Liga Studenților din Iași: Iohannis să intervină public și să ceară executivului majorarea bugetului Educației

771 de vizualizări
Foto: LS Iasi
Liga Studenților din Iași critică proiectul de buget propus de către actualul guvern, acesta acordând educației cea mai slabă finanțare din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, dintre care peste 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii, se arată într-un comunicat de presă al Ligii. Astfel, studenții îi cer Președintelui Klaus Iohannis să intervină public și să ceară executivului majorarea bugetului educației și să solicite creșterea bugetului pentru investiții în educație, plus menținerea gratuității la transportul feroviar.

„Procentul de 2,5% acordat educației este cel mai mic din ultimii 30 de ani și reprezintă o lovitură dură dată sistemului național de educație care a fost grav afectat pe fondul măsurilor luate în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Totodată, România continuă să fie țara cu cea mai mică finanțare pentru educație din Uniunea Europeană”, atrag atenția studenții din Iași.

Ei amintesc că nici acum nu au fost eliminate sporurile bugetarilor pentru scăderea deficitului bugetar. „Coaliția de guvernare nu a făcut niciun pas semnificativ spre reducerea pensiilor speciale sau a risipei banului public în instituțiile supradimensionate alte statului, limitarea dreptului studenților la călătoria gratuită cu trenul și reducerea subvențiilor pentru elevi este doar o palmă dată tinerilor”, spun studenții.

Potrivit acestora, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți a fost de 0,0189% din PIB în 2018, de 0,025% în 2018, de 0,025 în 2019 (anul în care s-au dat cele mai multe subvenții de până acum), respectiv de 0,012% din PIB în 2020.

Studenții consideră gratuitatea transportului feroviar drept o investiție în educație. „Menținerea beneficiilor la transportul feroviar reprezintă o măsură minimală și de mare ajutor în vederea susținerii și stimulării studenților și a prevenirii abandonului universitar. Mai mult, Liga Studenților (LS IAȘI) susține extinderea măsurii inclusiv pentru studenții înmatriculați la programe de studii desfășurate în regim de frecvență redusă (IFR – nu învățământ la distanță)”, se arată în comunicat.

„Astăzi studenții, elevii, părinții, profesorii și cercetătorii au descoperit că proiectul propus de domnul președinte Klaus Iohannis – România Educată – înseamnă de fapt România cu educația subfinanțată! Îi solicităm domnului Președinte să intervină public și să ceară Guvernului majorarea bugetului educației și menținerea beneficiilor de care se bucură studenții. Altfel, România Educată înseamnă că a fost doar o lozincă electorală ieftină. De asemenea, solicităm domnilor Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, liderii coaliției de guvernare, să își asume angajamentele electorale și să susțină corespunzător sistemul de educație și pe beneficiarii acestuia: elevii și studenții. În caz contrar, guvernul trebuie să demisioneze”, a declarat Maria-Alexandra Druțu, președinte Ligii Studenților din Iași.

Sursă foto: Pixabay.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toate creșele de stat vor fi arondate grădinițelor, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a noii legi a educației. Scade numărul maxim de copii care pot fi înscriși în grupa mijlocie și grupa mare, potrivit proiectului Deca

Creșele de stat vor fi arondate la solicitarea primarilor grădinițelor cu program prelungit sau care au în structură învățământ preșcolar, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare…
Vezi articolul

Ministerul Educației a raportat peste 13.500 de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor și peste 2.800 de clase care au trecut în online. Deși cazurile de boală sunt mai multe decât în toamnă, sunt de 4 ori mai puține clase în online decât atunci

Valul Omicron se răspândește mult mai rapid în școli decât varianta Delta, arată datele prezentate astăzi de Ministerul Educației. Astfel, dacă pe 6 octombrie erau raportate 12.978 de cazuri de…
Vezi articolul