Nivelul de educație al românilor influențează decisiv câștigurile salariale ale acestora, potrivit unui publicației statistice anuale a Institutului Național de Statistică (INS). Absolvenții de studii de studii de doctorat câștigau în anul 2022 de 2 ori mai mult decât media înregistrată la nivelul țării. Cei care au absolvit studii de master și licență au salarii cu 65%, respectiv 45% mai marii decât media, în timp ce absolvenții de școli profesionale au câștiguri medii orare sub medie.
Salariații cu cele mai mari câștiguri sunt cei care au absolvit ciclurile de licență, master, sau doctorat, se arată în publicația statistică anuală „Disparități salariale. Factori de influență – anul 2022”, întocmită de INS. La polul opus sunt persoanele cu niveluri scăzute de educație și cele care nu au diplome de absolvire a unei școli.
Potrivit publicației, salariul mediu orar al unui absolvent de studii de doctorat era în anul 2022 de 2 ori mai mare decât cel al mediei pe economia națională. Acesta câștiga în medie în anul 2022 79,25 lei/oră brut (47,13 lei/oră net). Astfel, câștigul mediu anual al unui absolvent de doctorat era de 151.422 lei/an.
Câștigurile medii pentru absolvenții de licență și master
În ceea ce privește absolvenții de licență și master, câștigurile lor sunt cu 45%, respectiv 65% peste medie. Cei care au finalizat studiile de licență aveau venituri medii de 57,84 lei/oră brut (35,13 lei/oră net), iar absolvenții de studii de masterat câștigau 66,41 lei/oră (40,38 lei/oră net). Anual, aceștia câștigau 112.892 lei/an, respectiv 129.203 lei/an.
Sub medie se poziționează salariații care au terminat forme de învățământ de nivel cel mult post secundar, adică școli postliceale de specialitate sau școli tehnice de maiștri.
Cele mai mici salarii medii orare sunt ale celor care au terminat doar școala primară – 40,16 lei brut (24,81 lei net).
Câștigul mediu orar brut și net după nivelul de educație în octombrie 2022:
„Câştigurile salariale medii lunare aferente bărbaţilor din întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi, le-au depăşit pe cele ale femeilor pentru toate nivelurile de educaţie”, se mai precizează în publicație.
Cele mai mari discrepanțe între câștigurile medii brute lunare ale bărbaților și femeilor se înregistrează în rândul absolvenților de studii primare. Salariile medii ale bărbaților erau acum 2 ani cu peste 18,9% mai mari decât cele ale femeilor.
Câștigurile salariaților de sex masculin sunt cu peste 18,6% mai mari în cazul angajaților care au absolvit studiile de licență, spun specialiștii INS. Concret, femeile câștigau în medie în anul 2022 cu 1.115 lei/lună mai puțin decât bărbații.
Pentru cei care au finalizat studiile liceale, profesionale, universitare de scurtă durată și de masterat, diferențele dintre câștigurile salariale ale bărbaților și femeilor sunt de peste 16,7%, respectiv 15,5%, 14,3% și 13,7%.
Salariul mediu lunar al bărbaților cu studii de universitare de scurtă durată a fost cu 729 lei/lună mai mare decât al femeilor, iar cei cu studii de masterat au avut salarii cu 982 lei/lună mai mari decât cele ale femeilor.
În ceea ce privește absolvenții de doctorat, femeile au câștigat cu 530 lei/lună mai puțin decât bărbații.
Cea mai mică disparitate salarială de gen este observată în rândul absolvenților de școli postliceale – 169 lei/lună.
DOCUMENT – INS – Disparități salariale. Factori de influență – anul 2022:
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.