Introducerea de note la Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și legiferarea evaluării online – propunerea președintelui Federației Părinților

6.620 de vizualizări
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, propune ca din această toamnă elevii să primească note clasice la Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, și nu punctaje ca în prezent. O altă propunere este ca evaluările să fie realizate online.

Iulian Cristache, reprezentantul părinților, a avansat public următoarele propuneri:

  • “1. Din toamnă ar trebui legiferat on-line-ul, inclusiv evaluarea.
  • 2. Să se dea note la evaluările de la clasele 2, 4 si 6, și la simulări.”

“De ce spun asta? Tocmai pentru a avea o evaluare și notare standardizată. Dacă le aveam de acum, se putea echivala EN [Evaluarea Națională] și BAC-ul cu aceste note. Nu mai vorbeam de inechitate”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).

Amintim că România s-a numărat printre cele 8 țări care au susținut Testarea PISA 2018 pe hârtie, în timp ce elevii din celelalte 72 de state au dat testul pe calculator.

Reacția acestuia vine în contextul în care numeroși experți în educație susțin că România nu poate anula examenele de Evaluare Națională de la finalul clasei a VIII-a și de Bacalaureat 2020 – în contextul pandemiei COVID-19 – pentru că evaluarea profesorilor nu este standardizată, iar evaluările intermediare de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au fost slab pregătite an de an de Ministerul Educației.

Amintim că expertul în testare educațională Dragoș Iliescu avertiza, într-o analiză pentru Edupedu.ro cu privire la evaluările de la a II-a, a IV-a și a VI-a din 2018, că testele nu au fost egale ca dificultate, pe cele două numere pe care au fost administrate în fiecare clasă, și că rapoartele făcute de Centrul Național de Evaluare și Examinare din Minister sunt făcute pe itemi, dar fără a întoarce “scorurile totale, măcar pe componente ale testelor (componentele prescrise de cadrul de evaluare). Din acest motiv, nu putem estima care sunt procentele de populație școlară care performează la un anumit nivel; comparațiile între diverse grupuri se pot face la nivel de item, dar se fac de obicei la nivel de scoruri agregate și exact acest lucru nu poate fi făcut pe baza informațiilor din aceste rapoarte”.

“În aceste rapoarte nu avem de fapt analize, cu o singură excepție. Excepția este raportul de matematică și științe pentru clasa a VI-a. Este posibil ca acei colegi care au realizat această analiză să fi fost ei înșiși mai curioși sau poate ei înșiși sunt profesori de matematică și științe și deci mai înclinați spre a descoperi patternuri în date. Dar într-adevar acest raport oferă unele analize, cum ar fi comparații cu alți ani pe scoruri medii, procente de școlari care au rezolvat complet cerințele anumitor competențe, comparații rural-urban, legături ale rezultatelor la Evaluarea Națională pe diferite județe cu câștigul salarial mediu pe acele județe și așa mai departe”, avertiza Iliescu.

 


5 comments
  1. Sanatatea copiilor e cea mai importanta! Se gasesc solutii alternative pentru examenele nationale. Alte tari au gasit. Suntem ultimii la testele Pisa, dar ne purtam de parca am fi campioni. Riscati sanatatea elevilor prin organizarea examenelor!

  2. Asta e fie din ciclul “țara arde și baba se piaptănă”, fie o încercare de a îngrășa porcul în ajun de Crăciun.

  3. Stimați domni,
    Nu cred că înțelegeți situația în care ne aflam.Experti sunteți o grămadă.Nu ați făcut nimic în vremuri normale iar acum faceți tot posibilul că acești copii sa rateze bacul și evaluarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Psihologul Ioana Podină, despre introducerea camerelor audio-video în școli: Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Există și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal

Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro. „Anxietatea poate…
Vezi articolul

Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”

Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Concret, este vorba despre indemnizația…
Vezi articolul

Amnistierea plagiatorilor – Reacție dură a studenților: Facem apel la responsabilitate către Ministerul Educației. Să nu disimuleze lupta împotriva imposturii

Amnistierea plagiatorilor vechi, propusă chiar de forul care analizează acuzațiile de plagiat în doctorate, generează reacția dură a studenților. “Facem apel la responsabilitate către Ministerul Educației Naționale, solicitându-le continuarea luptei…
Vezi articolul