Liderul sindical Anton Hadăr: Cred că în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate. Erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor din Învățământ

39.664 de vizualizări
Anton Hadăr / Foto: George Călin / Inquam Photos
Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate”. Reacția vine după ce ordonanța-trenuleț, care urmează să fie adoptată în ședința Guvernului de luni, prevede că, în 2025, salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.

Noi suntem nemulțumiți din mai multe puncte de vedere de faptul că ne îngheață salariile în anul 2025. Înțeleg că asta se manifestă în nivelul întregului sistem bugetar, dar să nu uităm că și promisiunile trebuie respectate, la fel ca și prevederile legale. Am scris acest lucru într-un comunicat dat către presă și către universități și școli. Evident, și către domnul ministru cu care am terminat o discuție acum 2-3 minute și care înțelege situația noastră: mai bine nu promiți decât să promiți și să nu dai”, a precizat Anton Hadăr.

Acesta a spus că erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor din Învățământ:

„Este cazul aici să ne gândim la ceea ce se promisese după greva de anul trecut și s-a ajuns în situația aceea că noi nu putem să fim părtași la niște promisiuni finalizate și, cum s-ar spune, nu trăim în țara lucrului bine făcut, facem așa doar jumătăți de măsură, deci aici erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor noastre, că doar cu 4.000 lei pentru un debutant, fie el în învățământul preuniversitar, fie în învățământul superior (asistent universitar) cu 4000 net nu se poate să-l atragi pe cel mai valoros din seriile de absolvenți care termină facultățile în România și să vină în educație, fie el în învățământul preuniversitar, fie în învățământul superior. (…)”

„Sunt și alte aspecte pe care le-am invocat în comunicatul nostru: an după an, noi nu primim ceea ce ni se cuvine de la buget, nu se respectă, cu alte cuvinte, Legea învățământului preuniversitar și nici Legea învățământului superior.

Lucrurile acestea, evident, le-am discutat și cu domnul ministru acum câteva minute și le vom discuta imediat după sărbători, când vom avea întâlnirile noastre, după 8 ianuarie 2025, dar în ceea ce privește reacțiile noastre, precum probabil ați auzit, ne pregătim în perioada imediat următoare să protestăm, așa cum prevede legea. Mai întâi vor fi proteste cu oameni mai puțini, proteste desfășurate sub formă de pichetare în fața Guvernului până la jumătatea lunii ianuarie. Cred că în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate.”

Moderator: Dacă ce ați obținut în urma protestelor de anul trecut s-a tot prorogat și acum se blochează, tot credeți că mai pot oamenii să aibă încredere că ceea ce le promite un executiv se va și pune în practică?

Anton Hadăr: Datoria noastră este să ne luptăm, pentru că, din păcate, numai pe această cale să obțin drepturi. Deci, dacă ne-am luptat acum un an și jumătate la grevele din vara anului trecut, s-a obținut ceva. Fericiți am fi dacă ni s-ar da aceste drepturi fără să ieșim în stradă, fără să deteriorăm activitatea din acele zile, pentru că știți bine că se creează probleme dacă sunt protestele făcute în timpul anului școlar sau universitar. O luăm de la capăt, adică s-a promis ceva și nu s-a finalizat și trebuie să conștientizăm încă o dată că trebuie să i se acorde educației un rol prioritar. (…)

Citește și:
BREAKING Sindicatele din educație amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege

20 comments
  1. Greva pe timpul CCM in vigoare? Ne crezi prosti in continuare, vandutule? Aveti nevoie sa faceti economie pe salariile noastre? Niciodată, auzi tu, niciodată, nu voi mai face greva pentru interesele voastre politice. Nu mai sunt membru de sindicat. Vreau sa imi recuperez salariul pierdut pe timpul grevei din care ne-ati scos forțat.
    Sa faca proteste cei care nu au facut greva anul trecut. Si directorii. E randul lor sa cotizeze. Ca noi am fost prostii care au cotizat ca sa aiba salariile marite acolitii de partid. Nu, salariul meu nu s-a marit la demnitatea pe care o are un profesor in Finlanda. Mai abitir s-au înmulțit atributiile care nu exista in fisa postului, cu bursele, hartogaraia pentru comisia de violenta.
    Prorogarile la legea invatamantului nu va supara. Halal sindicat. Rolul lui e doar de fatada sa fraiereasca prostii si sa ofere beneficii unor clici comuniste.

  2. Am iesit din sindicat imediat dupa incetarea grevei, adica dupa ce am fost vânduťi de liderii de sindicat. Am pierdut multi bani, atunci, mai mult de atat, toate sperantele au fost spulberate. Podul acela plin de cadre didactice, rămâne o marturie a increderii in lideri, în politicieni.
    Acum se incearca doar, dau din gura, sa nu se spuna ca nu au facut nimic.

    1. Bine ca v-ati trezit. Din pacate, multi prosti care tot nu s-au trezit si cotizeaza la nemernicii astia platiti cu salarii speciale. Vânduți politic si tradatori.

  3. hmmm .. Hadar de la Romania TV?! ce proteste? alea înăbușite de liderii de sindicat in vara?! alea neanunțate in anumite scoli? nuuuu ….până nu se primenește și haina sindicală,nimic …niciun prostest!!!

  4. Să facă grevă toți liderii de sindicat care au trădat și au negociat pe ascuns cu puterea. Trebuia să vă dați demisia de mult…! 🤑

  5. Inteleg frustrarea ta, Diana!
    Intrebarea rămâne: Stăm așa și nu facem nimic? Ți se pare firesc ce se întâmplă?
    Nu mai vorbește nimeni despre absurdul modului in care suntem plătiți – luând in calcul diferențe dintre noi, dar și cu ceilalți!
    Nu uita și că anomaliile s-au produs pentru că noi tolererat abuzurile din școli (sperând în autoreglarea sistemului) – cele pe care ni le pune societatea tuturor profesorilor pe umeri, dar care sunt mânăriile directorilor, c.a.- uri, isj- uri! Puterea noastră a fost mică prin comparație cu puterea lor decizională, dar a fost! Prin număr, prin calitatea profesioniștilor sistemului, noi eram la alte cote, dar au făcut să fim văzuți mici și din cauza noastră!

    Ieșim din sindicate!
    Este clar că ele nu ne reprezintă! Varianta asta nu a mers! Le-am dat de atâtea ori șanse de a lua decizii firești în situații contuzionate, dar, de fiecare dată, au preferat să pună capul în pământ, să coalizeze cu isj, cu ministerul, in defavoarea noastră! In loc să fim pe același taler al balanței, în muuulte situații de bun-simț, sindicatele au tropăit pe celălalt, ducându-ne în derizoriu! Pe banii noștri, cu ,,acreditarea” dată de noi prin statutul de membri!
    Atâția ani și-au bătut joc! Sunt anii vieților noastre de așteptare! Iar acum avem parte, după munca de-o viață, de așa ceva!

    1. Cat timp politicul isi baga coada de drac in invatamant, nicio sansa nu mai avem. Am fost multi și tot nu am avut putere. Care sunt prostii sa iasa cu totul din sindicate? Marea majoritate am ieșit. Dar altii stau pentru diverse beneficii pentru ca sunt acolitii directorilor. Se supara sefu’ daca iese acolitul din sindicat si nu mai cotizeaza pentru căpușe.
      Ce sa facem? Avem ce face? Si ei o stiu. Dar macar nu le mai cotizez nimic. Si asta trebuia sa fi facut atatia ani in care mi-au mancat banii degeaba. Nu mai vrem fisfiricurile lor.

      1. Eu nu ies de frica directorilor.Sunt abuzivi,doi țigani puși politic care fac ce vor ei ,când vor ei,i-am reclamat degeaba la inspectorat și minister,ba mi-am și făcut renume de nu se poate!Daca nu as fi în sindicat nu mi-ar da voie sa pun piciorul în școală,ar pune femeia de serviciu sa încuie poarta și sa nu ma primească.Anul trecut mi-a luat catalogul și l-a încuiat ca să nu mai pun note pentru ca nu vroiam sa pun note cui și cum vroiau ei , și câte și mai câte!
        Uită-te ca eu voi pleca din învățământ pentru ca m-am îmbolnăvit de stres și ei vor rămâne! Si acum le da mana libera sa facă ce vor!O lume minunată!

    2. Am fost profesor 10 Ani SI momentan nu Mai lucrezi in sisteme. As vrea sa mi cer scuze in numele tuturor profilor care nu SI fac treaba SI din cauza carora analfabetismul in Romania e asa mare. sistemul educational e facut din profesori, dar multi nu is fac treaba. vor doar bani, peste bani SI proteste santajand cu greve elevii SI parintii. SI daca are 10k euro UN profesor incompetent tot asa ramane, nu se desteapta. cand primeste fluturasul de salariu.

  6. S-o crezi tu. NICIODATĂ, dar NICIODATA nu vom mai participa la protestele voastre. Nu uitam. Ne-ati scos din greva obligat fara ca noi sa o fi dorit. Nu ne-ati intrebat daca noi dorim sa iesim din greva. Am plătit cu un salariu pe cei care nu au participat la greva si pe directori. Nu mai suntem pleava societății sa va credem ca ne vreți binele.
    Voi aveti salarii pe frecat menta si ne scoateți pe noi la proteste din care obtinem praful pe tobe. Condițiile nu s-au imbunatatit, birocrația nu s-a dus. Numai vorba de voi.

    1. Eu nu mi-am amortizat salariul pierdut la greva nici cu prima didactica obtinuta si acum aflam ca nu ne-o mai da. Sa ne dea macar partea de la UE. Ca atunci cand fiecare tara contribuie ca mai apoi sa i revina un ajutor de la UE, s-a contribuit din buzunarul nostru, nu din a lui Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sumele Gauss, scrierea în baza 10, factorul comun, metoda comparației, cel mai mare divizor comun și calculul sumelor de puteri – printre cele mai căutate lecții de Matematică pe o platformă online: noțiunile abstracte din programa școlară sunt cel mai greu de asimilat

Noțiunile abstracte din programa școlară, cel mai greu de asimilat de către elevii români, potrivit unui comunicat de presă al reprezentanților unei platforme cu lecții de aprofundare și învățare a…
Vezi articolul