Interzicerea portului de veșminte abaya în școlile franceze, aplicată din septembrie 2023 pentru elevele musulmane, este constituțională, a decis Consiliul de Stat din Franța

6.034 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Interzicerea portului de veșminte tip abaya în școlile din Franța, măsură intrată în vigoare în septembrie 2023 pentru elevele musulmane, este constituțională, a hotărât Consiliul de Stat din Franța, potrivit unei informări recente.

Forul care se ocupă să verifice dacă actele administrative corespund cu legea/constituția, înființat în 1799 de Napoleon Bonaparte, susține că decizia Ministerului Educației de interzicere se bazează pe legea din 15 martie 2004, care interzice semnele sau ținutele care manifestă ostentativ o apartenență religioasă în instituțiile de învățământ public.

Consiliul a subliniat că abaya poate fi considerată un astfel de simbol religios, în funcție de comportamentul celor care o poartă. În anul școlar 2022-2023, potrivit Consiliului de Stat, au fost raportate 4.710 incidente legate de încălcarea laicității în școli, dintre care aproape 2.000 au implicat purtarea abaya, o creștere semnificativă față de anii anteriori.

Dialogul dintre școli și elevii care purtau aceste ținute a arătat că acestea sunt folosite ca un mijloc de afirmare religioasă, susținut de argumente distribuite pe rețelele sociale, menite să ocolească interdicția prevăzută într-o notă emisă de Ministerul Educației la începutul anului școlar trecut, în septembrie 2023.

Consiliul de Stat a concluzionat că, astfel, purtarea abaya poate fi considerată o manifestare ostentativă a religiei și că interdicția impusă de ministrul educației este conformă cu legea, respingând mai multe cereri de anulare a acestei note ministeriale.

DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă al Consiliului de Stat din Franța:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ministrul Cîmpeanu, încurcat în propriile-i argumente. Susține că testele Brio nu sunt mijloace de învățare și nu trebuie omologate, deși compania avea obligația, în contractul de colaborare cu Ministerul Educației, să pună la dispoziție teste omologate

Ministrul Educației a declarat luni la televiziunea publică că, de fapt, angajații din Ministerul Educației, „colegii mei”, „nu cunosc legea”, în privința omologării testelor standardizate pentru evaluarea elevilor și că…
Vezi articolul