Lansările de carte din lume în anul 2023: de la romanul cu care Vargas Llosa își încheie cariera de scriitor, la cel mai recent volum al laureatului Nobel din acest an, Jon Fosse

3.606 vizualizări
Foto: Unsplash/ Gülfer ERGİN
Romanul-cântec de lebădă al laureatului premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa, cea mai nouă carte a lui Salman Rushdie, publicată după atacul căruia i-a căzut victimă, revenirea lui Bret Easton Ellis după o lungă tăcere literară sau opera ultimului laureat al Premiului Nobel pentru literatură, norvegianul Jon Fosse, sunt câteva dintre evenimentele literare de marcă ale anului 2023, relatează Agerpres.

EFE face o selecţie a unora dintre principalele lansări ale anului care se încheie: proză, eseuri, poezie şi benzi desenate, potrivit sursei citate.

”Le dedico mi silencio” este al 20-lea şi ultimul roman pe care îl mai scrie laureatul peruan al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, în vârstă de 87 de ani. Este povestea unui om care a visat la o ţară unită prin muzică şi a înnebunit dorind să scrie o carte perfectă care să spună această poveste.

“The Destruction”, de Bret Easton Ellis. După 13 ani de tăcere literară, Bret Easton Ellis, autorul romanului-cult al anilor ’90, “American Psycho”, călătoreşte către eul său adolescent, o naraţiune plină de suspans, teroare, erotism şi umor negru, caracteristici ale acestui autor-simbol al unei generaţii.

“Oraşul Victoriei”, de Salman Rushdie. În acest roman, pe care îl terminase deja atunci când a fost înjunghiat pe scenă de un terorist islamist la un eveniment literar din statul american New York, Rushdie se întoarce în India natală combinând saga epică, povestea mitică, realismul magic, romanul de aventuri şi povestea de dragoste.

”Fortuna”, de Hernan Diaz. Un roman care explorează dedesubturile capitalismului american şi puterea banilor prin intermediul poveştii misterioase a unui magnat din anii 1920 spusă în mai multe planuri care se completează sau se contrazic şi formează un puzzle.

“El viento conoce mi nombre”, de Isabel Allende. O poveste despre sacrificiul din spatele deciziei părinţilor de a-şi pune la adăpost copiii şi despre capacitatea unor copii de a supravieţui violenţei.

”Tânărul. Fotojurnal”, de Annie Ernaux, este ultima carte publicată în Franţa înainte ca Ernaux să primească Premiul Nobel pentru literatură, în care scriitoarea reflectă asupra relaţiei pe care a avut-o cu un bărbat mult mai tânăr decât ea, notează Agerpres, potrivit EFE.

”Lecţii”, de Ian McEwan. Când protagonistul acestui roman este părăsit de soţie şi lăsat să-şi crească singur fiul, încă bebeluş, el reconstituie amintiri din viaţa sa, marcată de relaţia traumatizantă cu profesoara sa de pian pe când era copil.

“The Last Chairlift”, de John Irving. O poveste de dragoste şi familie care este şi o pledoarie în favoarea libertăţii.

”La mala costumbre”, de Alana S. Portero. Povestită la persoana întâi, autoarea vorbeşte despre angoasa unei adolescente care simte că nu se potriveşte cu corpul ei sau cu ceea ce o înconjoară.

”Le Grand Monde”, de Pierre Lemaitre. Povestea aventurilor şi secretelor unei familii care deţine o fabrică de săpun în Beirut, un oraş aflat sub influenţă franceză după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, având drept fundal Războiul din Indochina şi Parisul de după război.

“El infierno”, de Carmen Mola. După “La Bestia”, cei trei scriitori reuniţi sub pseudonimul Carmen Mola (Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero) au lansat acest nou “thriller” istoric cu Madridul şi Havana secolului al-XIX-lea ca scene unde au loc crime sângeroase.

”Yo que fui un perro”, de Antonio Soler. Portretul unui abuzator în devenire, prin intermediul jurnalului unui tânăr student la medicină care din locuinţa sa îşi observă şi supraveghează iubita, care locuieşte peste drum.

“Armele luminii”, de Ken Follett. Povestea are loc în oraşul imaginar Kingsbridge la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi urmăreşte aventurile unui grup de familii ale căror vieţi vor fi date peste cap de Revoluţia Industrială.

”Collected Poems”, de Jon Fosse. O modalitate de a aprofunda opera scriitorului norvegian distins cu Premiul Nobel pentru literatură în 2023, autor de poezie, naraţiune, literatură pentru copii, eseuri şi teatru.

”Rezerva”, cartea de memorii a Prinţului Harry. Această carte controversată, care dezvăluie câteva dintre secretele familiei regale britanice, a ajuns rapid pe locul 1 la vânzări la nivel mondial.

”Cinema Speculation”, de Quentin Tarantino. Critica de film, teoria filmului, reportajul literar şi memoriile sunt amestecate în această carte a regizorului american.

“Blood of the Virgin”, de Sammy Harkham. Capodopera acestui caricaturist american care se cufundă în Los Angelesul anului 1971.

“Contrition”, de Carlos Portela şi Keko. Moartea, într-un incendiu straniu, a unuia dintre locuitorii din Contrition, un oraş fictiv, dar inspirat din viaţa reală în care trăiesc pedofili dovediţi, este punctul de plecare al acestui comic, punctează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ținta Ministerului Educației: Tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România, spune secretarul de stat Sorin Ion

„Este o țintă ambițioasă a Ministerului Educației ca până în 2029, tot ce înseamnă învățământ tehnologic în România să se desfășoare în sistem dual, asta înseamnă mai mult de jumătate…
Vezi articolul

Părinții care schimbă Bucureștiul: Grow Up Romania a lansat o campanie de înlocuire a panourilor “comuniste” din parcuri. Răspunsul autorităților: Să spună cetățenii că afișele nu sunt bune

“Bine că inventați voi roata!”, “Veniți să ne cereți să schimbăm panourile din parcuri când aveți statistică pe sector care să arate că cetățenilor nu le plac afișele existente”. Acestea…
Vezi articolul

DOCUMENT Toate școlile trebuie să raporteze Ministerului Educației, până pe 30 decembrie, câți elevi și profesori nu au dispozitive sau internet pentru acces la școala online, câți profesori s-au pensionat de la începutul anului

Câți elevi și profesori nu au dispozitive sau internet pentru acces la școala online, câți profesori s-au pensionat de la începutul anului și câți dintre cei care s-au pensionat lucrează…
Vezi articolul