Iohannis a promulgat legea prin care se poate reduce norma profesorilor cu vechime în învățământ de peste 25 de ani, indiferent de bugetul școlii

21.076 de vizualizări
Inspecțiile școlare, norma profesorilor
Foto: Pexels.com
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care norma profesorilor cu vechime în învățământ de peste 25 de ani și cu gradul I se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, indiferent de bugetul școlii. Concret, modificarea adusă este eliminarea condiției existente până acum în lege: “cu încadrarea în bugetul aprobat”. Aceeași lege prevede că norma didactică de predare-învățare-evaluare se poate reduce și pentru cadrele didactice din corpul profesorilor mentori.

Administrația prezidențială anunță într-un comunicat de presă că președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 7 iunie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 262 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 301/28.06.2016).

Legea promulgată elimină condiția de buget existentă până acum pentru acordarea reducerii normei didactice în cazul profesorilor cu vechime. Mai exact, actul normativ prevedea până acum că reducerea se putea face, dar “cu încadrarea în bugetul aprobat”.

Legea promulgată astăzi prevede următoarele:

“1. Alineatul (4) al articolului 262 se modifică şi va avea următorul cuprins:

‘(4) Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.'”

Cum arăta alineatul (4) al articolului 262, înainte de modificarea promulgată astăzi:

“(4) Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, cu încadrarea în bugetul aprobat.” (Sursa)

Norma didactică se stabilește în modul următor:
 • reprezintă un post de educator pentru fiecare grupă cu program normal, constituită în educația timpurie
 • este echivalentul unui post de învățător pentru fiecare clasă din învățământul primar
 • norma didactică are 18 ore pe săptămână în cazul profesorilor de gimnaziu și liceu
 • norma didactică are 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică
 • pentru personalul didactic din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: profesori la predare – 16 ore pe săptămână; profesor-educator și profesor pentru instruire practică – 20 de ore pe săptămână
Traseul legii promulgate astăzi de Klaus Ioahnnis

Legea a fost inițiată în 2016 de mai mulți senatori PSD, printre care Liviu Pop și Ecaterina Andronescu. În expunerea de motive, inițiatorii spun că în forma inițială reducerea normei pentru profesorii cu vechime și grad I era condiționată de încadrarea în bugetul aprobat al școlii.

“Se dorește eliminarea sintagmei ‘cu încadrarea în bugetul aprobat’. (…) Datorită modalității de stabilire a bugetului raportat la costul standard/elev, bugetul aprobat este insuficient pentru mai bine de 90% din unitățile de învățământ din județul Maramureș”, se mai arată în expunerea de motive.

Guvernul Cioloș nu a susținut adoptarea acestei legi. În Punctul de vedere al Guvernului anexat proiectului de lege se arată că modificarea “poate conduce la influențe financiare suplimentare asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat prin majorarea numărului de ore plătite pentru personalul existent sau angajarea altor cadre didactice pentru acoperirea acestora”.

Vezi aici traseul legislativ al actului normativ

1 comment
 1. Legiuitorului i-au scapat din vedere anumite particularitati.Sunt profesori cu peste 25 de ani vechime si doctorat pe care o celebra ordonanta de urgenta adoptata de guvernul Ciolos la ultima lui sedinta ii obliga sa astepte patru ani,atentie, dupa definitivat, pentru echivalarea titlului stiintific de doctor cu gradul didactic I.Ei se afla intr-o asemenea situatie pentru ca au lucrat in invatamantul universitar si sunt nou-veniti in noul sistem,desi au vechime cu asupra de masura la catedra.Pe deasupra,vin de la superior la inferior,iar invatatorilor care ocupa la pretransfer posturile profesorilor fara concurs li se echivaleaza gradele.
  Pe de alta parte,daca noua lege a salarizarii conditioneaza plata sporului de doctorat de sustinerea organica a gradelor,corect ar fi ca toti profesorii cu doctorat si 25 de ani vechime,indiferent de grad sa beneficieze de reducerea normei didactice.
  Un alt lucru pe care as dori sa-l semnalez se refera la fisa de evaluare.Doctoratul se puncteaza doar daca e legat de obtinerea gradului I(prin echivalare 10 puncte,prin obtinere etapizata a gradului I plus doctorat 14 puncte).Daca avem alte conditii,corect ar fi ca doctoratul sa fie decuplat de grade si sa primeasca punctaj separat.Nu sunt mai relevante tot felul de masterate obscure,cursuri,cursulete si tot felul de reconversii profesionale care sunt punctate cu asupra de masura.
  Astept cu nerabdare ca noua lege a educatiei sa indrepte situatia.Doamna ministru se lauda ca la inceputul lui iunie depune legea in parlament,o rog sa tina seama si de aceste aspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea distanței din jurul școlilor și grădinițelor în care masca este obligatorie, precum și închiderea cazinourilor și sălilor de jocuri de noroc din București – pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență

Purtarea măștii ar putea să fie obligatorie pe un perimetru de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, și nu la o distanță de 100 de metri…
Vezi articolul
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com

Răzvan Cuc, PSD: „Cu ‘România educată’, cetăţeanul de la Cotroceni a câştigat alegerile din 2014. Au trecut 7 ani de când proiectul lâncezeşte”. Iohannis: „Se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ pentru implementare”

Senatorul PSD Neamţ Răzvan Cuc a scris, luni, pe Facebook, că au trecut 7 ani de când proiectul “România Educată” trebuia implementat, proiect pe care Klaus Iohannis l-a anunțat încă…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în…
Vezi articolul