Un student la Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Alex Rădulea, absolvent al specializării matematică-informatică la liceu, a atras atenția asupra importanței disciplinelor din domeniul artă și subliniază că ar trebui incluse în curriculum pentru ca toți elevii să fie expuși la această arie, indiferent de filieră. Vineri, 14 februarie, a avut loc cea de-a doua dezbatere publică pe planurile cadru pentru liceu, organizată de Ministerul Educației la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.
„Expunerea elevilor la disciplină din aria artelor aduce beneficii pentru dezvoltarea personală, creativă, estetică, cognitivă, emoțională, socială, echilibrată a elevilor. (…) Acest fapt de a introduce discipline de artă în curriculum și de a avea un accent mai mare pe ele ar putea să fie un catalizator și pentru dezvoltarea culturală a societății românești. 75% dintre toți românii n-au fost niciodată la teatru la un spectacol de piatră sau la muzică”, a spus studentul.
Alex Rădulea a venit și cu o propunere pentru ca toți elevii, indiferent de profil să aibă posibilitatea de a studia discipline din domeniul artelor.
„Propunerea mea este de a crea un pachet de discipline opționale din aria curriculară arte, păstrăm educație muzicală, vizuală, adăugăm educație teatrală-cinematografică în clasa a XI-a și a-XII-a la CDEOȘ (n. red. curriculum la decizia elevului din oferta școlii, actualul CDȘ). Și putem să facem asta prin următoarea posibilitate: din ansamblul celor trei categorii de discipline opționale în CDEOȘ să mai creăm, una: arte”.
Discursul integral ținut de studentul Alex Rădulea:
„Eu sunt Alex Rădulea, student reprezentant la Facultatea de Teatru și Film a UBB. Așa cum spunea domnul (Gabriel – n. red.) Vrînceanu, absolvent de Mate-Info la liceu. Am observat la prima dezbatere ministerială că există clar un interes din partea elevilor cu privire la integrarea disciplinelor de artă în curriculum. De asemenea, aceasta e nevoie de interconexiune între artă și educație se observă și prin prisma inițiativelor independente ale elevilor sau ale școlilor care înființează sau dezvoltă trupe de teatru, de dans, ansambluri corale, instrumentale, ci cercuri de film, de critică, festivaluri, concursuri, olimpiade, tabere și așa mai departe.
În mod clar, expunerea elevilor la disciplină din aria artelor aduce beneficii pentru dezvoltarea personală, creativă, estetică, cognitivă, emoțională, socială, echilibrată a elevilor. Nu numai atât, dar v-aș pune la dispoziție o statistică îngrijorătoare. Acest fapt de a introduce discipline de artă în curriculum și de a avea un accent mai mare pe ele ar putea să fie un catalizator și pentru dezvoltarea culturală a societății românești. 75% dintre toți românii n-au fost niciodată la teatru la un spectacol de piatră sau la muzică. Practic, opt din 10 oameni, aproape opt din 10 oameni din această sală nu s-au dus niciodată la teară sau la operă. Nu în sala asta. Din punctul meu de vedere, în proiectul pus în dezbatere, integrarea disciplinelor de artă în curriculum este absolut binevenită și încurajată de breaslă, însă nu e îndeajuns.

În forma actuală a proiectului, toate filierele beneficiază de aceste discipline o oră pe săptămână în trunchiul comun din clasele a IX-a și a X-a după care nu se mai studiază. Propunerea mea este de a crea un pachet de discipline opționale din aria curriculară arte, păstrăm educație muzicală, vizuală, adăugăm educație teatrală-cinematografică în clasa a XI-a și a-XII-a la CDEOȘ. Și putem să facem asta prin următoarea posibilitate: din ansamblul celor trei categorii de discipline opționale în CDEOȘ să mai creăm, una: arte. Bun, îi atribuim o oră pe săptămână pe care o transferăm din cele minim cinci, maxim opt din opționalele care sprijină filiera, fie din opționale care sprijină specializarea sau profilul. Asta este o propunere.
În același timp poate să fie conectat și cu disciplina de dezvoltare personală sau orice altă propunere, astfel încât elevul își poate alege un opțional din acel pachet amintit adineauri și să continue să-și dezvolte și aprofundeze și să-și aprofundeze competențele transversale și de sensibilizare prin artă, inclusiv în clasa a XI-a și a XII-a. Și vreau să vă mai las cu o singură statistică apropo de matematică-informatică. Vreau să atrag atenția unui asupra unui risc major, pentru că, din punctul meu de vedere, este o atenție modestă asupra artelor și atât asupra competenței cheie date de standardul european de sensibilizare prin artă și educație artistică și culturală. Din totalul numărului de ore pe care le are un elev, adică 4320, pentru arte sunt alocate numai 72. Trei, șase cu trei și șase clasa a IX-a, clasa a X-a ceea ce înseamnă un procent de 1,6%”.
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Era pe vremuri, nu stiu daca mai exista, cooperativa “Arta si precizie”….Acum banuiesc ca astia vor sa duca mai departe traditia, dar in pas cu noile vremuri si sa-i zica scolii : “Cooperativa Arta si Religie”…..
ahahahaha… încă unul care s-a trezit el să propună materii de învățat la liceu!!! ahahaha… te doare mintea, bah băiatule!!!
dar cineva care să propună și ȘCOALĂ, CHIAR NU SE GĂSEȘTE??? doar baliverniști și prinzători de fluturi???
Asta nu e școală. E abrambureală.Din banii învățământului sa faci scalambaieli plătite mi se pare prea mult.
dar ceva matematică în liceele de artă nu ar fi mult mai bună ?