Franța va interzice portul abaya în școlile de stat: Când intraţi într-o clasă, trebuie să nu puteţi identifica religia elevilor atunci când îi priviţi, spune ministrul francez al Educației

1.523 de vizualizări
Foto: © Nataliia Maksymenko | Dreamstime.com
Franţa va interzice portul abaya în şcolile de stat, a anunţat ministrul educaţiei naţionale din această ţară, Gabriel Attal, care a precizat că decizia a fost luată în numele laicităţii, pentru a pune capăt controverselor din jurul acestui veşmânt larg şi lung purtat în mod tradiţional de unele eleve musulmane, scrie AFP, citat de Agerpres.

Ministrul francez al Educației a decis să nu se mai poată purta abaya la şcoală, a declarat Gabriel Attal duminică seara la postul de televiziune TF1.

Ministrul francez, care de la preluarea funcţiei, vara aceasta, a adoptat o atitudine fermă în problemele de laicitate, a apreciat că a te duce la şcoală în abaya este “un gest religios, menit să testeze rezistenţa Republicii (Franceze) asupra sanctuarului laic pe care trebuie să-l reprezinte Şcoala. Când intraţi într-o clasă, trebuie să nu puteţi identifica religia elevilor atunci când îi priviţi”, a explicat ministrul Attal la TF1.

Problema acestei ţinute tradiţionale este una sensibilă, Consiliul Francez de Cult Musulman (CFCM) apreciind la rândul său că abaya nu este un însemn religios musulman. Portul abaya este “mai ambivalent decât un văl”, potrivit lui Haoues Seniguer, specialist în islamism.

Legea din Franţa impune o separare strictă între stat şi religie. Se estimează că între 3,5 şi 6 milioane de musulmani trăiesc în această ţară cu 67 de milioane de locuitori.

Afişarea în public a unor simboluri văzute ca religioase a provocat în mod repetat controverse, în special atunci când este vizat islamul.

În 1994, a fost adoptată o lege ce permite doar portul de simboluri religioase discrete în şcoli.

Zece ani mai târziu, portul de văl pe cap în şcoli a fost total interzis, dar nu şi al acoperământului evreiesc kipa sau al crucii creştine. În 2010 a urmat interzicerea de a purta în public văl islamic integral, care acoperă toată faţa.

Noua decizie a actualului ministru francez al învăţământului a fost aplaudată de dreapta politică. Eric Ciotti, din partea partidului Republicanii, a scris pe platforma X (fostă Twitter): “Noi am cerut de mai multe ori interzicerea abaya în şcolile noastre. Salut decizia ministrului educaţiei naţionale care ne dă dreptate”.

În schimb, Clementine Autain, parlamentară franceză din partea partidului de stânga Franţa Nesupusă (LFI), şi-a exprimat indignarea în legătură cu “poliţia vestimentară”, calificând drept “neconstituţional” şi “contrar principiilor fondatoare ale laicităţii” anunţul lui Gabriel Attal.

Foto: © Nataliia Maksymenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Dacă tot s-a vorbit despre abaya in acest articol ar fi bine sa se arate o fotografie cu abaya si nu una cu o tânăra care poarta un fular care nu pare a fi Islamic ! Pare mai degrabă un șal lung ( cam ca cel purtat odinioară de femeile de la munte ) gândul ma duce la Vitoria Lipan din Baltagul … de ce ? Pentru ca parul nu este acoperit in integralitatea sa ! Ori primul rol pe care aceste veșminte tradiționale musulmane îl au este acela de a feri de ochii trecătorului podoaba capilară considerată ca fiind o atracție neautorizată pentru persoanele străine de cercul strict intim familial (soț, frate, tata, cumnat etc ) dar nu numai pentru bărbați … căci femeile stau acoperite si in cazul in care se regăsesc fata in fata cu femei ca si ele dar de alta religie si deci considerate simple cunoștințe si nedemne de a fi privite descoperite … anecdotic … in perioada Covidului am fost la un moment dat in Chat video cu mama unui elev musulman . Ei bine nu a apărut in fata camerei pana ce nu si-a pus hijshabul ( voal Islamic ) deși ea era singura in fata camerei eu la fel … si ca sa revenim la abaya – bine-nțeles ca era o măsura care se impunea de mult timp întrucât se încearcă din răsputeri subminarea legii laicității prin toate mijloacele posibile cel mai adesea indirecte … sub pretext de efect de moda șamd Si avertizez ca in articol este o informație eronata privind faptul ca in școlile republicane franceze ar fi interzise însemnele religioase musulmane si ar fi tolerate in schimb cele creștine sau evreiești !!! Nu este adevărat este o mare minciuna si o inducere in eroare grosiera a cititorului roman !! Nici un însemn religios de oriunde ar fi el musulman , creștin , iudaic , budist sau de ori care alta religie nu este autorizat in școlile de stat republicane ! Nu confundați cu școlile private ( cele care nu sunt sub contract cu statul in special ) unde acolo regulile sunt locale si sunt diferite de cele de la școala gratuită de stat . Marea bătălie a respectării principiului laicității se da in școlile de stat republicane acolo unde învață marea parte a tineretului țării si unde toți sunt egali fara a se cunoaște apartenența religioasă a fiecăruia dintre ei .Va mulțumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu 2009-2019. Când a desființat Școlile de Arte și Meserii: “liceele tehnologice sunt mai bine pregătite”. Când a văzut rezultatele la BAC 2019: “îi trimitem să învețe o meserie, pentru că nu ne naștem egali”

Anul acesta “îi trimitem pe cei care poate au mai puține abilități teoretice spre a învăța o meserie”, susține ministrul Educației despre absolvenții clasei a VIII-a care acum susțin Admiterea…
Vezi articolul

Un profesor susține că ar fi fost respins la interviu, în concursul de director la Școala Nana din Călărași, pentru că membri ai comisiei erau “înclinați” să o sprijine pe actuala directoare, care ar rămâne în post deși ar fi picat la proba scrisă / În comisie a fost un consilier inculpat într-un dosar penal alături de directoare

Singurul candidat rămas în concursul pentru funcția de director a școlii din localitatea Nana, județul Călărași, a picat proba de interviu, dar a contestat miercuri rezultatul, semnalând o situație ieșită…
Vezi articolul

Luare de poziție comună a studenților, elevilor și tinerilor, care cer ca românii să poată vota de la 16 ani: “Se observă o implicare civică și o cultură democratică din ce în ce mai pronunțată din partea generației tinere, fiind mult mai implicată în acțiuni civice care au ca scop consolidarea democrației”

Acordarea dreptului de vot tinerilor începând de la 16 ani este cerută unanim de Consiliul Tineretului din România (CTR), de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și de…
Vezi articolul