Jumătate de milion de stele nou descoperite și mii de asteroizi localizați în Calea Lactee, printre cele mai recente date transmise de sonda spațială Gaia

116 vizualizări
Foto: © davidhoffmannphotography | Dreamstime.com
Sonda spaţială Gaia, dedicată cartografierii Căii Lactee, a livrat marţi cea mai recentă colecţie a sa de date, care au dezvăluit o jumătate de milion de stele noi şi au precizat într-un mod fără precedent poziţiile în care se află peste 15.000 de asteroizi, informează AFP, scrie Agerpres.

Acest telescop construit de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care funcţionează de 10 ani la 1,5 milioane de kilometri distanţă de Terra, a dezvăluit în cel de-al treilea catalog al său din 2022 poziţiile şi mişcările a peste 1,8 miliarde de stele, oferind o vedere în 3D aproape completă asupra galaxiei noastre.

Însă până acum existau “câteva lacune, întrucât Gaia nu explorase în întregime zonele cerului deosebit de dense în stele”, denumite roiuri globulare, a explicat ESA cu ocazia publicării unui catalog intermediar – înaintea celui de-al patrulea catalog, complet, aşteptat pentru sfârşitul anului 2025.

Aceste roiuri globulare au nuclee atât de strălucitoare încât lumina poate “copleşi telescoapele care încearcă să obţină o vedere clară” şi constituie “piesele de puzzle care lipseau din hărţile noastre ale Universului”, a detaliat ESA într-un comunicat, conform Agerpres.

Gaia a selectat roiul globular Omega din constelaţia Centaur, cel mai mare care poate fi observat de pe Terra. Telescopul a dezvăluit existenţa a peste o jumătate de milion de stele care nu au putut fi observate până acum, deoarece erau prea apropiate unele de celelalte.

Rezultatul, “care depăşeşte aşteptările”, oferă “o hartă completă la scară mare a roiului Omega Centauri”, a subliniat Alexey Mints, coautor al studiului şi membru al consorţiului european Gaia.

Deoarece roiurile globulare se numără printre cele mai vechi obiecte celeste din Univers, observarea lor reprezintă o etapă crucială pentru oamenii de ştiinţă care vor “să confirme vârsta galaxiei noastre” sau să localizeze centrul acesteia, potrivit ESA.

O altă noutate: Gaia a precizat poziţiile în care se află peste 156.000 de asteroizi din Sistemul Solar, situaţi în Centura de Asteroizi (între planetele Marte şi Jupiter) sau mai îndepărtaţi, precum asteroizii troieni ai lui Jupiter, scrie sursa citată.

Graţie unei perioade lungi de observare (66 de luni, de două ori mai mult decât în cazul observaţiilor precedente), sonda europeană a calculat perioada lor orbitală cu o precizie de “100-200 de ori mai bună” decât telescoapele aflate la sol, a declarat Francois Mignard, coordonatorul ştiinţific al misiunii Gaia din cadrul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale (CNES) din Franţa.

Orbitele marilor asteroizi precum Ceres, Hygiea şi Metis sunt astfel măsurate în manieră cvasi completă.

Această realizare serveşte, între altele, la “îmbunătăţirea predicţiilor şi probabilităţilor legate de o apropiere sau chiar o coliziune viitoare cu Terra”, a precizat astronomul francez. 

Foto: © davidhoffmannphotography | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Extraordinara realizare, care arata ca UE are a capacitate de inovare tehnologica si stiintifica la cel mai inalt nivel in lume. Nu mai ramane decat ca un ‘consortiu” de nebuni politici sa destrame uniunea sau ca un alt consortiu, de asasini internationali sa provoace iun razboi mondial care ar nimici toate capacitatile de progres create in UE, SUA si in tarile democratice ale lumii. Ar fi deosebit de trist si… ar fi sfarsitul civilizatiei omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Romaniatv.net publică secvențe editate dintr-o înregistrare cu Miclea, în care pot fi auzite insulte la adresa președintelui / Mircea Miclea: Nu am avut acest interviu cu Romania TV. Este probabil o compilație, îmi cer scuze pentru interpretări și luări de poziție

Romaniatv.net a publicat secvențe editate din una sau mai multe înregistrări audio cu fostul ministru al Educației Mircea Miclea, în care pot fi auzite insulte la adresa președintelui. În înregistrările…
Vezi articolul
repartizare liceu 2020

Monica Anisie, despre rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024: Trebuie ca noi, profesorii, să-i susținem acum pe acești elevi care nu au reușit să obțină o notă foarte bună. Dacă noi îi blamăm, am pierdut acel copil

Monica Anisie, fost ministru al Educației, a declarat, în legătură cu rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, că „rolul nostru, al profesorilor, este să venim și să îmbunătățim, să…
Vezi articolul