Inteligența artificială îngreunează tot mai mult identificarea plagiatelor, nu doar ajută împotriva fraudelor academice, iar problemele sunt abia la început – analiză Times Higher Education

1.149 de vizualizări
Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com
Inteligența artificială va putea fi capabilă să scrie lucrări și să întreprindă anumite cercetări la fel de bine ca oamenii, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la folosirea ei pentru plagiat și alte forme de fraudă academică. Ea este folosită deja și în instrumente educaționale, de evaluare și de identificare a fraudelor, dar vor putea acestea să țină pasul cu trișorii? – se întreabă într-o amplă analiză Times Higher Education.

Aceasta pleacă de la tentația de când lumea a mediului academic de a rezista în fața noilor tehnologii, considerând că acestea afectează adevărata învățare. În vremurile mai recente, însă, se face simțit un salt de la teama sfârșitului anilor ’90, că internetul va duce la o explozie a plagiatelor, notată în profesorului american Phillip Dawson “Defending Assessment Security in a Digital World”, la explozia tehnologică recentă, ce îngreunează activitatea celor care apără integritatea academică.

THE îl citează pe Tomáš Foltýnek, expert de la Universitatea Mendel din Republica Cehă, potrivit căruia detectarea plagiatelor devine tot mai greu de realizat, chiar și cu ajutorul tehnologiilor avansate, din cauza instrumentelor de parafrazare automată, pasajele copiate astfel trebuind verificate în raport cu volume imense de date deținute de companii precum Turnitin.

  • Acestea apelează la rândul lor la experți și la tehnologii de ultimă generație – o reprezentantă Turnitin e citată spunând că aceasta a angajat analiști experți în prelucrarea limbajului natural. Potrivit companiei, inteligența artificială poate să fie folosită și pentru a ușura activitatea academică și de evaluare – permițând de exemplu evaluatorilor să ofere simultan feedback comun tuturor care au oferit același răspuns – dar și pentru activități de protejare a integrității academice, precum similaritățile de codificare în cazul proiectelor de informatică.

THE îl citează pe un alt expert american, Jesse Stommel de la Universitatea Mary Washington din Virginia, potrivit căruia tehnologia poate fi invocată înșelător în discuțiile despre plagiat și fraudă. “Nevoia noastră este să construim relații pozitive cu studenții, în care să avem discuții inteligente despre munca lor, despre citări, despre ce înseamnă și cum arată plagiatul”, afirmă acesta, susținând că instrumentele tehnologice folosite atât pentru a plagia, cât și pentru a combate plagiatul subminează aceste relații pozitive.

Potrivit analizei citate, avansul inteligenței artificiale și a tehnologiilor ridică și probleme juridice, similare, într-o oarecare măsură, cu cele demonstrate de un bot Microsoft în urmă cu 5 ani, care imita discursul urii și atitudini părtinitoare în mesaje rasiste de pe Twitter. În acest sens, este citată o altă expertă, Lucinda McKnight, care se întreabă: “Dacă un bot încalcă legea, cine e responsabil? Compania care a creat bot-ul? Oamenii care au selectat materialul folosit pentru a instrui bot-ul? Aceasta va fi un domeniu juridic imens pe viitor (…) la care vor fi nevoiți să se gândească și profesorii și elevii”.

  • Analiza conchide: “poate membrii comunității academice înșiși vor scrie și vor preda alături de propriul lor bot personalizat – ceea ce pune tot felul de alte întrebări referitoare la definirea originalității și a perspectivei autentice. Dar ce e clar este că avem nevoie să discutăm aceste chestiuni cât mai repede, înainte ca viitorul să ne-o ia înainte”.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primarul din Ciugud, Alba: Când intru în curtea școlii și 50 de copii îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri, în condițiile în care eram pe desființate, e clar că e o investiție bună / Descentralizarea în pandemie există

Când intru în curtea școlii și 50 de copii sar pe mine și îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri,…
Vezi articolul

Orban, despre recomandarea Avocatului Poporului ca elevii cu peste 37,3 ºC să fie lăsați să dea acum examenul: Avocatul Poporului are niște atitudini care o transformă în dușmanul poporului / Elevii vor merge în sesiunea specială

Avocatul Poporului are niște atitudini, în ultima vreme, care o transformă în dușmanul poporului, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Universitatea București, în ziua comemorării Mineriadei…
Vezi articolul