Liga Studenților îi cere lui Tudorel Toader demisia de la conducerea Universității A.I. Cuza, după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO

5.726 de vizualizări
Foto: gov.ro
Liga Studenților din Iași îi cere lui Tudorel Toader demisia de onoare din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, în speța referitoare la revocarea ei din funcție în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiției, arată un comunicat de presă. Potrivit acestuia, “cadrelor didactice și studenților care s-au opus de la bun început „lungului marș al lui Toader” prin Justiție li s-a confirmat buna credință, cunoștințele și intuiția juridică”.
 • Liga arată că “pe când o parte dintre profesorii care l-au susținut la alegerile pentru funcția de rector se simt mințiți și înșelați, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universității”.

Comunicatul integral:

“Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, în speța referitoare la revocarea ei din funcție în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiției. Toader s-a folosit de aparenta legalitate a raportului întocmit în februarie 2018, a procedurii de destituire și a deciziei Curții Constituționale a României pentru a influența opinia membrilor comunității academice asupra faptelor sale realizate ca ministru al Justiției, care au impactat în mod negativ și imaginea Universității „Cuza”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a constatat că întreaga procedură de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a încălcat art. 6 alin. (1) și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil și libertatea de exprimare.

Judecătorii Curții au arătat în mod clar faptul că prodecura de revocare din funcție, inițiată de către Tudorel Toader ca ministru al Justiției, a adus atingere independenței procurorilor prin imixtiunea factorului politic, cu scopul de a îngreuna cercetările în cazul unor persoane cu funcții publice și că nu s-au adus dovezi privind managementul defectuos al DNA.

Amintim faptul că, în mod neobișnuit, Tudorel Toader a fost reprezentantul Guvernului în fața Curții Constituționale la momentul respectiv, adică în fața foștilor săi colegi judecători, ținând în mod personal să susțină punctul de vedere pe care l-a formulat în numele executivului.

În tot acest timp, de la publicarea raportului privind activitatea doamnei Kövesi, până la revocarea ei, Tudorel Toader s-a bazat pe aparenta legalitate a raportului pe care l‑a redactat, precum și pe decizia Curții Constituționale a României care l-a obligat în mod eronat pe Președintele Klaus Iohannis să emită decretul de revocare din funcție, pentru a credita ideea falsă că demersul său ar fi fost fundamentat pe lege și convenții și că nu ar fi existat nicio imixtiune a sa, ca reprezentant al Executivului, în activitatea procurorilor.

Astfel, cadrelor didactice și studenților care s-au opus de la bun început „lungului marș al lui Toader” prin Justiție li s-a confirmat buna credință, cunoștințele și intuiția juridică, pe când o parte dintre profesorii care l-au susținut la alegerile pentru funcția de rector se simt mințiți și înșelați, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universității.

„Nu doar Tudorel Toader, ci toți actorii responsabili de condamnarea dură suferită de România la CEDO să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute! În vara anului 2018 studenților și absolvenților facultăților de drept, precum și tinerilor judecători și procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu vă implicați prea mult, nu flămânziți și nu însetați după dreptate pentru că sistemul își va pune cizma peste grumazul vostru. Acum CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice, oferind tinerei generații de juriști șansa să contribuie nestingherită la așezarea legilor și justiției românești pe temelia principiilor de drept, a drepturilor naturale – fundamentale și a respectului față de români.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare – Liga Studenților (LS IAȘI).”


6 comentarii
 1. O tara de idioti.
  ” daca decuzia venea inainte de alegeri nu l mai votam”
  Voi nu predati dreptul? O tara intreaga a vazut si condamnat, doar voi nu v ati dat seama!
  Intreaga justitie din Romania este o rusine! Sa ne uitam la procesele interminabile, sau la deciziile favorabile escrocilor…
  Atat un justitie cat si in politie, toti trimisi acasa si adus perdonal din afara Roamniei, precum arbitrii din fotbal.
  Aceste institutii reprezinta
  statul paralel

 2. “… pe când o parte dintre profesorii care l-au susținut la alegerile pentru funcția de rector se simt mințiți și înșelați, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universității.” Dacă aceste afirmații sunt adevărate atunci tot ceea ce s-a întâmplat este la fel de grav. Acordarea votului pentru Tudorel Toader trebuia să țină cont de capacitățile si ținuta morală a lui T. T. si nu de decizia CEDO. In fond asta arată că individul a fost susținut doar fiindcă se afla pe o poziție de putere si nu pentru meritele lui. Decizia CEDO ar fi putut sa nu existe si atunci acest sugrumător al justiției ar fi fost curat ca lacrima? Prin tot ceea ce a facut T. T. in scurta si mizerabila sa cariera de ministru al justitiei ar fi trebuit să fie cel puțin marginalizat dacă nu expulzat din corpul profesoral si nicidecum ales. Nu CEDO trebuie sa ne spună că e un profesor fără principii ci noi trebuie sa impunem respectarea lor.

 3. As vrea să văd cum studenții din Ligă se transferă la alte facultăți din țară pe motiv că Tudorel Toader este încă rector.
  Și aș vrea să văd marile firme de avocatură din țară că anunță că nu mai angajează absolvenți de la această universitate din același motiv.
  Altfel, solicitări de demisie aruncate pe aiurea sunt doar gargară ieftină.

 4. Felicitări Ligii Studenților Iași ! E reconfortant sa vezi ca încă mai există tineri intelectuali cu un real simț al DREPTĂȚII.
  Cu 30 ani în urmă, în Amfiteatrul Odobescu al Facultății de Litere a Universității din București se fonda prima Ligă a Studenților.
  Marian Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Reglementarea accesului în universități pe bază de Certificat verde și un cadru legislativ pentru predare online și hibridă pe termen lung – cerute de marile instituții de învățământ superior din România

Consorțiul Universitaria, ce include cele mai mari universități din România, cere autorităților să asigure cadrul legislativ pentru accesul în universități pe bază de Certificat verde, dar și pentru învățământul online…
Vezi articolul
Foto: Ghidul candidatului în SRI

Recrutarea studenților în SRI este susținută de o nouă facultate din Universitatea din București: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine le recomandă celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații

Recrutarea studenților în SRI este susținută de o nouă facultate a Universității din București, la doar câteva zile după un anunț similar făcut de Facultatea de Filosofie. De data aceasta…
Vezi articolul

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman a copiat în lucrarea sa de master, scrie Libertatea / Roman: Pentru disertație “ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012, scrie, joi, Libertatea. Publicația scrie…
Vezi articolul