Iohannis: Cercetarea este, alături de educație, șansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să îl ratăm

406 vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captura Facebook.com
“Pandemia de COVID-19 a reconfirmat rolul pe care cercetarea și inovarea îl au în depășirea crizelor, indiferent de natura lor. În cercetare ne punem speranțele pentru un tratament viabil și un vaccin împotriva SARS-COV-2 care să ne ajute la depășirea acestei crize profunde”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Aflat într-o vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea, președintele a afirmat că, “în ultimii ani, cercetarea din România din păcate nu a beneficiat nici pe de parte de atenția și finanțarea cuvenite, situație care a avut indiscutabil un impact negativ asupra calității vieții noastre a tuturor”. 

Amintim că guvernul Orban a acordat cercetării, pentru anul în curs, cel mai mic buget din istoria recentă. 

“România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaștere și inovare, de aceea trebuie găsite soluții pentru stimularea inovării, creșterea rolului cercetării în domenii ca medicina, biotehnoligia sau energia verde. România are un avanataj imens reprezentat de capitalul uman. (…) Dincolo de acest potențial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligență instituțională” a continuat Iohannis. 

Președintele a susținut că “finanțarea prin fonduri structurale reprezintă o soluție pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menținerea tinerilor medici și cercetători în țară, cât și la întoarcerea celor plecați sau la implicarea diasporei în proiectele din România”. 

“Cercetarea este, alături de educație, șansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să îl ratăm”, a susținut Iohannis.


3 comments
  1. S-a trezit din somn RoboCop de la Cotroceni si a mai emis niste cugetari! Poate “cerceteaza” in primul rand de ce exportam grau ca sa importam – de la vecini – aluat de paine congelat, de ce importam pana si ceapa sau usturoi si de ce nu mai suntem in stare sa fabricam nici macar chibrituri. Cu tot “capitalul uman” si “potentialul intelectual remarcabil” pe care, chipurile, il tot avem.

  2. Ghinion, ati ratat sansa cand ati oprit finantarea pentru testarea vaccinului anti covid la timisoara. Voi vorbiti de sansa finantarii? Am fost printre primii care au finalizat in vaccin. Puteam sa fim acum sanatosi si muuult mai bogati ca tara. Nu va e rusine, mincinosilor???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorii în neuroștiințe cognitive Andrei Miu și Simina Pițur au lansat primul podcast realizat de oameni de știință români despre modul în care funcționează creierul uman – “Podcastul de Neuroștiințe” / Primul episod poate fi ascultat pe Spotify sau YouTube

Cercetătorii Andrei Miu și Simina Pițur au lansat primul podcast de neuroștiințe realizat de oameni de știință români din acest domeniu, după cum anunță Laboratorul de neuroștiințe cognitive al UBB…
Vezi articolul
Mobilități virtuale

Universitatea Babeș-Bolyai, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, va elabora strategia României în comunicațiile cuantice

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT),…
Vezi articolul