Salariul mediu net din Educație a scăzut cu 477 de lei în iulie, prima lună de vacanță. Sporurile, plata cu ora și voucherele influențează masiv veniturile din Învățământ

2.710 vizualizări
10 lei
FOTO: Edupedu.ro
Salariul mediu net din învățământ a fost de 3.180 de lei în luna iulie, prima lună de vacanță, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată o scădere 13% față de luna iunie, lună în care profesorii au fost în activitate și în care s-au dat sporuri și sume pentru plata cu ora, la care se adaugă și plata voucherelor de vacanță. Pe perioada vacanței profesorii și personalul din Educație nu încasează anumite sporuri și sunt sistate contractele pentru plata cu ora.

Evoluția salariului mediu net în Educație arată că în acest domeniu, în luna iulie a avut loc cea mai mare scădere salarială din întreg sectorul bugetar (13%), față de 2% în administrație publică și 1,1% în sănătate. Potrivit INS reducerea vine ca urmare a acordării în luna precedentă (iunie) a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), la care se adaugă reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

În ultimul an creșterea salariului mediu net din Educație a fost de 481 de lei, potrivit datelor oficiale. În iulie 2018 salariul era de 2699 de lei, iar un an mai târziu de 3.180 de lei.

Salariul din prima lună de vacanță a ajuns mai jos decât cel de la începutul anului, potrivit datelor INS. Asta arată influența mare pe care veniturile din sporuri, plata cu ora sau tichete de vacanță o au asupra salariului mediu net din acest domeniu.

Din septembrie anul trecut salariul mediu din Educație a depăși salariul mediu net la nivelul întregii economii, aproape în fiecare lună. Salariul mediu net pe Economie era în iulie de 3.119 lei.

În sistemul de învățământ lucrează circa 236 de mii de cadre didactice, potrivit INS.

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

FOTO: Edupedu.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile să fie închise imediat la o rată de 6 la mie în localitate și să poată decide singure trecerea în online, cu prioritizarea prezenței fizice a anilor terminali – solicitare din partea Federației Asociațiilor de Părinți care mai cere eliminarea tezelor și flexibilizarea modului de predare

Revenirea la decizia de suspendare a cursurilor la o rată de infectare de 6 la mie în localitate, solicitată într-un comunicat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți Edupart. Organizația…
Vezi articolul

Numărul maxim de elevi într-o clasă va putea fi majorat dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Educației / Măsurile „pentru cuprinderea tuturor copiilor, cetățeni ucraineni, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc”

Legea Educației va fi modificată prin Ordonanță de Urgență, anunță Ministerul Educației, pentru a putea înscrie în orice clasă, ca elevi, refugiații ucraineni, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor școlare vineri…
Vezi articolul

Elevii din Grecia se întorc în școli, în plină creștere a numărului de contagieri asociată variantei Omicron. În prima săptămână de cursuri, elevii și profesorii vor face trei teste antigen pentru detectarea coronavirusului, în loc de două

Aproximativ 1,6 milioane de elevi și profesori au revenit luni în școlile din Grecia după vacanța de iarnă, în mijlocul unei recrudescențe a contagierilor provocate de noua variantă Omicron, care…
Vezi articolul

„Măsura obligativității privind vaccinarea copiilor care merg la școală este o idee bună” – Anthony Fauci, directorul Institutului de boli infecțioase din SUA

Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic din SUA, a declarat duminică că susține măsura obligativității vaccinării împotriva COVID-19 pentru copiii care frecventează școlile, deoarece varianta extrem de contagioasă Delta a coronavirusului…
Vezi articolul