Jocurile pe calculator sunt considerate oficial sport în liceele din mai multe state americane

952 de vizualizări
Proba de competențe digitale la Bacalaureat
Proba de competențe digitale la Bacalaureat
Jocurile video competitive, cunoscute sub denumirea de “esports”, au fost declarate sport de liceu în 8 state americane. Potrivit CNN, ”oficializarea” jocurilor pe calculator a început în statul Connecticut, căruia i-au urmat Georgia, Kentucky, Massachusetts și Rhode Island până în toamna anului 2018. Cele mai recente anunțuri făcute de Federația Națională a Asociațiilor de Licee de Stat, arată însă că și Alabama, Mississippi și Texas s-au alăturat mișcării.

În manualul jucătorului, sunt menționate câteva principii: “ESPORTS” vine de la sporturi electronice. A nu fi confundate cu jocurile video, pentur că e mult mai mult decât atât, scriu autorii. Ce le diferențiază este nivelul de organizare al jocurilor competitive între echipe, plus setul strict de reguli și limite.

“Esports” înseamnă, în opinia NFHS, muncă de echipă, comunicare, gândire straregică și leadership, în tote felurile în care sporturile scalsice sunt. ”E timpul să completăm definiia unui atlet”, arată ghidul.

Invitați la o competiție între licee, jurnaliștii de la CNN arată că se estimează că piața globală a “esport”-urilor va genera peste 1 miliard de dolari în 2019, potrivit companiei de cercetare Newzoo. Ea estimează, de asemenea, că publicul “esport” va ajunge la 454 milioane în acest an.

Două echipe de studenți cu șase jucători s-au confruntat fiecare într-un joc video numit “Smite”, unul dintre cele trei jocuri de înterzise până acum în liceu, în care se luptă reciproc zei și alte personaje mitologice.

Nu cu mult timp în urmă, în SUA a juca jocuri video pentru a trăi din asta era un vis, scrie CNN. Acum, unii jucători își susțin întreaga lor familie din asta, iar studenții consideră că poate fi un obiectiv tangibil în carieră. Jucătorii profesioniști pot face sute de mii de dolari pe an și pot concura pentru premii în valoare de milioane de dolari.

Exemplul lui Benjamin Lupo, cunoscut de gameri ca “Dr. Lupo”, este ilustrativ pentru asta, potrivir sursei citate. Tânărul joacă în mod profesionist și își transmite jocul online la o audiență de peste 7 milioane de fani.

Universitățile s-au adaptat imediat la acest fenomen. Universitatea New York și Universitatea din California, Irvine oferă acum burse pentru jocuri video, de exemplu. Traiectoria carierei pentru esport-uri este mai asemănătoare sporturilor tradiționale decât a fost vreodată – de la liceu și colegiu până la profesioniști, mai scriu cei de la CNN.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din Franța se redeschid progresiv de luni. Etalon al autorităților, în fața criticilor: o școală unde au continuat să vină copiii personalului medical și unde “nici elevii, nici profesorii nu s-au îmbolnăvit”

Franța își redeschide parțial, luni, școlile, mai întâi pentru profesori, ulterior pentru elevi, ca parte a măsurilor de relaxare treptate anunțate de autorități. Deși decizia sa a fost intens criticată…
Vezi articolul
Mihaela Stefan, Sorin Cimpeanu si Alexandru Rafila / Foto: Captura Youtube.com

VIDEO Cum vor asambla profesorii, pentru fiecare elev, kiturile de testare noninvazivă primite de școli: clip demonstrativ filmat de miniștrii Cîmpeanu și Rafila / “Durează circa 10 secunde realizarea unui set complet” – Cîmpeanu

În dimineața aceasta, miniștrii educației și sănătății au transmis o serie de trei videoclipuri referitoare la modul de testare de Covid-19 a elevilor din școli, iar printre acestea se află…
Vezi articolul