INS: Salariul mediu net în învăţământ a scăzut în august, pentru a doua lună la rând, până la cel mai mic nivel din 2019

1.437 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Salariul mediu net din Învăţământ a fost în luna august 2019 de 3.077 lei, potirvit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. În toate cele 7 luni din 2019, anterioare acesteia, salariul mediu net a avut valori mai mari.

Cel mai mare nivel al salariului mediu net din Educaţie a fost în luna iunie – 3.657 de lei. Scăderea din august, faţă de iunie, este de 580 de lei, adica 15,8%. Evoluţia salariului mediu net în perioada vacanţei are scăderi în sectorul bugetar în general, şi în Învăţământ, în special. Scăderea faţă de iulie este de 3,2% pentru că în iunie-iulie s-au acordat tichete de vacanţă, şi au fost concedii de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, cum ar fi sumele reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, explică cei de la INS.

 

Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi, potrivit INS.

Din septembrie anul trecut salariul mediu din Educație a depăși salariul mediu net la nivelul întregii economii, aproape în fiecare lună. Salariul mediu net pe Economie era în august de 3.044 lei.

În sistemul de învățământ lucrează circa 236 de mii de cadre didactice, potrivit INS

FOTO: Image by Bruno Glätsch from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea…
Vezi articolul

HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua

La 1 ianuarie 2021, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezentau 16,3% din populația totală a Uniunii Europene. Până în 2050, tinerii vor reprezenta 14,9% din populația…
Vezi articolul