Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Este important să fie studiat în școli, dezbătut public. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor

1.901 de vizualizări
Foto: presidency.ro
În contextul comemorării Holocaustului Romilor, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de omagiu, apreciind că e necesar să păstrăm memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului.

„În ceea ce privește comunitățile de romi, țara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială. Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acțiuni ferme de protejare a diversității, toleranței și drepturilor omului”, afirmă Iohannis.

“Nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm. Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului”, spune președintele.

Liderul de la Cotroceni atrage atenția că “astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”.

 


5 comments
  1. Nu am nimic personal cu rromii, dar faptul ca multi traiesc din asistenta sociala si alocatiile copiilor ( ca doar de asta traiesc, sa faca plozi pentru alocatii si apoi ii trimit la cersit sau daca se intampla sa ii trimita la scoala, si acolo beneficiaza de bursele sociale pentru ca parintii nu muncesc si nu au venituri, chiar daca nu au performante in invatare ). Cred ca ar trebui sa li se impuna conditii daca vor burse si ajutoare sociale : parintii sa aiba un salariu ,iar copiii lor sa frecventeze cursurile scolilor pe care le urmeaza si sa aiba performante scolare! Nu mi se pare corect fata de copiii care chiar invata, dar nu au posibilitati financiare si nu au loc la un ajutor din partea statului pentru a fi motivat sa isi continue pregatirea, de acei rromi care nu dau doi bani pe educatie ! Nu mai dati pomeni celor care nu contribuie cu nimic la dezvoltarea societatii, din contra, ne fac de ras si peste hotare, mergand la furat sau cersit ca sa traiasca bine, fara niciun stres ! Pe ce bani isi construiesc palatele pe care le poleiesc cu aur daca nu muncesc macar o zi la un job normal si cat impozit li se percepe pentru averile surde pe care unii le-au facut pe hotii , inselatorii, droguri sau femei usoare trimise la produs?
    Cum sa mai convingi un tanar sa invete ca sa aiba un job normal, daca se mediatizeaza si se incurajeaza lenea si hotia?
    Ce vina au generatiile prezente pentru ce au facut stramosii acestora?
    Inteleg ajutorarea celor cu adevarat bolnavi si inapti de munca fizica sau intelectuala, dar nu inteleg de ce sa intretin lenesii si hotii din banii mei si ai celor ce muncesc cinstit ca mine!
    Rusine sa le fie politicienilor care se folosesc de aceste pomeni ca sa isi castige electoratul care sa ii voteze! Se pare ca statul ne vrea prosti si multi, ca sa aiba cine sa ii voteze si sa ii aplaude in propagandele lui electorale! Rusine!!!

  2. Doar sa nu sărim calul cu “discriminarea pozitiva” si “corectitudinea politica”, d-le Iohannis. Eu nu sunt responsabil de ce s-a întâmplat acum 80 ani. Dacă mai trăiește cineva și este responsabil personal, ceea ce e greu de crezut, aplicați Legea.
    Cred ca e chiar important sa învățăm din ceea ce se întâmplă AZI în SUA și în Europa Occidentală și sa nu repetam greșelile de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu elevii de la clasă. Cîmpeanu: Prevederea ar putea intra în vigoare încă din anul școlar 2022-2023. Vom introduce obligația ca profesorii să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare

Ministrul Educației a anunțat că propune introducerea în Legea Educației a interdicției ca profesorii de la clasă să facă meditații cu elevii lor. Sorin Cîmpeanu a spus la Digi24 că…
Vezi articolul

RAPORT UNICEF: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei de COVID / Vaccinarea copiilor a fost întreruptă în toată lumea în perioada pandemiei, iar unul din cinci copii este nevaccinat, situație fără precedent din anul 2008

Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei de COVID. Vaccinarea copiilor a fost întreruptă în toată lumea în perioada pandemiei, iar unul din…
Vezi articolul