Institutul de Istorie a Religiilor (IIR) al Academiei Române își exprimă îngrijorarea profundă față de creșterea discursurilor fasciste, extremiste și antisemite în România, într-un comunicat public semnat de directorul instituției, dr. Eugen Ciurtin, document remis Edupedu.ro. Acesta denunță ceea ce numește o „recrudescență galopantă” a unor poziții publice care pun în pericol democrația și valorile civice fundamentale.
Potrivit instituției, care funcționează în cadrul Academiei Române, este o datorie academică, științifică și civică să atragă atenția asupra instrumentalizării religiei în scopuri totalitare. „România a suportat deja din plin oroarea dictaturilor de extremă dreaptă care au distorsionat, instrumentalizat și folosit ca armă religia în spațiul public”, atrage atenția IIR.
- Institutul precizează că se alătură demersurilor altor instituții naționale care au condamnat public recentele declarații și acțiuni cu caracter radical. Acestea sunt considerate de IIR ca fiind în contradicție cu principiile constituționale și cu legislația în vigoare, inclusiv cu ordonanțele care interzic simbolurile și manifestările de natură fascistă și legionară – OUG nr. 31/2002 și Legea nr. 217/2015.
În opinia cercetătorilor în istoria religiilor, dincolo de studiile de specialitate, istoria oferă nenumărate exemple de deturnare a valorilor religioase în sprijinul unor ideologii violente și totalitare. IIR avertizează că valorile autentice ale religiei – discernământul, asumarea, echilibrul și onestitatea – nu trebuie lăsate pradă manipulărilor și captivității ideologice.
„Dacă există în universurile religioase, așadar inclusiv în istoria religioasă a României, pe care le studiem mari valori religioase și democratice, acestea se cuvin aprofundate tocmai în momentele critice. Altminteri nu avem decât de pierdut, cu toții”, se arată în poziția oficială a Institutului.
Semnalul de alarmă vine din partea unei instituții a cărei misiune declarată este „combaterea radicalismelor religioase și a intoleranței etnice și confesionale” în societatea românească. IIR subliniază că nu poate rămâne indiferent în fața unor încercări de reabilitare a memoriei fascismului românesc interbelic și nici față de folosirea discursului religios în sprijinul intoleranței.
„Aceste derive amenință să alieneze și să distrugă cea mai fastă perioadă istorică a noastră”, punctează Institutul, cu referire la cele trei decenii de consolidare democratică din România postcomunistă.
DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul integral al Institutului de Istoria Religiilor, de vineri, 16 mai: