Liceul din Pomârla, județul Botoșani, a pierdut dreptul de proprietate a 1.800 ha de pădure și a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare / Directorul unității de învățământ consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală

3.210 vizualizări
Foto: Liceul din Pomârla / Primăria Pomârla – Facebook.com
Liceul din comuna Pomârla, situată în judeţul Botoşani, a pierdut dreptul de proprietate şi administrare asupra unor terenuri forestiere de aproximativ 1.800 de hectare şi a unor terenuri agricole de peste 150 de hectare, în baza unei hotărâri judecătoreşti, potrivit Agerpres.

Liceul din localitatea Pomârla a obţinut proprietăţile imobiliare de la fostul boier Anastasie Başotă, în baza unui testament depus la Tribunalul Dorohoi în 1869. Anastasie Başotă, care a dat şi numele liceului din Pomârla, a decis, cu puţin timp înainte de a muri, să doneze jumătate din averea sa, care era formată din 6.000 hectare de pământ arabil şi 3.000 hectare de pădure, pentru crearea unui liceu care să-i poarte numele şi care să permită educaţia copiilor din mediul rural astfel încât absolvenţii să poată fi primiţi în orice universitate din Europa. Cealaltă jumătate a averii îi revenea unicei fiice în viaţă, Elena, căsătorită cu cneazul George Cantacuzino, guvernator al Basarabiei.

Liceul din Pomârla a obţinut, în 2007, printr-o decizie a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Botoşani, drept de proprietate pentru o suprafaţă de 1.808 hectare de teren forestier, dar şi pentru peste 150 de hectare de teren agricol.

Timp de mai mulţi ani, proprietăţile au fost exploatate în virtutea dreptului dobândit, însă, în 2011, controlorii Curţii de Conturi, invocând o prevedere din legea învăţământului, au considerat că liceul, aflat în subordinea administraţiei locale, nu poate deţine aceste terenuri şi că dreptul de proprietate trebuie transferat la Consiliul Local.

Actul de control al Curţii de Conturi a fost contestat în instanţă, iar Tribunalul Botoşani dă câştig de cauză unităţii de învăţământ. Soluţia primei instanţe a fost contestată, astfel încât Curtea de Apel Suceava se pronunţă definitiv, în 2021, în acest dosar, transferând terenurile din proprietatea liceului în cea a Consiliului Local Pomârla, în ciuda testamentului fără echivoc semnat de Anastasie Başotă.

„Pădurea, de anul trecut, este în domeniul public al comunei, nu al liceului şi îl administrează Consiliul local şi nu Consiliul de Administraţie al şcolii, dar pentru că nimeni nu ştie în ţara asta, niciun avocat al poporului, nicio altă instituţie, cum faci tu dacă ai dat titlul la Legea 18 …. vii şi îi rupi titlul?”, a declarat primarul din Pomârla, Dumitru Chelariu, care consideră că modul de transfer a proprietăţii este o formă de naţionalizare.

El susţine că deşi a militat pentru ca proprietatea să rămână a Liceului Anastasie Başotă, instanţa a decis în mod contrar, astfel încât terenurile ajung la administraţia locală. El admite că, prin această sentinţă, modul de utilizare a banilor este decis exclusiv de deliberativul local, mai scrie Agerpres.

„Cu mine au noroc, pentru că dacă va veni un primar care nu va vrea să dea nimic din veniturile obţinute din exploatarea terenurilor către liceu, banii pot fi folosiţi pentru orice. Banii pot ajunge la comună şi poţi face orice cu ei. Până în momentul acesta, niciun leu, absolut niciun leu, nu a plecat decât la liceu”, a subliniat primarul Dumitru Chelariu.

Din exploatarea celor 1.808 hectare de pădure şi cele 158 de hectare de teren agricol, liceul obţinea fonduri de aproximativ 1,5 milioane de lei pe an, de trei ori mai mult decât veniturile proprii ale Primăriei Pomârla.

Directorul Liceului „Anastasie Başotă”, Bogdan-Maricel Jîşcanu, consideră că decizia Curţii de Apel Suceava este imorală.

„Când am făcut ca lucrurile să meargă foarte bine, atunci s-a schimbat totul. Aşa merg lucrurile la noi. Dacă el (n.r.- boierul Anastasie Başotă) ar fi vrut să lase comunităţii, lăsa comunităţii. Este clar că este în afara intenţiei boierului. El a lăsat liceului. Ne întristează un pic. Noroc este că banii acum vin tot la liceu. Depinde ce va fi peste ani…”, a afirmat directorul Jîşcanu.

Institutul Liceal „Anastasie Başotă” a fost inaugurat abia la 18 februarie 1879. Institutul, care poseda internat, cantină, laborator şi farmacie proprie, a fost administrat până în 1906 de Epitropia Institutului „Anastasie Başotă”, ai cărei primi epitropi administratori au fost junimiştii Vasile Pogor şi Ioan Ianov. Cei doi l-au convins pe scriitorul Samson Bodnărescu, un alt junimist, să accepte funcţia de director al şcolii, funcţie pe care acesta a păstrat-o până la moartea sa, în anul 1902.

În perioada cât Bodnărescu a fost director, Liceul din Pomârla a primit vizita a numeroşi scriitori, precum Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor. După 1906, administrarea şcolii a trecut în sarcina Casei Şcoalelor.

Clădirea în care şi-a început activitatea liceul în 1879 fiind distrusă aproape integral în Primul Război Mondial, refacerea şi construirea de noi clădiri a fost realizată între anii 1929 – 1946. Începând cu anul 1936, pe lângă profilul teoretic al liceului, s-a creat şi un profil agricol, iar din 1948 până în 1966 liceul a fost transformat în Şcoala medie tehnică agricolă Pomârla. Ulterior, aici au funcţionat succesiv o şcoală profesională agricolă, o şcoală agricolă de maiştri şi o casă de copii şcolari. Începând cu anul 1998, liceul a fost reînfiinţat sub numele de Liceul teoretic „Anastasie Başotă”. 


1 comment
  1. NU SUNT DEACORD CU SENTINȚA CURȚII DE APEL SUCEAVA, AU PRODUS O MARE DISCRIMINARE, UN MARE NEADEVĂR, TOTAL INCORECT. DE CE SA NU FIE ACELE 1800 DE HA DE PĂDURE ȘI TEREN ARABIL ÎN PATRIMONIUL LICEULUI BASOTA LA CARE A FOST LĂSAT DREPT MOȘTENIREA. CURTEA DE APEL SUCEAVA FACE MULTE NEDREPTĂȚI. CRED CA CONDUCEREA LICEULUI DIN POMARLA NU TREBUIE SA SE DEA BĂTUT. TREBUIE SA SE ZBATA UN PIC. CA ACEASTA MOȘTENIREA SA NU FIE DATA PRIN INSTANTA, ÎN ALTA PARTE. INSTANTA NU ARE VOIE SA DISTRUGĂ TESTAMENTE DE MOȘTENIREA. SA SE MEARGĂ LA ÎNALTĂ CURTE DE JUSTIȚIE ȘI APOI LA CEDO.. LA CEDO SE VA RESPECTA ACEST DREPT DE MOȘTENIRE PE VIATA. NU VA LĂSAȚI STIMAȚI FOST COLEGI, PROFESORI, DOMNULE DIRECTOR. NU ACCEPTAȚI CA MOȘTENIREA SA FIE ÎNSTRĂINAT.. ESTE UN LICEU BINE ARENJAT, ÎNGRIJIT. LA CARE AM FOST PROFESOR ÎNTRE ANII 1994/1995, 1996, 1997, APOI ÎN ANUL 2006, 2007, 2008….7 ANI.. SA VA DEA DUMNEZEU SUCCES ÎN TOATE..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală a fost publicat. Ministerul Sănătății le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din…
Vezi articolul

Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, unde Iohannis are blocat un post de profesor din anul 2000 / În plină grevă a profesorilor, copiii au fost aduși de acasă special pentru eveniment

Președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier se află în vizită în Sibiu, joi, iar în cadrul acesteia vor ajunge, de la ora 12.35, la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, potrivit…
Vezi articolul