Introducerea competențelor digitale la grădiniță și un “program anual de skilling pentru profesori”, propuse în programul de guvernare

5.916 vizualizări
SURSA: pixabay.xom
Introducerea competențelor digitale la grădiniță este propusă în programul de guvernare al Guvernului Cîțu prin parteneriate cu sectorul IT, potrivit documentului publicat pe site-ul gov.ro. Documentul prevede și un “program anual de skilling pentru profesori”

Prin programul de Guvernare, Cabinetul Cîțu își propune dublarea nivelului de competențe digitale de bază până în 2028 (de la sub 30%, la 60%). Asta în condițiile în care rapoartele DESI ale Comisiei Europene arată că în anul 2019 aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul.

Competențe digitale de la grădiniță

“Încurajarea parteneriatului firmelor din sectorul IT cu sectorul educațional pentru introducerea competențelor digitale în toate ciclurile de educație inițială (începând de la grădiniță), cât și ca parte a formării profesionale continue”, este fraza din Programul de Guvernare care anunță intenția de a dezvolta activități de educație digitală pentru copiii de 3-5 ani.

Potrivit unui al document oficial, recent pus în consultare publică, este vorba despre Strategia pentru Digitalizarea Educației, SMART-EDU, în grădinițe există deja calculatoare care ar putea și ar trebui folosite, iar în unele chiar sunt folosite, la introducerea competențelor digitale pentru copii.

“Deoarece abilităţile de utilizare a calculatorului sunt esențiale în societatea de astăzi, în majoritatea grădiniţelor din România există cel puţin un calculator care poate fi folosit în activitatea didactică de predare-învăţare, deoarece instruirea asistată pe calculator stimulează şi mai mult interesul copiilor pentru nou. Conform prevederilor Curriculumului pentru educație timpurie (OM nr.4694/02.08.2019), în grădiniţa de copii, calculatorul poate fi folosit în mai multe momente ale zilei: în etapa de jocuri şi activități alese, în activităţile opţionale (tip „Prietenul meu calculatorul”) sau în cadrul activităţilor desfăşurate cu întreaga grupă de copii, ținând seama de unele recomandări și sugestii ale specialiștilor privind utilizarea calculatorului ca element benefic pentru dezvoltarea copilului, printre care menționăm folosirea unor programe digitale care ajută descoperirea, orientată spre învățare”.

Tot în strategie apare și informația că “peste trei sferturi (78,5%) din numărul PC-urilor aflate în grădiniţe au avut conectare la internet”.

Conform datelor Eurostat, în anul 2019 nu mai puțin de 43% dintre românii cu vârste între 16-74 de ani aveau competențe digitale reduse, clasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, Bulgaria (38%) fiind pe locul al doilea. La capitolul persoane cu abilități digitale superioare, datele arată că doar 10% din populație stăpânește asemenea competențe, România fiind și de această dată pe ultimul loc în Uniunea Europeană, Bulgaria având 11% în dreptul acestui indicator.

Prin programul CRED, finanțat din fonduri europene în valoare de 42 de milioane de euro, Ministerul pregătește în paralel revizuirea curriculumului actual de la învățământul primar și de la gimnaziu. Recent a fost aprobat prin Ordinul nr. 5765 din 15 octombrie 2020 documentul de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național”, în care apare conturat profilul absolventului pe competențe digitale.

Revenind la Programul de Guvernare, sunt date și câteva detalii despre planurile Guvernului pentru zona de școală și pentru profesori:

“Segmentele vizate de măsuri guvernamentale în domeniul competențelor digitale vor fi
următoarele:

  • Populația școlară, pentru nevoile de dobândire a competențelor digitale aferente fiecărui nivel educațional, cu accent pe zona pre-universitară:
    • Evaluarea și modificarea curriculei școlare pentru a include atât ore de digitalizare specifice vârstei și nivelului școlar cât și un demers de digitalizare transversală a modului de predare pentru toate disciplinele.
  • Investiții în competențele digitale de bază ale personalului didactic în programe regulate de training și în transferul de resurse umane IT către zonele deficitare:
    • Program anual de skilling pentru profesori în care vor fi implicate cadrele didactice din școli, pe principiul mecanismului, train-the-trainer”

Foto: pixabay.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii
  1. Deci s-a rezolvat problema scolilor cu spatii improprii de invatare si wc-urile in fundul curtii?! Si cu acordatea resurselor necesare tuturor copiilor, pentru a face scoala?! Nu-mi vine sa cred! Ura! Ura! Ura! Multumim din inima partidului! Mandra corabia, priceput carmaciul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul

Anchetă în Timișoara, după ce plânsul unui copil și țipetele unei femei auzite din stradă au fost înregistrate de o tânără. Educatoare: Trageți la răspundere responsabilii care fac posibilă o pseudo-educație

Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul