Ligia Deca: Guvernele trebuie să investească în profesori prin salarii competitive și stimulente, programe de formare, asigurarea unor condiții decente la locul de muncă – recomandările ONU pentru întărirea educației, prezentate în avanpremieră de ministrul român la UNESCO

4.387 de vizualizări
Foto: gov.ro
Guvernele trebuie să investească în “salarii competitive și stimulente pentru profesori”, în “programe accesibile de formare” pentru cadrele didactice și în asigurarea unor “condiții decente la locul de muncă”, drept soluții pentru problemele cu care se confruntă în prezent profesia didactică. Așa a sumarizat, la o conferință UNESCO, ministrul român al Educației, Ligia Deca, recomandările elaborate de un grup de lucru ONU pe parcursul ultimului an și care, acum, sunt pe cale să fie publicate.
 • Ministrului român i-a venit sarcina să vorbească despre îndemnurile ONU de creșteri salariale și întărire a politicilor pe teme de educație în cadrul unei intervenții la distanță în conferința internațională organizată de UNESCO pe 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului. Ea a prezentat sumar principalele puncte ale setului de recomandări pe care urmează să le anunțe oficial Grupul de lucru pentru profesia didactică al Secretarului General al ONU, recomandările fiind elaborate în urma Summitului Transformării Educației, organizat de ONU în 2022.

Potrivit prezentării făcute de Deca, una dintre principalele recomandări este ca țările lumii să întărească politicile din domeniul educației așa încât acestea, cu sprijinul societății, să susțină și un sprijin financiar pentru profesori. Ea a continuat prin a vorbi despre recomandări privind salarii competitive, o mai bună instruire a profesorilor și condiții de muncă adecvate.

Recomandările grupului de lucru ONU, prezentate de Ligia Deca – idei principale în discursul ei de la conferința UNESCO:

“Întâi de toate, avem nevoie de politici mai bune pentru profesia didactică. De fapt, avem nevoie să facilităm transformarea profesiei didactice. În acest sens, ne-am gândit că toate guvernele ar trebui să adopte, să implementeze și să revizuiască în mod regulat, după nevoi, o politică națională cuprinzătoare. Aceasta nu poate exista independent, știm cu toții că trebuie să fie aliniată la prioritățile generale din educație, în funcție de obiectivele fiecărui sistem. Și nu poate fi elaborată doar de guverne, ci trebuie realizată prin dialog cu reprezentanții profesorilor, în consultări cu toate părțile interesate.”

“În esență, politicile pentru profesia didactică trebuie să aibă un sprijin larg din partea societății pentru ca ele să fie sprijinite și financiar. Ceea ce ne duce la al doilea punct – investiția în profesori. Vedem problema lipsei de profesori, mai ales când ne uităm la secțiuni vulnerabile ale educației, fie că vorbim despre educația timpurie, fie despre STEM. Deci avem nevoie să investim în salarii competitive și stimulente pentru profesori. De asemenea, să investim în programe de înaltă calitate și accesibile de formare a profesorilor și de dezvoltare profesională continuă, precum și în materiale de predare. Pe lângă acestea, trebuie să asigurăm sprijin adecvat personalului din școlile și universitățile lumii pentru a-i elibera pe profesori să facă ceea ce știu să facă cel mai bine – să educe.”

“În al treilea rând, trebuie să asigurăm condiții decente de muncă pentru profesori. Trebuie să permitem negocieri colective și să ne bazăm sistemele de educație pe valori precum libertatea de asociere, libertatea de expresie, libertatea de gândire și în general, pentru învățământul superior, libertatea academică. (…)”

“Cred că toți putem fi de acord că pentru a preda e nevoie de studii superioare. Profesorii, la orice nivel, ar trebui să aibă cel puțin un nivel minim de studii superioare, în mod ideal un master sau echivalentul. În acest sens, instituțiile de învățământ superior ar trebui coordonate, reglementate și monitorizate să asigure coerență, comparabilitate și calitate în educarea profesorilor. De asemenea, furnizorii privați de formare a profesorilor, fie că vorbim despre formare inițială sau despre dezvoltare profesională continuă, ar trebui să fie reglementați în mod similar pentru a asigura calitatea. Și toate acestea trebuie să fie accesibile pentru profesori (…)”

“Un alt aspect-cheie: trebuie să asigurăm echitatea, diversitatea, incluziunea și sustenabilitatea. În general, politicile referitoare la profesia didactică ar trebui să garanteze căile disponibile gratuit pentru formare de înaltă calitate pentru predare, compensații și condiții de muncă adecvate, precum și un mediu incluziv pentru profesori în toată diversitatea lor, inclusiv pentru cei cu dizabilități sau care au nevoie de sprijin în îngrijirea propriilor copii. (…)”

“Am discutat și cum să ținem cont de tehnologie și de evoluția sa rapidă și cum să facem să avanseze tehnologii pentru educație centrate pe om, cum instrumentele legate de inteligență artificială din noul val al evoluțiilor tehnologice e nevoie să fie dezvoltate în cooperare cu profesorii, așa încât acestea să fie instrumente pe care profesorii să le poată folosi, dar în mod sigur nu prin înlocuire. Cu toții știm cum instrumentele tehnologice centrate pe om pot susține educația, dacă sunt dezvoltate și puse în folosință în mod adecvat. (..)”

“Venind din România, țară care a primit un număr mare de refugiați din Ucraina: este extrem de important asigurăm sprijin pentru profesorii care se află în situații de criză. (…)” 

Discursul integral – de la minutul 3.03.30 în înregistrarea conferinței UNESCO:

Citește și:
Țările lumii să ia măsuri pentru a crește atractivitatea muncii de profesor și pentru a le oferi cadrelor didactice valoarea, încrederea și sprijinul de care au nevoie – apelul UNESCO de Ziua Internațională a Profesorului
România s-a angajat să le asigure profesorilor salarii motivante și statut profesional înalt / Să ne asigurăm că prioritizăm educația inclusiv în domeniul finanțării publice – președintele Iohannis, discurs transmis la summitul ONU pentru educație

7 comments
 1. Cei de la ONU probabil că au vrut să o pedepsească pe Deca cu discursul ăsta. Dar au demonstrat doar că politruca stă foarte bine la (compilat) teorie. Speranța noastră e că vor avea vreo PÂRGHIE, cei de la ONU, să o determine să și pună teoria în PRACTICĂ…

 2. Limbaj de lemn din partea unor *******. Cine sa va mai creada?! Nu va mai credem. Da, stiu, vreti sa plece cei buni sa ramana cei ce pot fi obedienti. Sau, ma rog. La cat freaca menta unii, nu vor pleca. Ca se multumesc si cu salarii mici si cu 18 ore de munca si alea in bataie de joc.

 3. Gargara. Ne-am lamurit cu greva ce neam de traista sunteti. Lasati minciunile. Veti digitaliza, veti avea nevoie sa robotizati profesorii pe care oricum i-ati spalat pe creier prin diverse sarcini care nu apartineau meseriei lor. Vor pleca din ce in ce mai multi profesori, tinerii destepti oricum nu mai intra in invatamant, intra numai ciurucurile. Iar noi parintii o vedem cu varf si indesat. Lasati gargara ca nu va mai credem.
  Ati decredibilizat aceasta profesie, ati umilit. Cale de întoarcere nu mai e.

 4. Parca suntem intr-un film cu prosti : guvernantii ne tot povestesc noua ce trebuie sa faca ei !!
  Pai, faceti, puneti-va pe treaba, lasati vorbaria inutila !

 5. >>Deci avem nevoie să investim în salarii competitive și stimulente pentru profesori.

  Unde e noua lege a salarizării?

  >>trebuie să asigurăm sprijin adecvat personalului din școlile și universitățile lumii pentru a-i elibera pe profesori să facă ceea ce știu să facă cel mai bine – să educe

  De aia ne băgați pe gât toate problemele nerezolvate ale societății, de am ajuns să ne ocupăm de orice, doar de învățământ nu?

  >>Trebuie să permitem negocieri colective

  Au murit oameni pentru ca munca să se poată organiza și să avem negocieri colective, NU ne-a dat nimeni nimic. N-avem nevoie de permisiunea ta, Deca!

  >>Un alt aspect-cheie: trebuie să asigurăm echitatea, diversitatea, incluziunea și sustenabilitatea.

  Ceva programe finanțate, ceva rezultate, orice? Nu? Vorbe, ca de obicei? Atunci, lasă-ne.

  >> acestea să fie instrumente pe care profesorii să le poată folosească, dar în mod sigur nu prin înlocuire.

  Hai s****r!

  1. Ba da.Schimbare este dar nu de bine ,din păcate. Eu nu înțeleg de ce la atâta belșug și bine lucrurile merg asa anapoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației: “Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

O lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și pentru a înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă…
Vezi articolul

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul

Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice

Ministerul Educației a lansat, luni, procedurile pentru desemnarea membrilor viitoarei Comisii Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – fostul CNATDCU transformat, prin Legea învățământului superior din 2023,…
Vezi articolul

Peste 13.400 de semnături s-au strâns online pentru a împiedica desființarea Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, prevăzută de noul proiect de lege a Educației / Ministrul Educației anunță că s-a întâlnit cu 1.000 de specialiști, dar fără a detalia vreuna dintre propunerile acestora

O petiție care solicită oprirea desființării Centrelor județene de resurse și asistență educațională – CJRAE/CMBRAE – a strâns peste 13 mii de semnături de în prima săptămână de la lansare.…
Vezi articolul

BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, reales pentru al doilea mandat în luna decembrie, nu a fost confirmat în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost…
Vezi articolul