se explica frustrarea cu care vorbesti. Iar despre placere, hai fugi, ti se pare ca-s vremuri pentru asa ceva? Despre vocatia altuia comentezi cand te pricepi la ceea ce face respectivul. Altfel dai doar din gura. In concluzie, Otilia, ce sa zic, spor!

   4. @Otilia
    Înțeleg că există două categorii: profesorii și restul lumii. Dar dvs. (ca făcând parte din restul lumii) la ce vă este gândul? Nu de alta, dar eu nu pot citi gândurile altora (ca dvs.) și sunt nevoită să întreb…
    Și dacă avem vacanțe, excursii, zile libere, muncă puțină și „toate sporurile din lume” de ce nu vă faceți profesor? Vă oprește cineva?

  1. Platforma de gunoi de grajd din fundul gradinii. Presupunand ca sunt atat de avuti sa aiba si acea amarata de vaca. Astia vorbesc de invatamant online si nu realizeaza ce OZN-uri debiteaza raportat la realitatea din teren: scoli in varf de munte cu program doar dimineata ca nu exista curent. Aia cum vor avea ore? Cu srmnale…de fum???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș acuză de abuz de putere Inspectoratul Școlar Mureș, care ar fi blocat admiterea în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor la clasele Liceului UMFST, deși acesta avea autorizare de la Ministerul Educației

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunțat, miercuri, că Liceul UMFST „George Emil Palade”, înființat de în baza unui ordin al Ministrului…
Vezi articolul

Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face…
Vezi articolul

Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală, spun sindicatele din Învățământ, care avertizează: Vom da statul în judecată, dacă guvernanții ne obligă să plătim pentru eșecul lor

Sindicatele din Învățământul preuniversitar avertizează Guvernul României că „va ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea…
Vezi articolul

Geografia nu este materie de Bacalaureat în ”viziunea Andronescu”. Societatea Română de Geografie: un ministru sau un consilier nu doreşte ca Geografia să formeze conştiințe

O petiție lansată pe internet pentru menținerea Geografiei ca variantă de opțiune pentru examenul de bacalaureat a strâns deja peste 6.500 de semnături. Profesorii au reacționat astfel după anunțul de…
Vezi articolul