Învățătoare condamnată în primă instanță la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă față de elevi

2.060 de vizualizări
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță
Tribunalul pentru Minori şi Familie Brașov a condamnat la 8 luni cu suspendare și plata daunelor de 3.000 de lei fiecărui copil o fostă învățătoare, într-un caz în care părinții s-au plâns în 2017 de faptul că învățătoarea le teroriza copiii, potrivit Bună Ziua Brașov. 

Învățătoarea Eugenia Dobrescu preda la Școala nr 4 din Brașov în 2017 când au apărut înregistrări în care îi jignea pe copiii de clasa a II-a. Se pare că, potrivit mărturiilor de la vreme a respectivă, i-a şi agresat fizic şi i-a umilit în faţa colegilor. Întreg comportamentul fostului cadru didactic a fost unul scandalos, notează sursa citată, mai ales că înregistrările au fost făcute timp de mai multe luni şi demonstrau că acest comportament al învăţătoarei nu era unul izolat, ci unul permanent.

Instanța a decis, potrivit jurnaliștilor de la Brașov, „în conformitate cu art. 38 al. 1 Cod Penal. În baza art. 39 al. 1, lit. b Cod Penal stabileşte pentru inculpata Dobrescu Eugenia pedeapsa principală rezultantă de 8 (opt) luni închisoare. În baza art. 396 al. 4 Cod Procedură Penală rap. la art. 83 al. 1 Cod Penal amână aplicarea pedepsei principale rezultante de 8 (opt) luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani conform art. 84 al. 1 Cod Penal, termen care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii.”

Hotărârea poate fi atacată cu apel în 10 zile. Tribunalul a stabilit şi sumele pe care fosta învăţătoare trebuie să le plătească micuţilor drept daune. Acestea sunt cuprinse între 200 de lei daune materiale şi 3.000 de lei daune morale în cazul fiecărui elev, plus cheltuielile judiciare.

Cum s-a descoperit totul?

O fetiţă care învăţa în clasa doamnei Dobrescu a plecat cu părinţii într-un weekend în altă localitate, scrie bzb.ro. Fata aa fi avut un acces de somnambulism şi a plecat noaptea din hotelul unde era cazată cu familia. Ajunşi la psiholog, părinţii au fost întrebaţi dacă aceasta trăieşte într-un mediu plin de stres. S-au gândit că doar la şcoală ar putea fi probleme. Un băiat, coleg de clasă cu fata, le-a povestit părinților săi despre comportamentul învăţătoarei. Cele două familii au vorbit şi cu alţi părinţi şi cu toții au decis să o înregistreze pe învăţătoare.

Ce au auzit când au ascultat înregistrările:

„De ce pleci la 11? De ce pleci, mă, la 11? Taci, măăă! Măăă! Băi, eşti numai cu glasul! Vezi că îţi trag una de nu te vezi! De ce pleci, mă, mâine la 11 de la şcoală? Ia să văd, care e ăla care nu ştie? Numai tu, tu şi cu gura înainte!!! Vezi că ai o problemă! O să devii un copil depresiv dacă eşti aşa, numai tu, numai tu, egoist!”;

„Ia şi scrie, că te strâng de gât! Ia şi scrie, că te mănânc! Nu face aşa că te duc în grădina zoologică, acolo te duc! Ia şi scrie! Până nu scrii tot pe caiet, nu scrii nimic la tablă! Te mănânc! Te mănânc, nu alta. Ia şi scrie sim-plu! Nu ţi-e ruşine, tâmpitule ce eşti!”;

„Ia vino, mă, încoa’, la mine! Umflatule! Vezi că te-ai şi îngrăşat, tragi un fund după tine!… Unde ţi-e lucrarea?”.

Eugenia Dobrescu are 40 de ani, era o învăţătoare cu mare experienţă la momentul faptelor, mai notează jurnaliștii citați. Între timp ea s-ar fi retras din activitate.

Alte cazuri de cadre didactice în justiție

Învățătoarea Monica Chiorean de la Liceul de muzica “Sigismund Toduta” a fost condamnată în octombrie 2015 de Judecătoria Cluj-Napoca la 60 de zile de muncă în folosul comunității, plus un termen de încercare de doi ani, potrivit ziare.com. Asta după ce l-ar fi făcut pe un elev „tâmpit” și „nebun”. Aceasta s-a întors la catedră, după ce a contestat în civil întreruperea contractului de muncă.

În noiembrie 2017, învățătoarea Luminiţa Gheorghe, cu o experiență de 30 de ani în învățământ, de la Colegiul ”Ana Aslan” din Brăila, a fost condamnată de Judecătoria Brăila la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru purtare abuzivă, potrivit adevărul.ro. Aceasta i-a jignit pe mai mulți elevi din clasă, iar Poliţia şi Inspectoratul Şcolar s-au autosesizat după ce unul dintre părinţi a înregistrat-o pe învăţătoare şi a postat înregistrarea audio pe Youtube.

Luna trecuta un profesor de sport de la şcoala generală din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost condamnat la 4 luni de închisoare cu executare, potrivit Mediafax, după ce a lovit, în timpul orelor, doi elevi, în condiţiile în care unul îl atinsese cu mingea. Sentinţa nu este definitivă.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasament al celor mai populare universități românești: Babeș-Bolyai, A.I. Cuza și ASE – pe primele locuri în topul Unirank, dominat la nivel global de MIT, Harvard și Stanford

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea A.I. Cuza din Iași și Academia de Studii Economice (ASE) din București ocupă primele locuri într-un clasament al celor mai populare instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul

„Asumăm o creștere mică a numărului de cazuri, pe care o putem gestiona”, anunță ministrul Sănătății în contextul redeschiderii școlilor, restaurantelor și teatrelor: „Dacă nu se respectă regulile, intervenim cu restricţii în anumite zone”

În condiţiile în care se redeschid restaurantele în interior, cinematografele, teatrele şi şcolile, „putem gestiona o creştere a numărului de cazuri, o creştere mică pe care o asumăm”, a declarat…
Vezi articolul